16.6 C
București
13 aprilie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

O mare problemă a administrației Trump în tratativele cu Rusia: „Asta nu se întâmplă în mod normal într-un proces de negociere”

Observatorii discuțiilor SUA-Rusia privind războiul din Ucraina susțin că echipa de negociere americană nu poate face față oficialilor ex-sovietici cu zeci de ani de experiență în negocieri și cunoștințe despre Ucraina, scrie Washington Post.

Administrația Trump a insistat în ultimele săptămâni că negocierile cu Rusia privind războiul din Ucraina au progresat, invocând o încetare a focului parțială care nu pare să funcționeze și o înțelegere cu Moscova care pare însă să aibă o viziune diferită asupra lucrurilor.

„O diferență uriașă față de ceea ce am auzit din partea Rusiei”

Declarația președintelui SUA de la sfârșitul săptămânii trecute – când l-a criticat pe Vladimir Putin pentru că a căutat înlocuirea lui Volodimir Zelenski chiar înainte ca negocierile de pace să poată avea loc – a fost prima recunoaștere tacită a faptului că discuțiile nu decurg conform planului, Kremlinul neoferind niciun compromis semnificativ, în pofida unor gesturi importante din partea SUA.

Mulți ucraineni își pierd deja încrederea în negocierile de pace. Iar temerile lor și ale europenilor au crescut după ce administrația Trump a renunțat de la bun început la unele dintre cele mai puternice instrumente de influență – inclusiv normalizarea relațiilor cu Moscova și acceptarea condițiilor Rusiei de a păstra cea mai mare parte a teritoriului pe care l-a cucerit prin forță și prin excluderea Ucrainei din NATO.

Mulți analiști consideră că SUA au o problemă de înțelegere a Rusiei. Și o lipsă de experiență.

„L-am văzut pe președintele Trump și pe alți membri ai Guvernului SUA făcând concesii în mod regulat și public. Iar acest lucru nu se întâmplă în mod normal într-un proces care se apropie de negocieri”, a spus pentru Washington Post Thomas Greminger, șeful Centrului pentru politici de securitate din Geneva și fost director general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

„Aceasta este o diferență uriașă față de ceea ce am auzit din partea Rusiei”, a spus el.

„Pentru ruși, este un fel de echipă foarte ușoară”

Criticii susțin că echipa de negociere americană nu poate face față oficialilor ex-sovietici cu zeci de ani de experiență în negocieri și cunoștințe despre Ucraina.

Din echipa rusă fac parte ministrul de Externe Serghei Lavrov, consilierul prezidențial Iuri Ușakov, fostul diplomat Grigori Karasin și Serghei Beseda, fostul șef al Serviciului 5 al FSB, care supraveghează operațiunile din Ucraina și din fostele teritorii sovietice.

Echipa americană nu este formată din experți cu experiență în Rusia, a remarcat pentru Washington Post Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia Eurasia, în timp ce principalul trimis al lui Trump pentru Rusia, Steve Witkoff, este dezvoltator imobiliar și prieten al președintelui.

„Pentru ruși, este un fel de echipă foarte ușoară. Și, pentru moment, cred că au destul succes”, a spus el.

Reușita Rusiei de a convinge administrația Trump să lucreze la îmbunătățirea relațiilor pe o cale paralelă cu discuțiile de pace – nu ca o condiție a progresului privind pacea – a fost „o mare victorie pentru diplomația rusă”, a adăugat Gabuev.

Un emisar rus sancționat a ajuns la Washington

Deși Trump și-a exprimat furia față de Putin la sfârșitul săptămânii trecute, administrația sa a continuat să îi ofere concesii importante.

Miercuri, Kirill Dmitriev, un aliat apropiat al lui Putin și șeful fondului suveran de investiții, a devenit cel mai înalt oficial rus care a vizitat Washingtonul de la debutul invaziei ruse la scară largă în Ucraina, în februarie 2022. El a avut discuții cu Witkoff în ciuda faptului că se află sub sancțiunile SUA.

Dmitriev a declarat, joi, că s-a întâlnit cu mai mulți oficiali ai administrației Trump și a discutat despre reluarea zborurilor rusești directe către Statele Unite. El a susținut, de asemenea, că „au fost făcute progrese semnificative în ceea ce privește încetarea focului”.

„Rușii se așteaptă ca Trump să continue să ofere concesii pentru obiectivele politicii externe ruse”, inclusiv „distrugerea unității transatlantice, care a fost un obiectiv al politicii externe ruse timp de mulți ani, dacă nu secole”, a declarat Gabuev.

Schimbarea politicii externe a lui Trump și amenințările la adresa aliaților sunt văzute de Kremlin ca „o adevărată revoluție” și o „fereastră de oportunitate”, a declarat și analistul rus Vladimir Pastukhov de la Școala de Studii Slavone și Est-Europene a University College London.

„Așadar, din punct de vedere practic, nu există o încetare a focului”

Mișcările Rusiei au lăsat partea americană expusă de mai multe ori de-a lungul procesului.

După convorbirea telefonică de luna trecută dintre Trump și Putin, Casa Albă a anunțat o încetare parțială a focului de 30 de zile, atât în ceea ce privește infrastructura energetică, cât și cea civilă – dar declarația Kremlinului a spus că acest lucru se aplică doar infrastructurii energetice.

Statele Unite au adoptat apoi această versiune, fără a explica schimbarea.

Săptămâna trecută au existat și alte discrepanțe: SUA au anunțat că ambele părți au fost de acord cu o încetare a focului în Marea Neagră, dar Kremlinul a publicat apoi o listă de condiții înainte ca acest lucru să poată avea loc, inclusiv ridicarea sancțiunilor asupra mai multor instituții financiare ruse – concesii majore care ar fi necesitat un acord european care nu a existat.

„Așadar, din punct de vedere practic, nu există o încetare a focului. Nu există o inițiativă la Marea Neagră care să fi fost convenită de ucraineni și ruși. Avem iluzia progresului fără pași concreți spre punerea în aplicare a acțiunilor despre care vorbește administrația”, a declarat pentru Washington Post Thomas Graham, director senior pentru Rusia în cadrul Consiliului Național de Securitate în timpul administrației George W. Bush și acum membru al Consiliului pentru Relații Externe, un think-tank american.

Emisarul lui Trump, „fundamental neinformat cu privire la natura conflictului”

Natura dezechilibrată a procesului a devenit mai clară atunci când Witkoff a repetat fără rezerve afirmații false ale lui Putin, inclusiv faptul că regiunile ucrainene anexate de Moscova doreau să fie rusești deoarece cetățenii au votat pentru acest lucru în cadrul referendumurilor – chiar dacă referendumurile în teritoriile ocupate nu sunt legale în conformitate cu dreptul internațional, potrivit ONU.

„El pare să fie mai degrabă emisarul lui Putin la Trump decât invers”, a observat Lawrence Freedman, profesor emerit de studii de război la King’s College din Londra, într-o analiză.

De asemenea, Witkoff s-a bucurat într-un interviu că Putin i-a spus că a vizitat biserica sa locală pentru a se ruga pentru Trump după o tentativă de asasinat în iulie.

„Ceea ce reiese este că el este fundamental neinformat cu privire la natura conflictului și nu a mai avut de-a face cu Rusia până acum și nu înțelege tacticile de negociere și în special modul în care Putin ar putea încerca să manipuleze situația”, a spus Graham.

Related posts

Trupele americane ar fi ocupat o bază militară din Siria, care era controlată înainte de Rusia

econtext

Vladimir Putin, mai protejat ca niciodată. Măsurile de securitate sunt fără precedent

econtext

Mărturia unui comandant ucrainean despre lupta înverșunată de 16 ore cu forțele de elită Spețnaz ce năvăliseră peste graniță

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More