3.9 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL Recomandate RENOVATIO

Prețurile imobiliarelor din România sunt umflate, spun economiștii!

Un procent de 62% dintre analiștii CFA România, una dintre cele mai prestigioase certificări pe care un specialist în economie o poate obține, consideră că prețurile din prezent ale proprietăților rezidențiale din orașele românești sunt supraevaluate, iar 33% spun că imobilele sunt corect evaluate, potrivit wall-street.ro.

În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 52% dintre participanți anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 43% dintre participați anticipează o scădere în următoarele 12 luni.

Cei mai mulți reprezentanți din agențiile imobiliare anticipează o scădere a prețurilor locuințelor, atât pentru apartamente, cât și pentru case, ieftinirea așteptată fiind de până în 10%, se arată într-un sondaj recent realizat de rețeaua de agenții imobiliare RE/MAX. Dintre totalul respondenților, 28% consideră că prețurile apartamentelor vor scădea cu până 10%, iar 17% chiar mai mari de 10%.

Prețurile locuințelor au crescut și în luna februarie în mai toate orașele mari, iar Bucureștiul și Clujul au rămas pe un trend ascendent. Prețul mediu din Cluj-Napoca era cu 875 de euro pe metru pătrat mai mare decât media din București.

Analiștii CFA: Scumpirile încetinesc în următoarele luni

Scăderea prețurilor la energie începe să se vadă, iar în aceste condiții analiștii CFA România și-au redus anticipațiile inflaționiste la minimul ultimelor 10 luni. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna februarie (cu 9,9 puncte) la valoarea de 53,2 puncte

Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 9,1 puncte a componentei de condiții curente, iar pe de altă parte a creșterii, cu 10,2 puncte a componentei de anticipații. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a redus în continuare, ajungând la o valoare medie de 8,62%

“Pe fondul știrilor pozitive de reducere a prețurilor diverselor tipuri de energie, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, Indicatorul de Încredere al CFA România și-a conținut creșterea”, spune Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9815 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0390 lei pentru un euro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 5,1%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a crescut față de exercițiul anterior la 2,4%. Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA).

Related posts

Sindicaliștii militari, un nou protest de teama înghețării pensiilor

econtext

În Sectorul 5 a fost amenajată o nouă promenadă, pe Calea Rahovei

econtext

Prognoza meteo, 22 mai. Vreme instabilă și descărcări electrice în majoritatea țării

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More