23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Centrala nucleară Zaporojie a reușit să fie conectată la o linie electrică de rezervă, pentru prima dată în patru luni

Centrala nucleară Zaporojie a reușit să fie conectată la o linie electrică de rezervă, pentru prima dată în patru luni

„Centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) a fost reconectată la singura linie electrică de rezervă disponibilă, la patru luni după pierderea acesteia”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

El a menționat că acesta este un „pas important”, deoarece este necesar pentru răcirea reactorului (una dintre unitățile centralei rămâne în stare de oprire la cald, restul în stare de oprire la rece) și alte funcții importante de siguranță nucleară. Înainte de începerea războiului, în februarie 2022, patru linii de 750 kV duceau la ZNPP, a precizat AIEA.

În același timp, situația alimentării cu energie electrică a șantierului rămâne extrem de fragilă și volatilă.

„În timp ce reconectarea liniei electrice de rezervă este pozitivă, situația electrică în afara amplasamentului stației rămâne foarte vulnerabilă, evidențiind situația precară a securității nucleare și a șantierului”, a spus Grossi.

La 30 iunie, Direcția Principală de Informații a raportat că invadatorii ruși „își reduc prezența” la centrala nucleară capturată din Zaporojie. Informațiile ucrainene au clarificat că armata rusă a recomandat ca personalul care a semnat contracte cu Rosatom să evacueze – trebuie să plece înainte de 5 iulie , „direcția dorită de evacuare” este teritoriul Crimeei ocupate.

Peste tot sunt mine

Șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării, Kirill Budanov, a mai declarat că trupele ruse au minat suplimentar centrala nucleară ocupată Zaporojie.

„În timpul vizitei directorului general, inclusiv în iazul de răcire, nu au fost găsite mine la fața locului. Cu toate acestea, AIEA este la curent cu amplasarea preliminară a minelor în afara perimetrului centralei, după cum a raportat agenția anterior, precum și în anumite locuri din interior, care, după cum a explicat personalul forțelor de securitate ale serviciului (conduse de ocupanții ruși – PE) erau în scop de apărare”, se spune în mesaj.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a explicat că evaluarea agenției cu privire la aceste locații specifice a fost că, deși prezența oricărui dispozitiv exploziv nu îndeplinește standardele de siguranță, funcțiile de bază de securitate ale unității „nu au un impact semnificativ”. Această problemă continuă să fie monitorizată îndeaproape, potrivit Pravda.ua.

Related posts

China, despre atacul Iranului asupra Israelului: A fost un exerciţiu al dreptului de autoapărare

econtext

Putin, „trădat” de Erdogan. Turcia dă undă verde pentru ca Suedia să se alăture NATO

econtext

HARTA ANGAJARILOR IN 2013. Vezi cate angajari se vor face in fiecare judet in acest an

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix