0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

ONU vrea să strângă miliarde de dolari pentru a nu abandona Ucraina

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a lansat un apel pentru donații pentru a strânge 3,8 miliarde de euro pentru a sprijini populațiile afectate de războiul din Ucraina și refugiații ucraineni în 2024, în situaţia în care războiul continuă, la aproape doi ani de la invadarea de către Rusia.

ONU a cerut 4,2 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro) în 2024 pentru ajutor umanitar către populația ucrainenă și refugiații care au fugit de invazia rusă, solicitând comunității internaționale să nu uite acest conflict chiar dacă alte crize „concurează” cu el, cum ar fi în Gaza și Sudan.

„Vă amintiţi de Ucraina? […] În urmă cu un an, am fi vorbit doar despre Ucraina, iar acum, de câteva săptămâni, auzim foarte puțin”, a spus coordonatorul pentru afaceri umanitare, Martin. Griffiths, la lansarea apelului umanitar, la Geneva, în faţa presei.

ONU cere bani pentru Ucraina

În detaliu, apelul la donații pentru a ajuta populația ucraineană care locuiește în țară se ridică la 3,1 miliarde de dolari în 2024, față de 3,9 miliarde de dolari în anul precedent. Până acum, 67% din această sumă a fost colectată. Este, fără îndoială, cel mai bine finanțat apel din lume, a spus Martin Griffiths. „Sperăm că guvernele vor continua să fie generoase”, chiar dacă „concurența pentru finanțare este din ce în ce mai puternică”, a spus el.

La aceste 3,1 miliarde de dolari se adaugă, 1,1 miliarde de dolari care urmează să fie colectați pentru refugiații ucraineni și comunitățile gazdă ale acestora – pentru a ajuta 2,3 milioane de persoane. Aproximativ 6,3 milioane de persoane au fugit din Ucraina pentru a se refugia în altă parte, în principal în Europa.

„Poporul ucrainean are nevoie de noi astăzi la fel de mult ca acum doi ani”
Anul acesta, în țară, 14,6 milioane de oameni vor avea nevoie de ajutor umanitar, adică 40% din populație, dintre care 8,5 milioane prioritar.

„Au nevoie de ajutorul vostru. Au nevoie de fondurile voastre, pentru că ajutorul umanitar rămâne colacul de salvare fără de care vor pieri”, a spus Martin Griffiths, adăugând că „poporul ucrainean are nevoie de noi astăzi la fel de mult ca acum doi ani”, când Rusia și-a lansat ofensiva militară împotriva Ucrainei.

ONU vrea să strângă miliarde de dolari pentru a nu abandona

Oficialul Organizației Națiunilor Unite (ONU) le-a explicat jurnaliştilor că 60% dintre partenerii umanitari din Ucraina sunt organizaţii ucrainene, „ceea ce dovedeşte spiritul comunitar şi patriotic al multor oameni din această ţară”.

Valul recent de atacuri rusești reaminteşte costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment în care o iarnă grea crește nevoile umanitare.

„Sute de mii de copii trăiesc în comunități din prima linie, îngroziți, traumatizați și lipsiți de cele mai elementare lucruri”, a explicat Martin Griffiths într-un comunicat. „Acest simplu fapt ar trebui să ne oblige să facem tot posibilul pentru a aduce mai mult ajutor umanitar în Ucraina”.

„Este atacată chiar structura societății, cu consecințe devastatoare

„Locuinţele, școlile și spitalele sunt vizate în mod regulat, precum și rețelele de apă, gaz și electricitate. Însăși structura societății este atacată, cu consecințe devastatoare”, a subliniat el. La rândul său, șeful Agenției Organizației pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi, a amintit că în afara țării, „milioane de refugiați ucraineni mai au nevoie de asistență urgentă”. Dacă primirea făcută de Europa refugiaților ucraineni este „exemplară”, a afirmat Filippo Grandi, care va pleca în curând în Moldova, doar jumătate dintre copiii refugiați ucraineni de vârstă școlară sunt şcolarizați în ţările de adopţie, și un sfert dintre refugiații au dificultăți în accesarea asistenței medicale. Doar 40% până la 60% dintre refugiații ucraineni și-au găsit un loc de muncă, adesea sub calificările lor.

„Țările de adopţie continuă să-i protejeze și să-i integreze în societate, dar mulți refugiați vulnerabili încă au nevoie de ajutor. Ei nu ar trebui să se simtă obligați să se întoarcă acasă pentru că nu se pot descurca în exil”, a spus șeful UNHCR.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / france24.com

Related posts

Prizonieri de război din Africa și Asia mărturisesc cum au fost ademeniți în Rusia și trimiși să lupte împotriva Ucrainei

econtext

Tinutul Secuiesc, cel mai afectat de recesiune. Proiectul UDMR de reorganizare in 16 regiuni e total anti-maghiar! Harta regionala a recesiunii!

Asaftei Bogdan

PROTECTIA MEDIULUI: Topul statelor europene dupa fondurile cheltuite pe cap de locuitor pentru protejarea mediului. VEZI cati bani cheltuiesc romanii

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More