Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este dispusă să renunţe la regiunea separatistă din stânga Nistrului la aderarea Republicii Moldova în Transnistria. Şefa statului susţine că problema va fi rezolvată în timp.
Republica Moldova, fără Transnistria în Uniunea Europeană. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat astăzi că ţara sa ar putea intra în UE fără Transnistria, notează Rador Radio România. Şefa statului a mai făcut anterior astfel de declaraţii.
Ţinta Maiei Sandu pentru Republica Moldova
Maia Sandu a declarat că autoritățile din Republica Moldova intenționează să găsească o soluție pentru conflictul transnistrean. Cu participarea Uniunii Europene. Declaraţia a fost făcută în finalul ședinței Consiliului de Securitate al țării, din luna octombrie a anului curent.
„Calea ideală pentru Republica Moldova o constituie intrarea în Uniunea Europeană cu totul. Adică, și malul drept, și malul stâng. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, dacă dintr-un motiv sau altul acest lucru nu va fi imposibil. Există o altă variantă, potrivit căreia mai întâi în Uniunea Europeană se integrează malul drept, apoi malul stâng”, a declarat Sandu, astăzi, la postul de radio Vocea Basarabiei.
După cum a arătat Sandu, conflictul transnistrean a apărut ca urmare a faptului că Moscova susținea regimul separatist în Republica Moldova. Iar acest sprijin a menținut în viață acest regim separatist timp de ani de zile. „Evident, este foarte nedrept ca oamenii de pe malul drept și stâng al Nistrului să fie împiedicați să călătorească liber. Toate acestea sunt demne de a fi condamnate. Iar soluția este clară. Să scăpăm de acest regim separatist. Atunci vom putea să ne reintegrăm țara, Republica Moldova”, a declarat Sandu.
Liderul moldovean a menționat că „există un acord privind o misiune de menținere a păcii. Dar nu există un acord privind amplasarea unui contingent militar”.
Statul nerecunoscut din stânga Nistrului s-a format în 1991, în urma lichidării URSS. După ce Republica Moldova şi-a declarat suveranitatea. Federația Rusă, care a fost parte a conflictului din 1992, are o prezenţă activă pe malul stâng al Nistrului. Totodată, contrar autorităților constituționale, Federația Rusă menține pe teritoriul Republicii Moldova un contingent militar și desfășoară constant aplicații militare împreună cu așa-numita armată a regimului de la Tiraspol, fiind pusă în pericol viața și securitatea persoanelor.