Criza i-a afectat diferit pe romani, a avut efecte opuse asupra angajatilor din sectorul bugetar, comparativ cu cei din mediul privat.
In esenta, in cei patru ani de criza, am putea spune ca angajatii din mediul privat s-au bucurat de cresteri salariale, fiind prea putini afectati de inflatie. In schimb, multi au ramas fara servicii, din cauza masivelor concedieri.
La polul opus, cei din sectorul bugetar s-au trezit cu salariul micsorat in acesti patru ani si, in plus, au fost afectati si de cresterea preturilor, de inflatie. In schimb, au fost mai norocosi in ceea ce priveste stabilitatea locului de munca.
Pe scurt, am avut de-a face cu dihotomia clasica: siguranta cu salarii mici versus risc cu salarii crescute.
Salarii si sectoare economice
Econtext va arata cum au evoluat salariile in cei patru ani de criza (octombrie 2008 – octombrie 2012). Mai precis, ne vom referi la evolutia salariului mediu net si vom arata cum a evoluat acesta in 20 dintre cele mai importante domenii ale economiei.
Si avem in vedere urmatoarele domenii: (1) asigurari, (2) productia de cauciuc si mase plastice, (3) industria extractiva, (4) industria metalurgica, (5) transport rutier, (6) productia si furnizarea de energie electrica, (7) comert, (8) fabricarea articolelor de imbracaminte, (9) prelucrarea titeiului, (10) transport aerian, (11) productia de mobilier, (12) agricultura, (13) fabricarea produselor chimice, (14) posta si curier, (15) constructii, (16) hoteluri si restaurante, (17) industria alimentara, (18) sanatate si asistenta sociala, (19) administratie publica si (20) invatamant.
Salarile romanilor
Inainte de a vedea care au fost evolutiile, sa mai spunem ca Econtext a publicat si alte analize interesante despre salariile romanilor. Iata cateva dintre acestea:
Cresteri/scaderi salariale
Din cele 20 de sectoare mentionate, salariile au urcat in 17 si au coborat in 3. Din pacate, cele trei sectoare sectoare cu scaderi sunt cele ale bugetarilor: sanatate si asistenta sociala, administratie publica si invatamant.
Scaderile au fost cuprinse intre 3 si 9%, dar pe langa aceste scaderi am avut parte si de inflatie, care a fost de circa 23 – 25% in acesti patru ani.
La polul opus, cele mai mari cresteri au avut loc in asigurari, aici salariul mediu net a crescut cu 38,4% in acesti patru ani.
Astfel, in octombrie 2008, angajatii din domeniul asigurarilor primeau un salariu mediu de 2.067 lei pe luna, pentru ca patru ani mai tarziu, in octombrie 2012, acestia sa fie retribuiti cu 2.860 de lei pe luna. Avans in acesti patru ani: 38,4%.
Dar IATA cum au evoluat salariile in cei patru ani de criza: unde au crescut si unde au scazut salariile:
http://www.econtext.ro:80/eveniment–2/social/incepe-reorganizarea-tarii-primul-pas-a-fost-facut-astazi-a-fost-modificat-statutul-minoritatilor.html