2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia pune presiune pe companiile care vor să plece din țară

Rusia pune presiune pe companiile care vor să plece din țară. Astfel, Moscova cere acestor companii să ofere discounturi mai mari pentru activele pe care vor să le vândă.

Rusia a înăsprit constant cerinţele de ieşire, de când companiile occidentale au început să plece, la scurt timp după ce Moscova a început ceea ce ea numeşte o ”operaţie militară specială” în Ucraina, în februarie 2022.

Directorii de companii spun că navigarea printre reguli devine din ce în ce mai dificilă în Rusia.

Companiile străine au fost deja afectate de pierderi de peste 80 de miliarde de dolari din operaţiunile lor din Rusia, din cauza reducerilor de valoare şi a pierderii veniturilor, pe baza unei analize a Reuters a datelor şi declaraţiilor companiei.

Producătorul de bere olandez Heineken a declarat vineri că şi-a încheiat ieşirea din Rusia vânzând operaţiunile sale de acolo către grupul rus Arnest, pentru un euro simbolic.

De asemenea, Moscova a impus treptat obstacole suplimentare de ieşire.

Rusia cere și o contribuție de 10% la buget

Ameninţarea naţionalizării planează, de asemenea, în special după confiscarea în iulie a activelor ruseşti ale producătorului danez de bere Carlsberg şi ale producătorului francez de iaurt Danone.

Companiile încă în proces de negociere a ieşirilor includ grupul de telecomunicaţii Veon, grupul tehnologic listat la Nasdaq Yandex şi creditorul italian Intesa.

Moscova cere deja o reducere de 50% la toate tranzacţiile externe, după ce consultanţii selectaţi de guvernul rus au evaluat afacerea.

Rusia cere, de asemenea, o contribuţie la bugetul rus de cel puţin 10% din preţ.

Dar trei persoane familiarizate cu procesul de ieşire pentru companiile străine au spus că unele tranzacţii se confruntă cu cereri pentru reduceri suplimentare, înainte ca guvernul să dea undă verde.

Ministerul rus de Finanţe a declarat că nu forţează reducerea preţurilor finale de vânzare, dar poate ajusta evaluările în timpul procesului de vânzare.

”Preţul se poate schimba doar în cazul în care comisia evidenţiază evaluarea incorectă a valorii de piaţă a unei afaceri străine”, se spune într-un răspuns scris la întrebările Reuters.

Sursele au cerut anonimatul deoarece informaţia este confidenţială.

Related posts

Vremuri grele în Rusia: vodca se scumpește din cauza războiului din Ucraina. Cu cât va crește prețul

econtext

Avertismentul dur a lui Macron în „era războiului”: „Europa ar putea muri” în fața dictatorilor

econtext

Prima escadrilă ucraineană F-16, gata să nimicească pozițiile rusești. Când intră în luptă?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More