Christopher Cavoli, șeful Comandamentului European al SUA și al forțelor NATO din Europa, a declarat marți că SUA ar trebui să-și pătreze prezența militară pe continent așa cum este în prezent, în contextul în care Pentagonul revizuiește, sub conducerea președintelui Donald Trump, efectivele distribuite pe glob, relatează Reuters.
Armata SUA avea peste 100.000 de trupe în Europa după izbucnirea războiului din Ucraina, dar principalul general american de pe continent a precizat că numărul a fost redus la 80.000.
Șeful Pentagonului, Pete Hegseth, le-a transmis colegilor europeni că nu ar trebui să pornească de la premisa că prezența militară americană va dura pentru totdeauna.
„Sfatul meu este de a menține acea postură a forței așa cum este acum”, a spus Cavoli, marți, într-o audiere în Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților din SUA.
Cavoli a precizat că armata și-a revizuit periodic dimensiunea efectivelor din Europa începând din 2022, când Washingtonul a suplimentat numărul de trupe de pe continent cu mii de oameni, și că el a recomandat să nu fie scăzut nivelul.
„Am recomandat în mod constant în toată acea perioadă să menținem forțele pe care le-am înaintat și aș continua să fac acest lucru dacă mi s-ar cere”, a adăugat șeful Comandamentului European al SUA.
Percepția europeană potrivit căreia SUA este protectorul suprem al continentului în fața unui eventual atac din partea Rusiei a fost zdruncinată grav de încercarea lui Donald Trump de a reapropia Washingtonul de Moscova și de presiunea puternică pe care a exercitat-o asupra Kievului în contextul eforturilor de a obține o încheiere a războiului.
Răspunsul lui Cavoli când a fost întrebat despre Flancul Estic
Întrebat dacă există planuri de a muta forțe de pe Flancul Estic al NATO, Cavoli a spus că trupele se deplasează frecvent, dar a adăugat: „Locațiile principale în care avem forțe în acest moment, acolo se află ele și acolo plănuiesc să le țin”.
În cadrul audierii din comisia de resort, atât congresmeni republicani, cât și democrați au spus că ar fi o greșeală să fie retrase trupe din Europa.
Katherine Thompson, care îndeplinește atribuțiile de asistent al secretarului apărării pe zona de afaceri internaționale de securitate, le-a transmis congresmenilor că revizuirea globală este în desfășurare și se va baza pe „interesele declarate ale lui Trump”.
Thompson a precizat totodată că Pentagonul nu ia în calcul instalarea unui oficial care nu face parte din armata SUA la conducerea forțelor NATO din Europa, o poziție pe care până acum au deținut-o doar americanii.
În baza discuțiilor cu șase oficiali americani și europeni, NBC News relatase că înalți oficiali ai Pentagonului discută despre posibilitatea de a retrage până la jumătate din forțele trimise de Joe Biden pe Flancul Estic după izbucnirea războiului din Ucraina.
Într-un comunicat transmis marți seară, Ministerul român al Apărării Naționale a precizat că, „în acest moment, în România sunt dislocați, în total, peste 1.700 de militari ai SUA, în principal la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii”.
„Cu privire la informațiile apărute recent în spațiul public privind o posibilă retragere a aproximativ 10.000 de militari americani din România și Polonia, Ministerul Apărării Naționale precizează că, până la acest moment, România nu a primit nicio informare oficială în acest sens din partea Statelor Unite. Ca atare, nu putem formula o poziție oficială ca răspuns la informații bazate pe surse de presă”, se mai arată în comunicatul MApN.