Congresul SUA, noi sancțiuni contra Rusiei. Jumătate dintre senatorii americani – 25 de republicani și 25 de democrați – s-au unit marți pentru a propune sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care Putin refuză să participe la negocieri de bună-credință pentru pace cu Ucraina, conform Reuters.
Congresul SUA noi sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei
Principalele figuri din spatele acestei legislații, senatorul republican Lindsey Graham și senatorul democrat Richard Blumenthal, au declarat că măsurile ar impune sancțiuni primare și secundare împotriva Rusiei și a entităților care susțin agresiunea rusă în Ucraina, în cazul în care Moscova nu se angajează în negocieri sau dacă inițiază noi acțiuni care subminează suveranitatea Ucrainei după un eventual acord de pace.
Această propunere reprezintă un exemplu rar de colaborare bipartizană în Congresul SUA, care este puternic divizat, și apare pe fondul unei creșteri a nemulțumirii președintelui Donald Trump față de ceea ce el consideră a fi o tergiversare din partea Moscovei în privința unui acord mai amplu pentru încheierea conflictului.
„Sancțiunile împotriva Rusiei includ taxe vamale pentru țările care cumpără petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești. Aceste măsuri nu sunt fără motiv”, au declarat cei doi senatori într-un comunicat. „Majoritatea în Senatul Statelor Unite consideră că Rusia este agresorul și că acest război oribil, precum și agresiunea lui Putin, trebuie să înceteze acum și să fie descurajate în viitor”, au subliniat ei.
Ucraina susținută atât de democrați cât și de republicani
Deși mulți membri ai Congresului din ambele partide au susținut cu tărie Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse, un număr tot mai mare de susținători apropiați ai lui Trump au devenit mai reticenți, mai ales după ce partidul său a preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților acum doi ani, urmat de președinția și Senat în ianuarie.
De la începutul celui de-al doilea mandat, pe 20 ianuarie, Trump a adoptat o abordare mai conciliantă față de Rusia, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul aliaților europeni ai Washingtonului, în timp ce încerca să medieze încheierea conflictului din Ucraina, care se află acum în al patrulea an.
Sancțiuni împotriva Rusiei votate și în Camera Reprezentanților
O legislație similară a fost introdusă și în Camera Reprezentanților, beneficiind de sprijin din partea ambelor partide.
Susținătorii acestei propuneri afirmă că aceasta ar avea un sprijin covârșitor în ambele camere, dacă liderii republicani ai Congresului ar decide să organizeze un vot, însă nu se știe deocamdată când ar putea avea loc acesta.
UPDATE – Rusia a anunțat că nu poate accepta propunerile SUA privind Ucraina „în forma actuală”, sugerând că negocierile cu americanii au stagnat. Kremlinul a declarat că subiectul este „foarte complex”.