3 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Ora de iarnă 2023. Când dăm ceasurile înapoi cu o oră

A venit toamna și odată cu ea vin și schimbările. Sfârșitul verii înseamnă, totodată, sfârșitul vacanței. Noaptea crește, ziua scade. În orașele mari, viața reintră în fluxul tumultuos. Anotimpul autumnal mai aduce o schimbare în viața noastră: ora de iarnă. România trece, ca în fiecare an, la ora de iarnă, la final de octombrie.

Ora de iarnă 2023

Țara noastră va trece la ora oficială a iernii 2023 în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00.

De-a lungul timpului, schimbarea orei a stârnit dezbateri ample în toată lumea. Și la noi au fost discuții pe marginea acestei teme. Chiar dacă o oră nu pare o schimbare semnificativă, modificarea ceasului biologic al fiecărui organism poate avea un impact negativ asupra organismului uman.

Cercetătorii spun că schimbarea orei aduce dereglări privind somnul și calitatea acestuia. Ne putem simți mai obosiți decât în mod normal. Deși nu se poate identifica un motiv anume care să explice această stare de fapt.

De asemenea, oamenii sunt expuși unui risc mai mare de tulburări de dispoziție, este concluzia la care au ajuns oamenii de știință. Așadar, dacă ai schimbări de dispoziție, nu te îngrijora. Poți fi mai sensibil la trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers.

Schimbarea orei poate aduce probleme de sănătate grave

Mai grav este că în unele cazuri astfel de modificări pot potența tendințe de suicid. Unii oameni devin extrem de anxioși și pot avea mai multe gânduri negre decât de obicei, în contextul acestei schimbări care, se pare, îi afectează enorm.

Din nefericire, cercetările realizate în ultimii ani mai arată și faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvent întâlnite în perioadele de schimbare a fusului orar, care știm că se întâmplă de două ori pe an, prin trecerea la ora de vară, respectiv la cea de iarnă.

În septembrie 2018, Comisia Europeană a vorbit despre ideea de a renunța la schimbarea orei, în urma unei consultări publice la care au participat 4,6 milioane de cetățeni europeni.

Majoritatea a cerut încetarea acestei practici. Propunerea a fost apoi aprobată de europarlamentari în prima jumătate a anului 2019. Din acel moment ne așteptam să fie pusă în practică această idee, dar la nivel de Uniune Europeană nu s-a mai întâmplat nimic.

Când ar putea renunța România la schimbarea orei

În țara noastră, renunțarea la schimbarea orei se va face odată cu întreaga Uniune Europeană.

Parlamentul European a decis că orice schimbare a regulilor privind schimbarea orei sau renunțarea la această practică din Europa nu ar trebui să perturbe regimul de ceas unificat al UE.

Anul 1980 a fost cel în care toate țările membre și-au sincronizat schimbările de ceasuri anuale.

Related posts

Prognoza meteo, 10 octombrie. Vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă

econtext

Va fi interzisă creșterea porcilor în gospodăriile din România? Ce spune ministrul Agriculturii

econtext

Bilanț COVID: 92 de cazuri de infectare cu Omicron în ulima săptămână!

Axinte Dan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More