Guvernul Japoniei a depus săptămâna trecută un nou protest la adresa Chinei, al treilea în mai puțin de două săptămâni, după ce a comunicat că navele pazei de coastă chineze au intrat în apele din jurul insulelor japoniei din Marea Chinei de Est.
Guvernul Japoniei a depus săptămâna trecută un nou protest la adresa Chinei, al treilea în mai puțin de două săptămâni, după ce a comunicat că navele pazei de coastă chineze au intrat în apele din jurul insulelor japoneze din Marea Chinei de Est.
Patru nave au depășit limita teritorială de 12 mile revendicată de Japonia în jurul insulelor Senkaku vineri în intervalul 16:00 și 16:06, conform unui comunicat de presă al gărzii de coastă japoneze din acea zi.
Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei a depus apoi plângeri la Ambasada Chinei în Japonia și la guvernul chinez de la Beijing, a declarat luni, prin telefon, un purtător de cuvânt al ministerului pentru Stars and Stripes.
China șicanează repetat Japonia în apele teritoriale. Reacția SUA
Potrivit comunicatului, două nave chineze s-au apropiat de insula Taisho dinspre nord-vest și au intrat în limita de 12 mile la orele 16:00 și 16:06. Între timp, cealaltă pereche de nave chineze a intrat simultan în zona din jurul insulei Uotsuri, tot dinspre nord-vest. Navele chineze păreau să fie înarmate cu mitraliere montate pe punte și au fost întâmpinate de un contingent mai mare de nave ale gărzii de coastă japoneze, a declarat luni prin telefon un purtător de cuvânt al gărzii de coastă japoneze pentru Stars and Stripes.
Aceștia au avertizat navele chineze să părăsească zona folosind mesaje radio și electronice, a spus el. „Nu știm de ce navele chineze au pătruns în apele japoneze”, a spus el. „Nu existau nave de pescuit japoneze care să opereze în zonă”. Toate cele patru nave au părăsit apele japoneze fără incidente până la ora 18:01. A fost a 33-a oară în acest an când navele pazei de coastă chineze au pătruns în apele teritoriale ale Japoniei din jurul Senkakus, a declarat purtătorul de cuvânt. Ultimul incident a avut loc la 28 august.
Incidentele au urmat intruziunii unui avion militar chinez și a unei nave de cercetare în spațiul aerian și apele teritoriale japoneze din jurul insulei Kyushu, cea mai sudică dintre cele patru insule principale ale Japoniei, la sfârșitul lunii august. Un avion de supraveghere chinez Y-9 a intrat în spațiul aerian japonez pe 26 august, la sud-est de Insulele Danjo, la aproximativ 160 km sud-vest de Nagasaki. A fost pentru prima dată când un avion militar chinez a încălcat spațiul aerian al Japoniei.
Zborul a reprezentat o „încălcare gravă” a suveranității Japoniei și o amenințare la adresa securității acesteia, a declarat ministrul apărării Minoru Kihara în timpul unei conferințe de presă pe 27 august. „Am depus proteste extrem de severe pe canale diplomatice în aceeași zi și am cerut cu fermitate măsuri pentru a preveni repetarea”, a spus el. Cinci zile mai târziu, o navă de cercetare a marinei chineze a navigat în apele teritoriale ale Japoniei la sud-vest de insula Kuchinoerabu, prefectura Kagoshima. „Ne-am exprimat îngrijorarea puternică și am depus un protest la guvernul chinez prin canale diplomatice în aceeași zi”, a declarat secretarul șef al cabinetului, Yoshimasa Hayashi, în timpul unei conferințe de presă din 2 septembrie.
Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a pus la îndoială intenția Chinei pe contul său de pe platforma socială X. „China spune că încă <> recenta încălcare a spațiului aerian al Japoniei de către unul dintre avioanele sale de supraveghere”, a scris el la 3 septembrie. „Dar, având în vedere că o navă de cercetare chineză a intrat în apele japoneze chiar zilele trecute, două incursiuni teritoriale în mai puțin de o săptămână par mai degrabă intenționate decât accidentale.”