5.7 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Război BNR-Guvern. Reforma lui Ciolacu, desființată

Război BNR-Guvern. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a criticat reforma domeniului bugetar anunțată de premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului a anunțat că a discutat un set de 50 de măsuri, care ar urma să aducă o economie importantă la bugetul de stat.

Război BNR-Guvern. Economistul Lucian Croitoru, consilierul lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), spune că are dubii cu privire la reforma în domeniul cheltuielilor publice, anunțată de premierul Marcel Ciolacu.

În cursul zilei de miercuri, premierul a mers la Ministerul de Finanțe unde a discutat cu ministrul Marcel Boloș despre principalele măsuri care vor fi luate, în chestiunea reducerii cheltuielilor bugetare și păstrarea țintei de deficit convenită cu Uniunea Europeană, la 4.4 la sută din PIB.

Potrivit lui Croitoru, Banca Națională a României nu se subordonează niciunei alte instituții, în consecință ea nu poate să primească ordine cu privire la politica monetar fiscală. Din contră, BNR controlează, prin măsurile adoptate, de politică monetară, inflația.

”Am citit astăzi o serie de afirmații despre reforme în domeniul cheltuielilor publice care mi-au creat dubii…despre ce se înțelege prin reforme Să luam de exemplu afirmația că în toate instituțiile subordonate parlamentului sunt bunuri și active ale României a căror administrare trebuie să respecte „aceleași reguli ca în restul instituțiilor bugetare”. Să ne referim, prin prisma acestei idei, la BNR. BNR are prin lege dreptul să intervină prin mijloace pe care nimeni din România sau de oriunde altundeva nu are dreptul să i le indice, dacă respectivele decizii nu încalcă legea. Așa se conduc operațiunile monetare pentru atingerea țintei de inflație. Dacă ar trebui să respecte aceleași reguli ca în restul instituțiilor bugetare s-ar putea ca toată treba să fie un fiasco. Mâine, poimâne, BNR ar avea indicația ce să facă și ce să nu facă, ceea ce ar echivala cu lipsa independenței atât de necesare”, a transmis Lucian Croitoru.

Război BNR-Guvern. „Reformele trebuie să se limiteze la sfera bugetară”

Consilierul lui Mugur Isărescu a propus ca reforma cheltuielilor publice să se facă urmând principii generale corecte și necontradictorii între ele.

Marile companii ale Statuluiar trebui lăsate să acționeze în condițiile pieței, fără a li se impune condiții comerciale.

”Din ce am văzut din presă referitor la „reforma cheltuielilor” s-a utilizat cuvântul principii, dar e clar că nu se știe care sunt acelea. Nu întâmplător, eu am scris explicit că reformele trebuie să se limiteze la sfera bugetară. Amestecul cu sfera instituțiilor specializate, autofinanțate, nu poate duce decât la distorsiuni grave, care vor impacta negativ țintirea inflației, reglementarea normală a piețelor. În final, acest amestec nu va duce la nimic bun. Nu trebuie amestecate domeniile. În sectorul companiilor de stat, ele trebuie să aibă posibilitatea de a opera în condiții comerciale. Ele trebuie conduse după principii comerciale, care nu sunt identice cu cele aplicabile în sfera bugetară”, a mai transmis Croitoru.

O strategie de a ocoli problema principală

Economistul de la BNR mai crede că Guvernul Ciolacu duce o politică care se referă mai degrabă la ocolirera problemelor esențiale, grave, precum și a soluțiilor existente.

Concluzia lui Lucia Croitoru este una singură, și anume aceea ca Guvernul să impună reguli clare care să limiteze relația dintre companiile de stat și bugetul public.

”În mare parte ele există; regulile clare care stabilesc independența BNR și a altor instituții de reglementare și supraveghere trebuie prezervate; reguli clare, bazate pe principii corecte, trebuie aplicate în stabilirea impozitelor și a cheltuielilor bugetului de stat. Problema principală de care discutăm astăzi este referitoare la acest din urmă aspect și privește, în principal, risipa și injustețea unor reguli care ghidează unele cheltuieli. Dacă s-ar face ce trebuie în acest domeniu ar fi un mare progres. Amestecul între domenii imi pare mai degrabă o strategie de a ocoli problema principală și soluțiile corecte la aceasta”, a mai scris Lucian Croitoru pe pagina sa de Facebook.

Related posts

Prognoza meteo, 8 aprilie. Zonele cu cele mai ridicate temperaturi, în prima zi a săptămânii

econtext

Prognoza meteo, 25 septembrie. Vreme instabilă cu vânt, ploi și vijelii

econtext

NATO își întărește prezența militară în România, după atacurile Rusiei de la graniță. Germania va trimite avioane de luptă

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More