Hristos a Înviat! Creștinii ortodocşi şi greco-catolici primesc Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, adusă de la Ierusalim, în bisericile din toată țara. Pe 20 aprilie este sărbătorit Paștele, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Cu acest prilej, echipa ExpressPress.ro vă urează sărbători luminate și Paște fericit!
În 2025, Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătoresc în aceeași zi, pe data de 20 aprilie.
Sărbătoarea Paştelui este considerată a fi una a bucuriei date de vestea Învierii.
O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.
Milioane de români au venit la biserică pentru a primi vestea Învierii lui Iisus Hristos, pentru ca mai apoi să ia Lumina Sfântă şi să ducă vestea mai departe.
Lumina Sfântă de la Ierusalim
Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.
Sfânta Lumină a fost aprinsă sâmbătă la Mormântul Învierii Domnului din Ierusalim, în prezența a mii de credincioși. În această seară, Lumina a ajuns în România, fiind adusă cu o aeronavă pe Aeroportul Otopeni.
Anul acesta, Sfânta Lumină s-a aprins la Mormântul Învierii Domnului din Ierusalim la ora 14:37. A fost adusă în România în jurul orei 19:00.
Mesajul Patriarhului Daniel
În Pastorala de Sfintele Paşti 2025, preafericitul Părinte Patriarh Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, a spus: „Învierea lui Hristos este temelia şi începutul învierii tuturor oamenilor. Această taină este inima sau centrul Evangheliei propovăduite de Sfinţii Apostoli şi esenţa credinţei ortodoxe mărturisite de Biserică”.
„Învierea este darul exclusiv al lui Dumnezeu pentru toţi oamenii. Însă, acest dar este oferit mai întâi în Iisus Hristos, în Fiul Său Cel veşnic, deoarece ‘din dor nesfârşit după oameni, Cel ce există prin fire S-a făcut cu adevărat însuşi cel iubit’, adică om (3). Ceea ce s-a realizat în Domnul Iisus Hristos prin Învierea Sa din morţi se va realiza cu umanitatea întreagă, cu toate popoarele, cu toate generaţiile, de la Adam până la sfârşitul lumii. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola întâi către Corinteni, spune că ‘Paştile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi’ (1 Corinteni 5, 7) şi ‘precum în Adam toţi (oamenii) mor, aşa şi în Hristos toţi vor învia’ (1 Corinteni 15, 22). Toţi oamenii vor învia în Hristos, şi cei care au crezut, şi cei care n-au crezut în El, pentru că învierea de obşte este darul lui Dumnezeu pentru întreaga umanitate. Însă, ‘cei ce au făcut cele bune’ vor învia ‘spre învierea vieţii, iar cei ce au făcut cele rele, spre învierea osândirii’ (Ioan 5, 29)”, se arată în pastorală.