Comisia Europeană răspunde la întrebările europarlamentarilor folosind ChatGPT? Un adevărat scandal între cele două instituții a izbucnit după ce eurodeputații au primit răspunsuri „robotizate” la interpelări.
Comisia Europeană, acuzată că-și bate joc de Parlament
Problema a fost ridicată de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Aceasta ar fi întrebat direct, într-o întâlnire cu ușile închise a liderilor politici, potrivit Politico, dacă ramura executivă a Uniunii Europene folosește inteligența artificială pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor europeni.
Întrebările au venit după o plângere a președintelui Grupului Renew, Valérie Hayer, cu privire la calitatea scăzută și lentoarea răspunsurilor scrise din partea Comisiei Europene către parlamentari, în timpul unei reuniuni recente a Conferinței președinților.
Comisia are datoria legală de a răspunde la astfel de întrebări, dar nu are obligații privind timpul de răspuns sau calitatea.
Conflict între Comisia Europeană și PE
Unii membri ai Parlamentului susțin că instituția este în mod obișnuit ignorată sau trecută cu vederea de ramura executivă al UE. Alții au ajuns până la a spune că președintele Comisiei Ursula von der Leyen „urăște” Parlamentul, remarcând relația tensionată dintre instituții din cauza unui dezechilibru de putere care favorizează executivul.
Metsola a spus în timpul întâlnirii că va aduna exemple pe care să le prezinte Comisiei, au confirmat cei doi oficiali; unul a raportat că majoritatea liderilor de grup au fost de acord să ridice întrebările.
Purtătorul de cuvânt al Robertei Metsola a refuzat să comenteze detaliile întâlnirii.
„Ceea ce pot spune în general este că și la calitatea răspunsurilor la întrebările scrise, și la oportunitatea răspunsurilor au fost probleme de lungă durată”, a spus purtătorul de cuvânt.
Bugetarii europeni lasă ChatGPT să muncească în locul lor
În ultimele luni, Comisia a încurajat utilizarea internă a inteligenței artificiale pentru a crește productivitatea. Oficialii, inclusiv șefii de unitate și directorii generali, folosesc un instrument mare de model lingvistic cunoscut sub numele de GPT@EC — o versiune închisă a ChatGPT — pentru o serie de sarcini, inclusiv briefing-uri interne, potrivit unui oficial UE ce a preferat anonimatul.
AI „este testată în prezent, de exemplu, pentru atribuirea corectă a întrebărilor în rândul serviciilor Comisiei sau pentru identificarea răspunsurilor precedente care ar putea fi relevante pentru un caz specific”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, întrebat despre utilizarea sa în întrebările scrise din partea Parlamentului.
Comisia spune că angajații nu au voie să reproducă rezultatele AI în documente oficiale
Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, personalul nu are voie să „reproducă rezultatele unui model AI generativ în documente publice, cum ar fi crearea textelor Comisiei, în special a celor obligatorii din punct de vedere juridic”.
Utilizarea inteligenței artificiale sprijină 30.000 de angajați și angajați contractuali din Comisie pentru a crea proiecte, a rezuma documente, a face brainstorming sau a genera cod software, a mai susținut un oficial în octombrie anul trecut.
Metsola va ridica problema întrebărilor din partea Parlamentului comisarului Maros Šefčovič, care se ocupă de relațiile interinstituționale, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului.