1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Mărturii despre cum se poartă în prezent războiul dintre Hamas și Israel: „Avioanele de recunoaștere supraveghează totul”

Politica războiului, precum și ruptura din ce în ce mai adâncă dintre Israel și Statele Unite cu privire la criza umanitară din Gaza, au pus în umbră un câmp de luptă în schimbare, unul care arată foarte diferit față de cel de acum o lună, două, relatează Washington Post.

Armata din Israel a arătat jurnaliștilor o hartă a Fâșiei Gaza cu porțiuni colorate în roșu, galben și verde. Este menită să demonstreze pledoaria Forțelor de Apărare israeliene (IDF) în favoarea faptului că câștigă bătăliile – chiar dacă încă nu și războiul împotriva Hamas.

IDF susține că a „destructurat” 20 din cele 24 de batalioane inițiale ale Hamas. Faptul că acestea nu sunt încă și distruse, astfel încât să nu mai fie capabile de insurgență, este evidențiat de încleștările violente care au avut în ultimele zile în nord.

Dar FDI ar putea să se concentreze în curând asupra celor patru batalioane „complet operaționale”, despre care spune că se află în orașul Rafah din sudul țării, fâșia de-a lungul frontierei egiptene care găzduiește și aproximativ 1,4 milioane de palestinieni strămutați.

Oficialii israelieni spun că ofensiva împotriva militanților Hamas din Rafah ar putea fi una dintre cele mai dificile din acest război – și ar putea dura mai multe săptămâni.

Pe de altă parte, oficialii americani au avertizat că, în lipsa unei planificări adecvate cu privire la cea mai bună modalitate de a proteja civilii, o operațiune în această zonă ar fi „un dezastru”.

Pentru prima dată, Statele Unite nu s-au opus prin veto, ci s-au abținut unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care a cerut luni o încetare imediată a focului în Gaza. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns prin anularea bruscă a vizitei unei delegații la nivel înalt la Washington pentru a discuta despre ofensiva de la Rafah și despre livrarea de ajutoare.

WP a intervievat oficiali israelieni din domeniul apărării, care au vorbit în majoritate sub rezerva anonimatului din pricina normelor de securitate, analiști militari, Unitatea purtătorului de cuvânt al IDF, precum și martori oculari palestinieni ai ostilităților din Gaza.

Până acum, în ciuda presiunii tot mai mari din partea americanilor și a comunității internaționale, armata israeliană s-a mișcat în ritmul său propriu. Dar ceasul pare să ticăie, iar IDF par dornice să își consolideze câștigurile.

„Acum este război. Nu este un război la scară largă. Este foarte diferit”, a apreciat Amos Harel, analist în domeniul apărării pentru ziarul Haaretz, descriind schimbarea de intensitate și reducerea forțelor FDI active în Gaza.

„Avantajul tactic al IDF este clar. Dar este greu de transformat într-o victorie decisivă”, a adăugat el.

x

Zilnic, există din ce în ce mai puține bombardamente, mai puține focuri de artilerie și foc din tancuri din partea Israelului, spun oficialii, dar și mai puține ambuscade, atacuri cu RPG și lunetiști din partea Hamas.

Totodată, mor mult mai puțini soldați israelieni. Peste 100 de soldați israelieni au fost uciși în Gaza în decembrie; 11 soldați au murit până acum în martie.

Forțele de apărare israeliene nu au dorit să dezvăluie astăzi numărul exact de trupe aflate în prezent în Gaza, dar au confirmat că în enclavă se află membri a doar două divizii, față de cinci divizii la apogeul războiului – ceea ce ar echivala cu o reducere a forțelor de cel puțin 60%.

Aproape toți rezerviștii israelieni au plecat acasă.

După aproape șase luni de lupte, militarii israelieni s-ar putea să nu dețină controlul complet asupra Fâșiei spun oficialii, dar au libertate de mișcare. Forțele IDF sunt poziționate pe toată lungimea perimetrului enclavei și de-a lungul unui coridor nou-construit care taie în două fâșia, separând nordul de sud.

„Ne aflăm acum în a treia fază a războiului”, a declarat Kobi Michael, fost șef al biroului palestinian din cadrul Ministerului israelian pentru Afaceri Strategice și în prezent cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv.

Michael a declarat că IDF efectuează acum raiduri mai precise – vizând ținte unde ofițerii săi de informații spun că Hamas se regrupează, cum ar fi complexul medical al-Shifa din orașul Gaza. Hamas a negat că folosește spitalul în scopuri militare; grupurile umanitare și-au exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la medicii și pacienții prinși în mijlocul luptelor.

IDF a înconjurat spitalul în urmă cu 10 zile cu blindate și trupe. Forțele speciale și parașutiștii au efectuat raidurile. IDF și forțele de informații spun că au ucis 170 de luptători în zona spitalului și au reținut peste 800 de presupuși militanți. Cifrele nu au putut fi confirmate în mod independent.

„Am auzit zgomotul încleștărilor, focuri de armă de calibru mic și câteva explozii”, a declarat Rami al-Suwaiti, un locuitor din orașul Gaza. Dar, spre deosebire de luptele de stradă din trecut, a spus el, ciocnirile păreau limitate la o singură zonă și nu s-au extins în cartierele periferice.

Israel

„Armata israeliană a preluat controlul asupra tuturor zonelor din orașul Gaza și din cele din nord, iar întoarcerea sa acum în diferitele zone este considerată foarte ușoară, în comparație cu primele săptămâni ale războiului și ale incursiunii terestre”, a declarat Mahmoud Bassal, purtător de cuvânt al apărării civile din Gaza.

Luptătorii Hamas, care odinioară desfășurau o rezistență coordonată, sunt acum mai predispuși să efectueze lovituri de gherilă cu unități mai mici de doi-patru oameni, au declarat oficialii militari, sau cu un lunetist solitar.

Civilii palestinieni din nord văd din când în când luptători palestinieni, dar „confruntările cu forțele israeliene sunt foarte limitate”, potrivit unui locuitor din Gaza, care a vorbit sub rezerva anonimatului din motive de siguranță.

Israelienii continuă să dețină spațiul aerian; bombardamentele frecvente rămân o caracteristică a războiului. În ultimele 24 de ore, avioanele forțelor aeriene israeliene au lovit peste 60 de ținte în întreaga Fâșie. Chiar dacă trupele se retrag de pe câmpul de luptă, spun locuitorii, avioanele și dronele sunt mereu prezente.

„Avioanele de recunoaștere supraveghează totul deasupra orașului Gaza. Avioanele sunt chemate să lanseze rachete dacă observă o țintă”, a declarat Bassal.

La începutul războiului, în octombrie, IDF a estimat 30.000 de luptători Hamas în Brigăzile al-Qassam, aripa armată a grupului, și alți 10.000 sau 15.000 în milițiile aliate.

IDF susține că forțele sale au ucis între 11.500 și 13.000 de militanți palestinieni; consideră că alte câteva mii de agenți ar fi putut „pleca acasă”, sau au părăsit lupta. Alții, spun oficialii, sunt îngropați în dărâmături și în tuneluri.

Aceste cifre sunt greu de confirmat, deoarece IDF nu identifică luptătorii Hamas uciși individual și nici nu ține o evidență proprie a morților din rândul civililor.

În mod similar, Ministerul Sănătății din Gaza nu face distincție între civili și combatanți, dar afirmă că majoritatea celor peste 32 000 de persoane ucise au fost femei și copii.

Întrebat cum confirmă armata israeliană că un militant Hamas a fost ucis, purtătorul de cuvânt internațional al IDF, locotenent-colonelul Richard Hecht, a explicat că trupele estimează numărul de combatanți pe care i-au împușcat „care au o armă și trag în noi” în rapoartele de după acțiune.

„Nu se duc să facă o fotografie”, a spus Hecht.

5

IDF susține că a ucis 24 de comandanți de batalion și 89 de comandanți de companie, deși moartea chiar și a liderilor de vârf este greu de verificat. Casa Albă a fost cea care a confirmat prima dată că Marwan Issa, comandantul adjunct al aripii militare a Hamas, a fost ucis într-un atac israelian la începutul acestei luni în centrul Gaza.

„Restul liderilor de vârf se ascund, probabil adânc în rețeaua de tuneluri a Hamas”, a declarat atunci consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Yehiya Sinwar, liderul Hamas în Gaza și arhitectul atacului din 7 octombrie, rămâne în libertate. La fel și Mohammed Deif, comandantul militar de vârf al Brigăzilor al-Qassam.

În primele luni ale războiului, Hamas a răspuns la invazia terestră israeliană cu tiruri de rachete intense, deși ineficiente, lansând peste 13.000 de proiectile spre Israel.

În ultimele două luni, tirurile de rachete din Gaza au devenit rare. Ofițerii IDF spun că Hamas și-a epuizat stocurile, în timp ce asaltul în curs de desfășurare îngreunează sarcina grupului de a fabrica altele. Totuși, Hamas și aliații săi păstrează o anumită capacitate.

Luni, aceștia au tras șase rachete spre orașul Ashdod din sudul Israelului, unde s-au auzit sirenele pentru prima dată în două luni. Cele mai multe au aterizat în câmpuri goale. Nimeni nu a fost rănit.

Scurte declarații pe canalul web operat de Brigăzile al-Qassam indică și ele o scădere a atacurilor Hamas. Începând cu 20 martie, afirmă gruparea, forțele sale s-au concentrat asupra atacurilor împotriva tancurilor și soldaților israelieni în zona Khan Younis, în sud, și în jurul al-Shifa.

Netanel Flamer, lector senior la Universitatea Bar-Ilan și expert în Hamas și războiul asimetric, a apreciat că raidurile de precizie ale forțelor speciale israeliene asupra zonelor în care militanții se regrupează vor fi „modelul” pentru luptele viitoare. Aceasta va continua, presupune el, „atât timp cât va fi nevoie”.

Related posts

Portretul lui Putin, făcut de fosta gardă de corp: Spaimele liderului de la Kremlin

econtext

AVEREA CONTEAZA: Ponta si-a dublat banii de cand e premier. VEZI cat de bogati sunt ministrii din viitorul Guvern

Asaftei Bogdan

Moscova, atacată cu drone! Este alertă maximă în capitala Rusiei

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More