Criza i-a facut pe romani sa fie mult mai prevazatori, mai prudenti cu orice cheltuiala, mai stransi la punga si mai dornici de a pune banii deoparte decat de a-i cheltui.
Economii
Intr-adevar, este un fapt cunoscut ca, in momente de criza economica, oamenii prefera sa adune banii, sa economiseasca pentru vremuri si mai negre, in loc sa investeasca sau, efectiv, sa realizeze cheltuielile zilnice.
Iar acest lucru s-a intamplat si in tara noastra. Romanii, din toate judetele, au ales sa economiseasca tot mai multi bani, astfel incat depozitele bancare au crescut puternic de la inceputul crizei si pana in prezent.
Practic, volumul banilor din depozitele bancare s-a dublat sau aproape chiar triplat in unele zone ale tarii.
Depozite bancare
Econtext va arata cum au evoluat economiile romanilor in ultimii patru ani, incepand cu august 2008 (cu putin inaintea crizei) si pana in august 2012 (de cand sunt cele mai recente date).
Si va aratam ce sume de bani aveau romanii in depozite la banci in august 2008 si la cat au ajuns acestea in august 2012. In patru ani de criza! Este vorba despre toate tipurile de depozite, in toate valutele (toate au fost echivalate in lei). In plus, ne referim doar la depozitele populatiei, nu si la cele ale companiilor. Datele au fost furnizate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Publicatia Econtext nu este la prima analiza pe aceasta tema. Iata si alte analize importante despre situatia financiara a romanilor:
Patru ani
Toti romanii au fost economi in aceasta perioada. Banii pusi in depozite la banci au urcat in fiecare judet. La nivel national, cresterea a fost in acesti patru ani de 130%.
Iata cum arata harta celor mai economi romani, care sunt judetele unde au crescut cel mai mult economiile populatiei in patru ani de criza (august 2008 – august 2012):
Top economii
Dar sa vedem si care sunt cifrele! Pe primele pozitii, cei mai economi, mai cumparati, au fost bistritenii si locuitorii judetului Mehedinti.
Astfel, in Bistrita-Nasaud si Mehedinti, valoarea depozitelor bancare aproape s-a triplat in acest interval de patru ani. Mai precis, au urcat cu 192%!
In august 2008, bistritenii aveau depozite bancare in valoare de 354,9 milioane de lei, pentru ca in august 2012, valoarea acestora sa ajunga la 1,03 miliarde de lei! La fel si in Mehednti: de la 198,7 milioane de lei, pana la 581,4 milioane de lei.
In schimb, la polul opus s-au situat, surprinzator, bucurestenii, calarasenii, prahovenii si giurgiuvenii.