RĂZBOI Ucraina a scos F-16 la luptă, în atacul masiv al Rusiei. Avioanele României, în aer. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că la 17 noiembrie, piloții F-16 au doborât zece ținte aeriene rusești, în atacul masiv al Rusiei.
RĂZBOI Ucraina a scos F-16 la luptă, în atacul masiv al Rusiei. Avioanele României, în aer. NATO și-a ridicat toate avioanele de război din Polonia și România până la granițele cu Ucraina, în timpul aacului masiv cu rachete și drone al Rusiei, care a vizat și Odesa, aproape de granițele cu România.
Riscul ca rachete sau drone să se „rătăcească” pe teritoriul țărilor membre NATO a implicat măsuri speciale de contracarare.
Piloții ucraineni de F-16 au intrat în luptă și au doborât zece ținte aeriene în timpul atacului rusesc din 17 noiembrie.
RĂZBOI Ucraina a scos F-16 la luptă, în atacul masiv al Rusiei. Avioanele României, în aer
120 de rachete, inclusiv rachete de croazieră și balistice Zirkon, Iskander și Kinzhal, plus 90 de UAV-uri au fost lansate în timpul atacului.
„Avioanele F-16 a arătat rezultate excelente în respingerea unui atac pe scară largăal Rusiei cu rachete și drone azinoapte și dimineață”, a declarat Zelenski, potrivit Defense Express.
.„Eforturile de a aborda consecințele atacului combinat asupra infrastructurii noastre din regiunile Rivne, Lvov, Nipropetrovsk, Volin și Odesa sunt în desfășurare”, a precizat președintele ucrainean.
Forțele Aeriene ale Ucrainei au publicat datele în urma ultimului atac cu rachete la scară largă – în noaptea de 16 spre 17 noiembrie.
„Inamicul a lansat un total de 210 de arme, inclusiv 120 de rachete și alte 90 de drone, peste Ucraina. Forțele unităților de apărare aeriană au doborât 144 de ținte aeriene. A fost unul dintre cele mai masive atacuri cu rachete și drone ale forțelor de ocupație ruse din februarie 2022”, au declarat Forțele Aeriene ucrainene.
Rusia a implicat în acest atac 16 bombardiere strategice Tu-95MS, șapte bombardiere strategice Tu-160, două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, 10 avioane MiG-31K, cinci bombardiere de primă linie Su-34, patru Su-27, patru nave purtătoare de rachete de croazieră.
Rachete și drone au fost doborâte în aproape toate regiunile Ucrainei cu implicarea tuturor mijloacelor posibile de contramăsuri, inclusiv mijloace de război radio-electronic, precum și avioane de luptă multifuncționale F-16 din dotarea Ucrainei.
Din cele 120 de rachete care au fost lansate de ruși, Ucraina a doborât 102 de rachete Zirkon, Kh-47M2, Kh-101 și Kalibr, Kh-22/Kh-31P, kh-59/Kh69.
85% din toate rachetele lansate de Rusia au fost doborâte, ceea ce reprezintă un procent foarte bun având în vedere țintele atât de complexe precum rachetele balistice și hipersonice.
În ceea ce privește dronele, 42 de drone din 90 au fost doborâte, alte 41 de drone au fost pierdute în locație, iar două au zburat înapoi în Federația Rusă.
Dat fiind complexitatea atacului Rusiei, NATO și-a ridicat în aer toate avioanele disponibile din Polonia și România până la granițele cu Ucraina, potrivit Daily Mail.
Atacul masiv cu rachete și drone al Rusiei a vizat și Odesa, aproape de granițele cu România. Rachete de croazieră rusești au fost observate deasupra Moldovei.
Următoarele săptămâni vor fi decisive
Potrivit lui Zelenski, în ultima săptămână forțele ruse au folosit 140 de rachete de diferite tipuri, peste 900 de bombe aeriene ghidate și peste 600 de drone de atac. În noaptea de 16-17 noiembrie, forțele ruse au lansat un atac combinat cu 210 de rachete și drone.
Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că cel mai recent atac al Rusiei împotriva Ucrainei a dovedit ineficacitatea „diplomației telefonice”.
„Nimeni nu îl va opri pe Putin cu telefoane. Atacul de aseară, unul dintre cele mai mari din acest război, a dovedit că diplomația telefonică nu poate înlocui sprijinul real din partea întregului Occident pentru Ucraina”, a declarat Tusk.
„Următoarele săptămâni vor fi decisive, nu numai pentru războiul în sine, ci și pentru viitorul nostru”, a subliniat acesta.