Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov a oferit forțelor speciale ale temutului serviciu de informații al armatei ucrainene, GUR, trei nave de asalt amfibiu blindate rapide CB90, în valoare de 165 de milioane de grivne ( aproape 4 milioane de euro), ca parte a inițiațivei militare „Frontul de oțel“
„Ne-a luat mult timp să le livrăm, aproximativ șase luni, dar astăzi au fost în sfârșit livrate și băieții pot efectua misiuni de luptă. De asemenea, soldații au fost instruiți să opereze corect aceste nave care ating viteze mari pe apă și sunt foarte manevrabile pentru a îndeplini cele mai dificile sarcini”, a declarat Aleksander Vodoviz, șeful biroului de proiecte al Metinvest.
Navele CB90 sunt concepute pentru a îndeplini o serie de sarcini. Acestea pot fi utilizate pentru operațiuni amfibii, supraveghere maritimă și ca nave de patrulare sau ambarcațiuni speciale de sprijin cu foc.
„Unitatea noastră este recunoscătoare pentru echipamentul furnizat. Navele sunt bune, foarte puternice. Ele vor fi folosite pentru a distruge inamicul”, a comentat reprezentantul (GUR).
„ Frontul de oțel“ este o inițiativă militară a lui Rinat Ahmetov și a întreprinderilor sale de a ajuta apărătorii ucraineni.
De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, omul de afaceri a alocat peste 9 miliarde de grivene (207 milioane de euro) pentru a sprijini forțele armate ucrainene și civilii.
Alte contribuții de război
Inițiativa militară „ Frontul de Oțel“ a omului de afaceri Rinat Ahmetov se ocupă și de producția în serie a unor ecrane suplimentare de protecție din oțel pentru tancuri.
Aceste ecrane sunt concepute special pentru T-72 sovietic, T-64 ucrainean și M1 Abrams american. În urma unui proces lung și minuțios de testare și validare, scuturile de oțel au fost furnizate gratuit forțelor armate ucrainene. Până în prezent, au fost fabricate și livrate mai mult de 25 de sisteme de protecție suplimentare, inclusiv șapte pentru tancurile M1 Abrams, scrie Interfax Ucraina.
Scuturile de oțel anti-drone pentru tancuri au fost realizate ținând cont de caracteristicile specifice de proiectare ale fiecărui tip de tanc, deoarece structurile suplimentare ar trebui nu numai să protejeze împotriva amenințărilor externe, ci și să nu limiteze funcționalitatea echipamentului în sine, să complice funcționarea acestuia în luptă sau să interfereze cu soldații. Greutatea totală a structurii ecranului este de până la 430 kg.
„Companiile Frontul de Oțel ale lui Rinat Akhmetov au experiență în crearea de blindaje suplimentare pentru echipajele vehiculelor de luptă, iar protecția tancurilor este un alt domeniu. Împreună cu inginerii militari, am analizat zonele unde lovesc dronele FPV, zonele vulnerabile care trebuie protejate și am dezvoltat modele de protecție suplimentare. Ecranele de oțel antidrone nu numai că ajută la protejarea echipamentelor costisitoare împotriva daunelor inamice, dar salvează și viețile soldaților ucraineni. Și aceasta a fost una dintre sarcinile Frontului de Oțel încă de la începutul războiului. Suntem umăr la umăr cu forțele armate ale Ucrainei pentru a ne apăra dreptul de a trăi și de a lucra pe teritoriul liber al Ucrainei”, a declarat Aleksander Mironenko, directorul de operațiuni al Metinvest Group.
Compania a angajat 10-12 specialiști în producția de ecrane de oțel antidrone. Este nevoie de până la 12 ore pentru fabricarea și instalarea ecranelor pentru un tanc.
Pe lângă producția de ecrane de oțel pentru tancuri, companiile Metinvest din cadrul „Frontul de Oțel“ fabrică și furnizează buncăre subterane, veste antiglonț, trape de mină și alte produse pentru forțele armate ucrainene. „Frontul de oțel“ este, de asemenea, implicat activ în construcția de fortificații pentru forțele armate ucrainene în regiunile Donețk și Zaporojie.
Ahmetov cere despăgubiri de la Putin
Rinat Ahmetov, a intentat proces guvernului Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cerând despăgubiri pentru pierderile cauzate de invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina.
Holdingul System Capital Management (SCM) al lui Ahmetov susținea, într-o declarație din 27 iunie 2022, că magnatul a pierdut miliarde de dolari de când Rusia a lansat războiul, în urmă cu mai bine de patru luni. În declarație se spune că Ahmetov, în calitate de proprietar al Azovstal și al multor alte întreprinderi industriale vizate de forțele armate rusești invadatoare, „încearcă să se asigure că Rusia este trasă la răspundere pentru distrugerile pe care le provoacă în Ucraina”.
Trupele rusești au preluat controlul asupra oțelăriei Azovstal din orașul portuar Mariupol, situat în sud-estul Ucrainei, în luna mai, după un asediu care a durat săptămâni întregi, luptătorii ucraineni opunând rezistență în interiorul uriașei uzine. Ahmetov solicită, de asemenea, un ordin al instanței „care să împiedice Rusia să se angajeze în continuare în blocarea, jefuirea, deturnarea și distrugerea cerealelor și oțelului” produse de companiile sale, se mai spune în declarație. „Răul nu poate rămâne nepedepsit”, a adăugat Ahmetov. „Crimele Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului nostru sunt enorme, iar cei vinovați de ele trebuie să fie trași la răspundere”.