1.7 C
București
23 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Putin, mesaj pentru SUA despre arma Rusiei care a băgat spaima în liderii de la Washington: „Poziţia noastră este clară”

Președintele rus Vladimir Putin susține că nu intenţionează să desfăşoare o armă nucleară spaţială, așa cum acuză Statele Unite.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, că el este împotriva dezvoltării armelor nucleare spaţiale, în timp ce ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu, a negat la rândul său că Rusia ar intenţiona să desfăşoare o astfel de armă, după ce Washingtonul a acuzat săptămâna trecută Moscova că dezvoltă o armă anti-satelit, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Poziţia noastră este clară şi transparentă: am fost întotdeauna şi suntem împotriva desfăşurării de arme nucleare în spaţiu”, a spus Putin, adresându-se ministrului Şoigu.

Șoigu: „Statele Unite ştiu că acestea nu există”

„Noi îndemnăm nu doar la respectarea tuturor acordurilor existente în acest domeniu, dar am oferit de mai multe ori să consolidăm colaborarea”, a adăugat liderul de la Kremlin în discuţia transmisă de mass-media.

Activităţile spaţiale ale Rusiei nu diferă de cele ale altor ţări, inclusiv de cele ale SUA, a asigurat preşedintele rus.

Şi ministrul Şoigu a susţinut că Rusia nu are intenţia să desfăşoare arme nucleare spaţiale. „În primul rând, nu există astfel de planuri – arme nucleare în spaţiu. În al doilea rând, Statele Unite ştiu că acestea nu există”, a declarat ministrul rus al Apărării.

Acesta a reafirmat de asemenea opinia Moscovei conform căreia relatările din SUA conform cărora Rusia intenţionează să desfăşoare o armă nucleară spaţială au ca scop să-i determine pe congresmenii americani să aprobe oferirea de noi fonduri Ucrainei ca parte a unui plan al Washingtonului de a aplica Rusiei o înfrângere strategică.

Tot în opinia ministrului Şoigu, un al doilea scop al acestor relatări este de a încuraja Moscova să reia dialogul cu Washingtonul asupra stabilităţii strategice. În urmă cu un an, Putin a anunţat suspendarea aplicării de către Rusia a Tratatului Noul START (sau START III) pentru reducerea arsenalelor nucleare, motivând că Statele Unite furnizează Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune care a fost deja folosit împotriva bazelor strategice ruse.

Reacţiile lui Putin şi Şoigu vin după ce congresmanul republican Michael Turner, preşedintele Comitetului de Informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA, a emis miercurea trecută un comunicat vag în care a făcut referire la o nouă ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a SUA, fără a oferi vreun detaliu, dar i-a cerut preşedintelui democrat Joe Biden să declasifice informaţii pe acest subiect.

Situația, luată „foarte în serios” de SUA

Casa Albă a confirmat a doua zi că Rusia dezvoltă „o capabilitate anti-satelit”, dar nu a precizat dacă aceasta are şi o dimensiune nucleară, cum au susţinut unele mass-media americane.

„Nu vorbim aici despre o armă care să poată fi folosită pentru a ataca fiinţe umane sau a provoca distrugeri pe Terra”, a explicat purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Dar o astfel de armă ar putea ameninţa astronauţii pe orbita terestră joasă sau ar putea provoca pagube sateliţilor militari sau civili, a adăugat responsabilul american, asigurând că Washingtonul „ia foarte în serios” această situaţie.

El a precizat că această nouă armă a Rusiei se află încă în stadiul de dezvoltare, ea nu este activă şi nu reprezintă „o ameninţare imediată pentru securitatea cuiva”.

De asemenea, a mai spus John Kirby, preşedintele Joe Biden a dispus o serie de acţiuni iniţiale de răspuns, inclusiv abordarea diplomatică a chestiunii cu Rusia, mai ales că dezvoltarea unei astfel de arme ar reprezenta, conform Washingtonului, încălcarea unui tratat internaţional.

Related posts

SUA au cerut Qatarului să expulzeze grupul Hamas din Doha

econtext

SUA au cumpărat avioane de luptă de la un aliat al Rusiei și le-au dat Ucrainei. Putin, furibund

econtext

SUA și-au extins apele teritoriale din Arctica. Moscova amenință că „va reacționa dur”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More