3 decembrie 2024
econtext.ro
PIAȚA MUNCII

HARTA DISPERARII. Topul judetelor dupa numarul persoanelor care au fost concediate in cei trei ani de criza. Vezi cati angajati s-au vaporizat din judetul tau

Dupa ce am publicat o radiografie minutioasa asupra evolutiei salariilor in criza, acum a venit vremea sa vedem si ce s-a intamplat pe piata muncii.

Mai precis, intentionam sa vedem cati angajati mai sunt in fiecare judet din Romania dupa trei ani de criza (de la inceputul anului 2009 si pana la inceputul anului 2012).

Din capul locului, trebuie spus ca numarul salariatilor a scazut in fiecare judet din tara, dar cu diferente majore.

Salarii si angajati

Salariile si angajatii sunt doua dintre cele mai importante tematici pentru Econtext, tematici pe care publicatia noastra le-a abordat de numeroase ori, din multiple perspective. Sa le amintim doar pe cele mai recente:

Criza a rupt Romania in doua: salariile au urcat cu 50% in unele sectoare, dar s-au prabusit cu 30% in altele. Vezi cine a castigat/pierdut pariul cu criza

Top inedit al salariilor: cat castiga pe ora angajatii din Romania. Vezi unde se plateste cel mai bine ora de lucru

Pe hartie, numarul angajatilor va creste in toata tara in acest an. Harta angajatilor din Romania in 2012

Viitorul suna bine! Anii urmatori vor aduce cresteri salariale in toate judetele tarii. Vezi cati bani iti vor intra direct in buzunar

Criza si angajati

Cei trei ani de criza (1 ianuarie 2009 – 1 ianuarie 2012) au avut efecte dezastruoase asupra fortei de munca din tara noastra. Aproape 600.000 de persoane au fost concediate in acesti trei ani.

In 2009, erau 4.736.800 de angajati in Romania, pentru ca la inceputul acestui an, numarul lor sa se situeze la 4.172.100 de persoane. Astfel, 566.500 de romani si-au pierdut slujba de cand a inceput criza si pana in prezent.

Procentual, inseamna un minus de 12%. Altfel spus, unul din noua romani a ramas fara loc de munca.

Iar in unele judete situatia este chiar mai grava decat acest procent mediu de 12%. Din 41 de judete, doar 13 judete se situeaza sub media nationala de 12%.

 

Dar iata cum arata harta concedierilor in cei trei ani de criza (1 ianuarie 2009 – 1 ianuarie 2012):

 

 

 

Extreme

Numeric, cele mai mari valuri de concedieri au avut loc in judetele mari. Ceea ce este normal. Cu cat judetul este mai mare, cu atat forta de munca este mai numeroasa. Si concedierile mai mari! Totusi, pentru a vedea exact amploarea fenomenului, ne vom axa pe variatia procentuala.

Astfel, cel mai lovit judet este Mehedinti. Unul din cinci angajati din Mehedinti a ramas fara serviciu. In 2009, numarul salariatior din Mehedinti se ridica la 50.057 de persoane. In 2012, numarul acestora era de 40.370 de angajati. Ar rezulta un minus de 9.687 de salariati sau 19,4%.

A doua pozitie este ocupata de Alba. In 2009, judetul Alba numara 92.610 de angajati.

Tragem linie si in 2012 mai erau 17.840 de persoane incadrate in munca. Mai putin cu 17.840 de salariati. Echivalent unui declin de 19,3%.

Cei mai putin afectati de criza au fost sibienii. Doar 6,6% din forta de munca din Sibiu a ramas pe liber in acesti ani.

http://www.econtext.ro:80/dosar–2/analiza/harta-disperarii-topul-judetelor-dupa-numarul-persoanelor-care-au-fost-concediate-in-cei-trei-ani-de-criza-vezi-cati-angajati-s-au-vaporizat-din-judetul-tau.html

Related posts

BILANT DRAMATIC: Criza a dublat numarul somerilor in unele judete. VEZI dimensiunile dezastrului din judetul tau

Asaftei Bogdan

Protestele din învățământ iau amploare în toată țara! Sindicaliștii sunt tot mai nemulțumiți!

Moise Lidia

Îți cauți de muncă în strănătate? Alege din aceste 1.250 de oferte de angajare

Cazaban Emilia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More