O nouă fază a războiului din UCraina. Rusia atacată cu arme occidentale de sodați antrenați de NATO. Cel puțin așa lasă să se înțeleagă două state occidentale.
Șeful Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului francez, Jean-Louis Bourlange, a cerut autorităților să permită Ucrainei să lanseze lovituri cu arme franceze pe teritoriul rusesc.
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest, de sodați antrenați de NATO
Literal din scrisoarea lui Bourlange către conducerea franceză: „Se pare că a sosit momentul… Dreptul la autoapărare exclude dreptul la inviolabilitatea teritoriului agresorului”.
El a cerut renunțarea la „reținere și o decizie” după exemplul Marii Britanii, care a permis trupelor ucrainene să folosească armele împotriva Rusiei. Bourlange a subliniat că acest lucru ar fi absolut legal, deoarece ar pune capăt asimetriei dintre agresor și victimă.
În același timp, politicianul a subliniat că nici Franța și nici ceilalți parteneri occidentali ai Ucrainei nu doresc să lupte împotriva Rusiei, așa că „nu este vorba de intervenția lor în teatrul de război, ci de ridicarea unui tabu nejustificat”.
De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, Ucrainei i s-a restricționat constant dreptul de a folosi armele primite de la țările occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc. Această restricție a fost explicată în Occident prin faptul că se dădeau arme Ucrainei pentru a se apăra de Rusia, nu pentru a o ataca, scrie pravda
Estonia vrea trupe NATO în Ucraina
Temerile aliaților NATO că trimiterea de trupe în Ucraina pentru a instrui soldații țării i-ar putea atrage într-un război cu Rusia „nu sunt întemeiate”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas într-un interviu acordat Financial Times publicat pe 20 mai.
Unele state membre NATO discută posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari în Ucraina pentru a instrui trupele ucrainene și a ajuta la repararea echipamentelor, a relatat săptămâna trecută New York Times.
Kievul a cerut Statelor Unite și altor țări NATO să ajute la antrenarea a 150.000 de soldați mai aproape de linia frontului, a scris publicația.
„Există țări care antrenează deja soldați pe teren”, a declarat Kallas pentru FT citat de presa ucraineană, adăugând că au făcut acest lucru pe propriul risc.
Premierul nu a numit nicio țară anume și nici nu a oferit detalii suplimentare despre presupusele lor operațiuni.
În cazul în care Rusia ar ataca personalul de instruire, nu ar declanșa automat articolul 5 al NATO privind apărarea reciprocă, potrivit premierului.
NU va duce la escaladarea războiului. Oare?
Kallas a declarat că ajutorul pentru antrenarea trupelor ucrainene pe propriul teritoriu, mai degrabă decât în altă parte în Europa, nu va duce la escaladarea războiului cu Rusia.
„Nu îmi pot imagina că, dacă cineva este rănit acolo, cei care și-au trimis oamenii vor spune ‘este articolul 5′. Hai să… bombardăm Rusia’. Nu așa funcționează lucrurile. Nu este automat”, a declarat Kallas.
Dezbaterea privind potențiala prezență a trupelor NATO în Ucraina a fost declanșată de comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron în februarie, în care a luat în considerare posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina dacă i se va solicita.
Statele Unite și mai mulți aliați europeni, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au distanțat de declarația lui Macron. Cu toate acestea, mai multe țări nu au exclus trimiterea de trupe pentru misiuni necombatante, cum ar fi instruirea militarilor ucraineni.
Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat la 14 mai că ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina nu a avansat nici în Estonia, nici la nivelul UE, deoarece „nu există o înțelegere clară între aliați cu privire la ceea ce ar aduce acest lucru”.