Înfrângere epocală pentru Putin. Armenia, cu doar 3.000.000 locuitori, a alungat armata rusă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că militarii ruși se retrag din Armenia.
Înfrângere epocală pentru Putin. Armenia, cu doar 3.000.000 locuitori, a alungat armata rusă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat acordul dintre cele două țări ca răspuns la întrebarea dacă Putin și Pașinian au discutat despre retragerea personalului militar rus în timpul unei întâlniri desfășurate la Moscova cu o zi mai devreme.
Miercuri seara, Putin l-a găzduit pe premierul armean Nikol Pașinian cu ocazia unui summit al Uniunii Economice Eurasiatice.
Înfrângere epocală pentru Putin. Armenia, cu doar 3.000.000 locuitori, a alungat armata rusă
În timpul întâlnirii, Putin l-a invitat pe Pașinian să discute problemele de securitate din regiune, sperând că îl va convinge să renunțe la decizia de a se retrage din Organizația Tratatului Colectiv de Securitate (CSTO), un bloc militar condus de Rusia.
Până la urmă, Pașinian a fost de neînduplecat și a decis să nu participe la finanțarea activităților Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).
Cei doi lideri au convenit și ca Rusia să retragă personalul militar din mai multe regiuni ale Armeniei, a anunțat joi Kremlinul.
În februarie, premierul armean Nikol Pașinian a declarat că țara sa a suspendat participarea la CSTO. Apoi el a clarificat că decizia finală a țării cu privire la participarea la organizație va depinde dacă aceasta definește „zona de responsabilitate” în Armenia.
Potrivit lui Pașinian, Rusia a urmat constant o politică de „diversificare a relațiilor” în Caucazul de Sud, motiv pentru care a refuzat să ofere sprijin militar țării în timpul recentului război cu Azerbaidjan.
„Problema CSTO a apărut din această cauză, pentru că acum CSTO și Rusia pun un semn egal și duc o politică echidistantă între Armenia și Azerbaidjan. În regiunea noastră, politica de diversificare a relațiilor a fost lansată de Rusia”, a spus Pașinian.
El a menționat că până în 2012-2013, politica Rusiei a fost de a trata Armenia ca un aliat și Azerbaidjanul ca un partener.
„În 2013, Rusia și Azerbaidjan au semnat un acord de cumpărare de arme în valoare de câteva miliarde de dolari. Acesta este punctul în care Rusia a început să-și diversifice relațiile cu Azerbaidjan. Aș dori să atrag atenția asupra faptului că în perioada 21-22 februarie 2022, Rusia și Azerbaidjan au semnat un memorandum de parteneriat strategic. Acest memorandum subliniază necesitatea armonizării politicilor. Acesta este un document public și este implementat în practică”, a spus Pașinian.
Decizia Armeniei a fost ultima dintr-o serie de acțiuni de distanțare de alianța de securitate condusă de ruși.
Însă, prin politica dusă, Rusia a pierdut și Azerbaidjan, prima țară din care Putin a fost nevoit să-și retragă trupele de „menținere” a păcii, țara orientându-se spre Turcia.
Se pare însă că Moscova va menține unele trupe la granița Armeniei cu Turcia și cu Iranul.