1.4 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Război în Ucraina, ziua 649. Contraofensiva ucraineană, în impas. Europa a obosit

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe a recunoscut la întâlnirile miniștrilor și liderilor de la Bruxelles că dificultățile conflictului sunt ”unul din elefanții din sală”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut ”progresele modeste” Ucraina în contraofensivă.

Contraofensiva ucraineană este în impas. A ”obosit” cumva Europa din cauza războiului din Ucraina? Termenul este folosit în cercurile diplomatice pentru a indica o condiție de intoleranță la un eveniment sau o solicitare care se prelungeşte prea mult timp.

Contraofensiva ucraineană care a început în iunie pare să fi ajuns într-un impas. Kievul a reușit să recucerească 50% din teritoriile pe care Rusia le-a ocupat din februarie 2022, când a început invazia pe scară largă, numai că linia frontului nu s-a mișcat de câteva săptămâni.

O situaţie recunoscută involuntar de prim-ministrul italian Giorgia Meloni, victima unui apel de telefonic a doi comedianți ruși, dintre care unul s-a dat drept președintele Comisiei Uniunii Africane, scrie it.euronews.com.

Potrivit avocatului pentru drepturile omului și laureat în 2022 al Premiului Nobel Oleksandra Matviiciuk, Occidentul trebuie să continue să sprijine Kievul pentru a apăra dreptul statelor la autodeterminare și pentru a face lumea mai sigură.

Războiul din Ucraina. Lui Putin nu-i convine pacea

Vladimir Putin

Ucraina

„Dacă a sosit timpul ca Ucraina să se așeze la masa tratativelor cu Putin? Lui nu-i convine pacea, deoarece are drept scop restabilirea imperiului rus”, explică Matviiciuk într-un interviu.

Lipsa progreselor pe teren evidențiază necesitatea unui alt tip de angajament. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a negat prezența semnelor de nerăbdare din partea celor 27 de lideri ai țărilor UE, confirmând însă că viitorul războiului din Ucraina este o întrebare recurentă și o problemă asupra căreia cei 27 de miniștri se concentrează intens.

Contraofensiva ucraineană. Stoltenberg: Pe front nu s-au înregistrat progrese semnificative
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut o privire mai amplă asupra sensului obiectivelor militare. ”Succesele nu se calculează doar pe metri pătrați cuceriți, ci și pe capacitățile militare dobândite”, a spus Stoltenberg, mărturisind însă că pe front ”nu s-au înregistrat progrese semnificative”.

Potrivit lui Matviiciuk, sprijinul occidental nu dă vreun semn de ezitare, dar a sosit timpul să schimbăm viteza. ”Înainte se vorbea despre a lupta pentru a nu lăsa Ucraina să eșueze. Acum trebuie să fim convinși când spunem că Ucraina trebuie să câștige acest război. Între cele două lucruri este o mare diferență”, a spus avocatul. (Rador)

Related posts

În război cu Facebook, Donald Trump vrea să protejeze TikTok în SUA. În precedentul mandat, voia să-l interzică

econtext

Alina Kabaeva, amanta lui Putin, a recunoscut: Îl iubesc atât de mult

econtext

NATO are un plan de război împotriva Rusiei. Este pregătit de 14 ani

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More