Un roman, persoana privata, a cumparat astazi intreg lotul de documente ce au apartinut lui Emil Cioran, a declarat Mireille Radoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU).
Potrivit acesteia, inca nu se cunoaste identitatea romanului care a castigat licitatia de la Paris. “A cumparat tot cu 405.000 de euro, am pierdut tot. Dupa cinci ore in care am licitat documentele in parte, a venit si a cumparat intreg lotul, ne-am chinuit degeaba”, a declarat, pentru Hotnews.ro, Mireille Radoi.
In afara Bibliotecii Centrale, o alta institutie care a participat la licitatie a fost Televiziunea Romana. Mai mult, cele doua institutii au format un consortiu ad-hoc pentru a achizitiona documentele. Obiectivul ‘consortiului’ a fost cresterea sanselor de a aduce intreg lotul Cioran in Romania, lot compus din peste 80 de pozitii.
Ministerul Culturii nu are bani pentru a cumpara manuscrisele lui Cioran?
Ministerul Culturii nu a participat la licitatie, desi stia de existenta ei. Explicatia? Surse din cadrul Ministerului Culturii au declarat ca institutia nu a avut la dispozitie fondurile necesare pentru a participa la licitatie.
“Ministerul Culturii si-ar fi dorit foarte mult sa aiba posibilitatea sa participe la aceasta licitatie, dar din pacate Ministerul Culturii nu are fondurile necesare”, a afirmat, pentru HotNews.ro, Debreczeni Hajnalka, consilier de presa al ministrului Culturii, Kelemen Hunor. Ea a adaugat ca “nu s-a pus in discutie folosirea fondului de rezerva aflat la dispozitia prim-ministrului”.
Ce s-a scos la licitatie
Astazi, a avut loc la Paris o licitatie cu mai multe obiecte ce au apartinut lui Emil Cioran. Printre acestea se numara scrisori, manuscrise, diplome, fotografii ale acestuia, detinute de o familie a unui fost prieten apropiat al lui Cioran.
In total, au fost 80 de pozitii, ceea ce inseamna 80 de pachete de documente. Licitatia a avut loc la hotelul Drouot Richelieu din Paris. Printre documentele scoase la licitatie se numara manuscrisele: “Tragicul cotidian”, “Adolescenta”, “Pamflet si pamfletar”, “Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant”, “Cartea amagirilor”, “Lacrimi si sfinti”, “Schimbarea la fata a Romaniei”.
De asemenea, au fost vandute si numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, diploma de licenta in filosofie si litere, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 – 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca s.a.m.d.
https://econtext.ro/artmania/licitatii/licitatie-la-paris-un-roman-a-cumparat-manuscrisele-lui-cioran-pentru-405000-euro.html