4.3 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Răsturnare de situație în războiul din Israel. Putin profită cel mai mult din conflict

Rusia a transmis în repetate rânduri că vrea să joace rol de mediator în conflictul israeliano-palestinian, însă adevăratele interese ale lui Vladimir Putin sunt cu totul altele. Analiștii în informații și securitate au explicat ce are de câștigat liderul de la Kremlin de pe urma războiului declanșat în Israel.

Cum motivează Putin rolul de mediator. Vineri, 13 octombrie 2023, se împlinește o săptămână de la declanșarea conflictului israeliano-palestinian. Războiul dintre cele două popoare a stârnit multă îngrijorare în rândul liderilor americani și europeni, care fac eforturi pentru a pune capăt violențelor soldate cu moartea a mii de oameni.

Spre surprinderea multora, Rusia s-a oferit în repetate rânduri să fie mediator între israelieni și palestinieni, susținând că ar putea să aibă o contribuție importantă la procesul de pace dintre cele două popoare. Întrebat de ce ar face acest lucru, Vladimir Putin a răspuns:

„Ei bine, de ce nu? Am avut relații de afaceri foarte stabile cu Israelul. Am avut relații de prietenie cu Palestina timp de decenii”.

Ce ar avea de câștigat Rusia de pe urma războiului

Kremlinul a încercat să îl poziționeze pe Vladimir Putin în rolul de mediator de pace în conflictului israeliano-palestinian, însă specialiștii în informații și securitate spun că președintele rus ar vrea, de fapt, să profite de ocazie pentru a-și urmări propriile interese.

Un război cât mai lung între Israel și Fâșia Gaza i-ar aduce foarte multe avantaje lui Vladimir Putin, în comparație cu unul scurt, scrie Insider. Președintele Rusiei ar putea să își promoveze în acest fel obiectivele strategice în Ucraina, în contextul în care aliații occidentali sunt focusați pe Israel.

Cum îl ajută creșterea prețurilor pe Vladimir Putin

„Un astfel de conflict ar putea distrage atenția, energia diplomatică și chiar resursele militare de la Ucraina, în cazul în care Israelul ar lansa o invazie terestră în Gaza”, a explicat Robert Dover, profesor de informații și securitate națională la Universitatea Hull din Marea Britanie.

Conflictul israeliano-palestinian a condus deja la majorarea prețurilor la petrol în Statele Unite ale Americii. Pe măsură ce costurile în acest sens cresc, Rusia poate să continue să investească în producția de armament. În plus, acest lucru o va ajuta să acopere unele deficite bugetare.

Marie Dailey, cercetător în domeniul politicilor la Rand Corporation, a susținut pentru Bloomberg că Rusia va câștiga cu siguranță, cel puțin pe termen scurt, de pe urma războiului din Israel.

Related posts

O țara din Flancul estic cere arme nucleare pentru a apăra NATO de Rusia: „Suntem gata s-o facem!”

econtext

Dacia da lovitura in India cu Duster

Asaftei Bogdan

SUA amână furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina. Sunt mai tari ca HIMARS

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More