1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia concentrează peste 400.000 de soldaţi în Ucraina. Zelenski le cere aliaţilor să continue livrările de arme

Rusia concentrează pe teritoriul ucrainean ocupat peste 400.000 de soldaţi, ceea ce îi permite să desfăşoare simultan operaţiuni de anvergură pe diferite secţiuni ale frontului, a declarat un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean.

„Au suficiente trupe pentru operaţiuni distincte în diferite secţiuni ale frontului”, a explicat ofiţerul de informaţii ucrainean, Andri Iusov, care a descris efectivele militare ruseşti desfăşurate în Ucraina drept „considerabile”. El a mai spus că Rusia continuă să trimită armament pentru trupele angajate în război în Ucraina şi, de asemenea, continuă mobilizarea de personal pentru a-şi consolida armata.

După cum a recunoscut însuşi Statul Major ucrainean, Rusia a trecut la ofensivă pe frontul din estul şi nord-estul Ucrainei şi lansează atacuri continue pentru a înainta şi mai mult în apropierea localităţilor ucrainene Avdiivka, Mariinka şi Kupiansk.

Trupele ruse au reuşit să câştige teren în împrejurimile oraşelor Bahmut şi Avdiivka, ambele situate în provincia ucraineană estică Doneţk, a anunţat marţi canalul ucrainean de Telegram „DeepState”, unul dintre cele mai influente şi populare dintre toate cele care urmăresc derularea războiului.

„Zona Bahmut. Kaţapii (termen depreciativ ce face referire la ruşi, n.red.) au succes parţial în apropierea şoselei T-0504, atacă dinspre zona Ivanovske”, scrie acest canal ucrainean despre ultimele acţiuni ruseşti la sud de Bahmut, unde trupele Moscovei contraatacă pentru a recupera poziţiile pierdute. „Dacă inamicul continuă să înainteze în această direcţie va crea probleme pentru prima linie defensivă ucraineană în această secţiune a frontului”, estimează „DeepState”.

Cât despre situaţia din apropierea oraşului Avdiivka, unde Rusia a lansat cele mai intense atacuri de luna aceasta, canalul ucrainean de Telegram menţionează o înaintare rusească la sud-vest de această localitate controlată de trupele ucrainene şi pe care trupele ruseşti încearcă să o încercuiască. „Inamicului deja nu-i mai pasă de echipamente şi ne copleşeşte pur şi simplu cu efectivele, la fel ca armata sovietică la Rjev”, referire la localitatea rusă unde s-a dat o celebră bătălie în al Doilea Război Mondial.

Ucraina a lansat în iunie o contraofensivă în sud-est în provinciile Zaporojie şi Doneţk pentru eliberarea teritoriilor ocupate de armata rusă, urmărind în primul rând să ajungă la Marea Azov pentru a tăia legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu partea de sud a provinciei Herson. Dar câştigurile teritoriale în această contraofensivă au fost până în prezent minore, armata ucraineană reuşind doar să elibereze o mână de sate.

Astfel, linia frontului care se întinde pe o lungime de peste 1.000 de kilometri nu s-a mişcat aproape deloc din luna noiembrie 2022, când, sub ameninţarea unei ofensive ucrainene, armata rusă s-a retras din partea de nord a provinciei ucrainene Herson dincolo de Nipru, stabilindu-şi defensiva pe bariera naturală reprezentată de acest fluviu. Armata ucraineană încearcă în prezent să traverseze Niprul pentru a crea capete de pod pe malul de est al fluviului.

Adresându-se marţi prin videoconferinţă la reuniunea de la Praga a Platformei Internaţionale Crimeea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor ţării sale să continue furnizarea de arme pentru ca Ucraina să se poată apăra în faţa agresiunii ruse, argumentând că „securitatea pe termen lung” a Europei depinde de acest ajutor.

„Orice ţară europeană, chiar dacă s-a obişnuit cu ideea agresiunii ruse, trebuie să-şi dea seama că securitatea sa depinde de reuşita noastră în faţa inamicului”, a indicat preşedintele ucrainean. Obiectivul trebuie să fie „întreruperea rutelor de aprovizionare dinspre Rusia către Crimeea”, până când Ucraina va „recăpăta controlul deplin asupra peninsulei”, a adăugat Zelenski.

Deja „iluzia” dominaţiei Rusiei asupra Crimeii şi Mării Negre a fost spulberată, pentru că „flota rusă nu mai poate opera în partea de vest a Mării Negre şi fuge treptat din Crimeea”, ceea ce este „o realizare istorică”, a susţinut preşedintele ucrainean mai departe.

Armata ucraineană şi-a intensificat în ultimele luni atacurile cu rachete şi drone aeriene sau de suprafaţă asupra ţintelor militare ruseşti din Crimeea, apelând inclusiv la debarcarea unor grupuri de sabotaj în această peninsulă, ca tactici de război asimetric menite să compenseze lipsa altor mijloace aeriene şi rezultatele modeste ale contraofensivei.

Related posts

Joe Biden: Să ne asigurăm că Israelul şi Ucraina reuşesc este vital pentru securitatea naţională a Americii

econtext

Foști mercenari Wagner, trimiși pe frontul din Ucraina. Putin le promite salarii mari

econtext

Corveta rusească Cyclone de 34.000.000$, scufundată pe fundul Mării Negre de racheta ATACMS

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More