-0.5 C
București
16 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Racheta Oreșnik cu care Putin amenință România, făcută cu piese occidentale. Ce firme le produc?

Racheta Oreșnik cu care Putin amenință România, făcută cu piese occidentale. Ce firme le produc? Financial Times (FT) a investigat ce echipamente ale companiilor occidentale sunt folosite de Rusia pentru a produce rachete balistice cu rază intermediară Oreșnik.

Racheta Oreșnik cu care Putin amenință România, făcută cu piese occidentale. Ce firme le produc?

La 28 noiembrie, Putin a anunțat începerea producției în masă a sistemului Oreșnik, teribila rachetă pe care liderul de la Kremlin a amenințat că ar pute s-o folosească împotriva „centrelor decizionale de la Kiev”.

Mai mult decât atât, Putin a susținut că niciun sistem occidental de apărarea aeriană nu ar putea să intercepteze Oreșnik, nici chiar sistemele Patriot și Aegis Ashore, intrate în funcțiune în România și Polonia.

Racheta Oreșnik cu care Putin amenință România, făcută cu piese occidentale. Ce firme le produc?
Financial Times, citat de European Pravda, susține că racheta experimentală Oreșnik a lui Vladimir Putin, lansată împotriva Ucrainei luna trecută a fost realizată de companii rusești care se bazează încă pe echipamente de producție occidentale avansate.

Ziarul relatează că două institute de inginerie militară rusă, identificate de serviciile secrete ucrainene drept dezvoltatorii Oreșnik, caută angajați cu experiență în utilizarea sistemelor de prelucrare a metalelor de la companii germane și japoneze.

Mai exact, locurile de muncă la Institutul de Tehnologie Termică din Moscova (MITT) și Sozvezdie, urmărite de FT, subliniază dependența continuă a Rusiei de tehnologiile străine, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident.

„Cercetarea este deosebit de pronunțată în domeniul controlului numeric computerizat (CNC), o tehnologie vitală pentru producția Oreșnik, ce permite fabricilor să modeleze rapid materialele cu o precizie ridicată, folosind computere pentru a controla instrumentele”, scrie FT.

Financial Times a descoperit că anunțurile din 2024 de la MIT, principalul institut rus pentru dezvoltarea rachetelor balistice cu combustibil solid, specifică utilizarea sistemelor Fanuc, Siemens și Heidenhain.

Fanuc, o companie japoneză, împreună cu firmele germane Siemens și Heidenhain, produc toate sisteme de control pentru mașini CNC de înaltă precizie.

Aceleași trei companii occidentale sunt menționate în reclamele lui Sozvezdie, care listează „sisteme automate de control și sisteme de comunicații” pentru uz militar ca una dintre specializările sale. Anunțul necesită „cunoștințe despre sisteme CNC – Fanuc, Siemens, Heidenhain”.

Un videoclip lansat la începutul acestui an de Titan Barricades, a treia companie de apărare implicată în producția Oreșnik, prezintă un muncitor care stă în fața unui dispozitiv de control etichetat cu marca Fanuc.

„Rusia s-a bazat mult timp pe mașini-unelte fabricate în străinătate, în ciuda eforturilor de a construi alternative interne. În timp ce Kremlinul a procurat cantități mari de mașini de prelucrare a metalelor de înaltă precizie din China, controalele pentru operarea acestora continuă să fie provenite din Occident.” scrie FT.

Ziarul a relatat că, în 2024, opt companii chineze au prezentat 12 modele de dispozitive CNC la un târg comercial major din Rusia. O analiză a Consiliului de Securitate Economică al Ucrainei a relevat că 11 dintre aceste modele erau echipate cu controlere fabricate în Japonia sau Germania.

Anunțurile de angajare dezvăluie, de asemenea, că Stan, o firmă lider rusă în eforturile de a dezvolta o industrie autohtonă CNC, folosește echipamente Heidenhain.

Două sisteme, Patriot și Aegis Ashore, ar putea intercepta racheta, în teorie

„Oprirea fluxului de controlere CNC și mașini către Rusia a fost o prioritate pentru aliații Kievului. Dispozitivele și componentele CNC se află pe așa-numita „listă comună de produse cu prioritate ridicată” de articole pe care doresc în mod special să le refuze Moscovei”, spune FT.

Deși controalele la export au încetinit fluxul acestor mărfuri către Rusia, o analiză FT a declarațiilor ruse dezvăluie că, de la începutul anului 2024, Rusia a primit transporturi în valoare de cel puțin 3 milioane de dolari, inclusiv componente Heidenhain. Unii dintre beneficiari sunt strâns implicați în producția militară.

Una dintre livrări a fost listată ca fiind pentru un sistem care includea noua unitate de control Heidenhain TNC640, fabricată în 2023. Potrivit site-ului web al Heidenhain, TNC640 „definește spectrul de vârf al tehnologiei de control din domeniul său” și „permite combinarea operațiuni de frezare, strunjire și șlefuire”.

Racheta Oreșnik

Mașina de 345.000 de dolari a fost trimisă prin China către Baltic Industrial Company, o firmă rusă aflată sub sancțiunile SUA, cu o istorie în furnizarea de mașini CNC pentru sectorul apărării.

Heidenhain și Baltic nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Siemens a declarat că „nu fac compromisuri cu privire la respectarea sancțiunilor” și investighează „orice indicii de eludare și implică autoritățile necesare și relevante”.

Fanuc a confirmat că mașina prezentată în videoclipul Titan Barricades seamănă cu a lor, deși au subliniat că părea a fi un model mai vechi.

Experții militari ruși susțin că există puține capacități americane care ar putea încerca interceptarea unei rachete Oreșnik.

Acestea sunt sistemele Patriot cu rachetele PAC-3, sistemul de apărare antiaeriană THAAD – experții americani sunt de părere că ar fi singurul care ar avea o șansă – și Aegis Ashore, sistem naval și terestru care în ultima versiune se află dislocat și în România și recent și în Polonia unde a fost operaționalizat.

„Complexele menționate mai sus nu au nicio șansă să angajeze rachetele Oreșnik nici atunci când acestea se află în secțiunea de accelerare a traiectoriei lor fiind și momentul cel mai vulnerabil. Raza de lansare Oreșnik depășește 5.000 km și corespunde unei rachete balistice cu rază medie, în timp ce raza maximă a acestor sisteme de apărare antirachetă occidentală aparține Aegis Ashore, dar nu depășește 1.200 km”, susțin experții ruși pe canalele Telegram.

Teoretic, Oreșnik ar putea fi interceptată de racheta SM-3 a complexului Aegis Ashore, dar, susține Putin, „este nevoie de timp pentru a zbura pe o astfel de distanță și în câteva secunde începem să decuplăm focoasele – și asta este tot, s-a terminat, trenul a plecat”.

Putin a propus și un „test” de interceptare, în care Occidentul să aleagă locul, în Ucraina, asupra căruia să fie lansată o rachetă Oreșnik, pentru a demonstra că nu poate fi interceptată.

Related posts

Privilegiile bugetarilor, anulate. Marcel Ciolacu taie sporurile angajaților de la stat

econtext

Ucraina a pus pe fugă Flota Mării Negre a lui Putin. Care a fost rolul României și al SUA?

econtext

RAPORT CAZURI COVID-19: Numărul real al cazurilor de COVID-19 este în Italia de 10-20 de ori mai mare

Popescu Dan Cristian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More