4.4 C
București
25 februarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Piedone face curățenie: restaurantele amendate cu peste 1,2 milioane lei în urma controalelor

Piedone face curățenie: restaurantele amendate cu peste 1,2 milioane lei în urma controalelor. În cadrul acțiunii, au fost verificați un număr de 178 operatori economici la nivel național, iar abateri au fost identificate la 142 dintre aceștia.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat 178 de operatori economici prestatori de servicii de alimentație publică (restaurante) la nivel național și a aplicat 176 de amenzi contravenționale, în valoare totală de aproape 1,27 milioane lei.

Piedone face curățenie: restaurantele amendate cu peste 1,2 milioane lei în urma controalelor

‘Din dispoziția Președintelui ANPC, Cristian-Victor Popescu Piedone, au fost demarate controale privind respectarea prevederilor legale în domeniul protecției consumatorilor la operatorii economici prestatori de servicii de alimentație publica(restaurante).

În cadrul acțiunii, au fost verificați un număr de 178 operatori economici la nivel național, iar abateri au fost identificate la 142 dintre aceștia.

În urma constatării neregulilor, au fost aplicate următoarele sancțiuni: 176 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.269.500 lei; 52 de avertismente’, se menționează într-un comunicat al ANPC.

ANPC: Peste 2.100 kg de produse neconforme oprite de la comercializare

Potrivit sursei citate, au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor pentru 28 de operatori economici (oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea abaterilor constatate).

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman peste 2.100 kg de produse neconforme.

Principalele abateri constatate sunt următoarele: în blocul alimentar, s-au utilizat produse și proceduri nesigure, cum ar fi spații frigorifice cu depuneri masive de gheață, tăvi de cuptor deformate și cu arsuri, tigăi cu grăsime arsă, materii prime cu termen depășit, coșuri de gunoi neconforme (fără pedale și capac), materii prime fără elemente de identificare și caracterizare, produse finite depozitate incorect în spațiile frigorifice și utilizarea unor ustensile neprofesionale, precum bureți de sârmă pentru igienizarea veselei.

Au fost descoperite, de asemenea, produse cu data limită de consum depășită utilizate pentru prepararea mâncărurilor finite, materii prime fără etichete martor, depozitarea băuturilor răcoritoare direct pe paviment, lipsa datei deschiderii produselor, utilizarea ambalajelor reutilizate și abateri repetate ale procedurilor de igienă, lipsa informațiilor necesare în lista de meniu, precum proveniența produselor din congelate, declarația nutrițională, ingredientele și alergeni, comercializarea ciorbelor cu carne separată de lichid și utilizarea agregatelor neigienizate corespunzător; suprafețe de lucru cu depuneri de grăsime și praf, echipamente din bucătărie cu depuneri de grăsimi arse și resturi alimentare, agregate frigorifice neigienizate, lipsa plasei de insecte la bucătărie și lipsa verificării metrologice pentru cântar. 

Related posts

Cum se apără Andrew Tate de DIICOT. Investiție în tehnologie de top

econtext

Reuters: Viktor Orban reia, în România, atacurile la adresa UE: „Respinge moştenirea creştină şi desfăşoară o ofensivă LGBTQ”

econtext

ANALIZĂ Călin Georgescu a angajat sute de oameni să posteze pe Tik Tok dintr-un salariu de 6.000 lei

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More