20.7 C
București
10 octombrie 2024
econtext.ro
TURISM

Analiza! Turismul romanesc, sub lupa! Cine vine la noi, unde (nu) plecam noi. Topuri!

Romania nu reprezinta o destinatie atractiva pentru turistii europeni.

Practic, noi nici nu existam cand vine vorba despre destinatiile preferate de europeni pentru vacanta din acest an, dupa cum arata un eurobarometru publicat de Comisia Europeana.

Turistii europeni nu se inghesuie deloc sa exploreze gradina carpatica, in timp ce romanii sunt campioni la stat acasa in vacante. Acestea sunt doua dintre cele mai importante concluzii ale acestui raport.

Cele mai atractive destinatii din acest an

Carnavalul din Venetia, muzeele din Paris sau litoralul spaniol sunt doar cateva din destinatiile de vis pentru orice european in acest an. Mai precis, Spania reprezinta principala destinatie pentru europenii care planuiesc sa-si petreaca vacanta in alta tara decat cea de rezidenta. Circa 6,6% din europeni au bifat Spania pentru petrecerea vacantei. A doua destinatie este Italia, 5,8%, urmata de Franta (4,4%), Statele Unite (3,5%), Grecia (3,1%).

Iar lista continua, raportul oprindu-se la Suedia. Suedia este o destinatie turistica pentru 0,5% din europenii care planuiesc sa-si petreaca vacanta in alta tara decat cea de rezidenta. Romania este in spatele Suediei, nefiind prezenta in clasament.

Ca sa fim si mai expliciti, din cei care vor sa plece in concediu in alta tara (nu in tara lor), nici 0,5% din europeni nu au ales Romania.

Practic, pentru turistii straini care si-au planificat deja concediul din acest an, Romania aproape ca nu reprezinta o optiune.

Turistul roman – exista aceasta notiune?

Dar ce putem spune despre romani in calitate de turisti? Exista o ‘clasa’ a turistilor romani? Mai exista aceasta necesitate la noi? Mai poate fi ea finantata?

Sa vedem intai ce s-a intamplat anul trecut.

Vacantele de peste patru zile, un lux

Romanii sunt pe ultimele locuri in clasamentul europenilor care au plecat intr-o vacanta mai mare de patru zile in 2010. Pe scurt, ocupam pozitia 23 din cele 27 de state din Uniunea Europeana. Doar 15% dintre romani au plecat intr-o vacanta mai mai mare de patru zile in 2010.

In pole-position sunt cipriotii: 38% dn ciprioti au plecat anul trecut intr-un concediu mai mare de patru zile. Ei sunt urmati de danezi (37%), luxemburghezi (35%), in timp ce la coada ierarhiei ii regasim pe bulgari si pe unguri. Doar 10% dintre bulgari si unguri au fost intr-o vacanta de peste patru zile in 2010.

Iata infograficul cu toate natiunile din UE:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ghicitoare: Cine nu pleaca in nici o vacanta in acest an?

Pentru anul in curs am ales un alt clasament extrem de relevant. Ghicitoare: care este natiunea cu cel mai mare procentaj al persoanelor care nu vor pleca in nici o vacanta in acest an, nici macar intr-una de cateva zile?

Din nefericire, raspunsul este cel pe care l-ati anticipat. Da, romanii sunt pe primul loc in UE in ceea ce priveste procentul persoanelor care nu vor pleca in nici o vacanta in acest an. Astfel, 21,3% din romani isi vor petrece concediul acasa! Cel mai mare procentaj din tot blocul comunitar!

Suntem urmati de unguri, 18% din unguri nu vor pleca nicaieri, in nici o vacanta in acest an. Iar urmatoare locuri sunt ocupate de bulgari, spanioli, slovaci, portughezi, etc. Plasarea spaniolilor si a portughezilor pe primele locuri in acest top este un indiciu clar despre efectele recesiunii. Evident, motivul principal al eliminarii vacantei de pe lista prioritatilor il reprezinta latura financiara.

In schimb, recesiunea nu ii afecteaza deloc pe italieni. Da, 0% din italieni nu vor pleca in vacanta. Cu alte cuvinte, nu exista italian care sa stea acasa in concediu. De asemenea, doar 0,2% din danezi, 0,3% din luxemburghezi isi vor petrece vacanta acasa.

Dar iata graficul integral cu procentul celor care nu vor pleca in vacanta in 2011:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Concluzii

In concluzie, concediul ramane pentru romani un deziderat indepartat. Unul din cinci romani nu pleaca nicaieri in concediu. Sa nu intelegem ca restul romanilor pleaca toti in vacante lungi si scumpe. Nu, doar ca ceilalti pleaca cel putin o zi in concediu. Caci daca vorbim de concedii lungi, situatia devine, din nou, dramatica pentru romani.

O alta concluzie este cea a pozitionarii Romaniei pe harta turistica a Europei. Sau, ma bine zis, a lipsei de pozitionare! Mai putin de unul din 200 de europeni (0,5%) prefera Romania pentru vacanta din acest an.

De doua ori trist, atat pentru noi, cat si pentru turistii straini!

https://econtext.ro/economie/turism/analiza-turismul-romanesc-sub-lupa-cine-vine-la-noi-unde-nu-plecam-noi-topuri.html

Related posts

UNTRR: Sustinem liberalizarea transportului de marfuri in UE si eliminarea barierelor impuse de vechile state membre

Asaftei Bogdan

ANALIZĂ Econtext: crește numărul turiștilor străini care vin în țara noastră. Dar stăm EXECRABIL la capitolul cazare

econtext

Cel mai atractiv sat din lume a fost ales! Se află în România!

Nemeșan Iulian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More