5.2 C
București
1 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Scumpire in masa a legumelor si cerealelor in ultimii cinci ani. Cu cat s-au scumpit cartofii, rosiile, fasolea, porumbul, graul, orzul, varza, ceapa, etc.

Aproape toate cerealele si legumele s-au scumpit in ultimii ani, iar in unele cazuri, preturile s-au dublat sau chiar triplat.

Chiar daca intermediarii sunt cei care fac preturile, nici producatorii nu s-au lasat mai prejos. Iar in cele mai multe situatii, scumpirile sunt cu mult peste cele din alte domenii.

Cereale si legume

Va prezentam in aceasta analiza preturile la producator ale legumelor si cerealelor. Am selectat 15 dintre cele mai importante cereale si legume (grau, orz, porumb boabe, fasole boabe, floarea soarelui, cartofi de toamna, varza de toamna, salata de camp, rosii, usturoi uscat, spanac, morcov, conopida, castraveti, ceapa uscata) si vom evalua modul in care au evoluat preturile acestea la producator.

Cu alte cuvinte, preturile pe care le prezentam sunt cele cu care producatorii au vandut si vand legumele si cerealele, pretul la producatori, ‘la poarta fermei’.

Nu sunt preturile cu care s-au comercializat aceste produse in piete sau magazine (si la care se adauga costurile transportului, depozitarii, comisioane, etc.).

Trimestrul al doilea

Iar intervalul de referinta este trimestrul al doilea, cea mai importanta perioada pentru cereale si legume. Si am prezentat pretul cu care fermierii vindeau cerealele si legumele in trimestrul al doilea din ultimii cinci ani (aprilie – iunie din anii 2007, 2008, 2009, 2010 si 2011).

In plus, am calculat si cu cat a evoluat pretul acestora din trimestrul al doilea din 2007 si pana in trimestrul al doilea din acest an.

Toate preturile reprezinta media la nivel national, cu cat se vindea, in medie, fiecare din produsele prezentate in perioadele in cauza.

Scumpiri drastice

Astfel, din cele 15 legume si cereale, cea mai drastica scumpire a fost inregistrata de varza de toamna. Pretul acesteia aproape s-a triplat in ultimii cinci ani (de la 1,13 lei pe kilogram in trimestrul al doilea din 2007, pana la 3,21 lei pe kilogram in trimestrul al doilea din 2011). Procentual, scumpirea a fost de 184%.

Dupa varza, alte scumpiri majore au fost consemnate de floarea soarelui (de la 0,64 lei/kg in 2007, pana la 1,6 lei/kg in 2011, adica, un avans de 150%), usturoi uscat (de la 8,15 lei/kg in 2007, pana la 18,86 lei/kg in 2011, ceea ce inseamna o crestere de 131%). Alte scumpiri: cartofi de toamna (125%), grau (94%).

Din cele 15 produse agricole, 13 s-au scumpit, iar toate scumpirile au fost cu peste 40%. Exista si doua exceptii: salata de camp s-a scumpit in ultimii cinci ani ‘doar’ cu 6,5%, iar castravetii s-au ieftinit.

Da, s-au ieftinit! Cu 16% (de la 2,18 lei pe kilogram in anul 2007 si pana la 1,83 lei pe kilogram in al doilea trimestru din acest an).

Ultimul an

Din cei cinci ani analizati, cele mai accentuate scumpiri au avut loc in 2011. De exemplu, cartofii s-au mentinut la aproape acelasi pret timp de patru ani, dar pretul lor a explodat in acest an. Aceeasi situatie intalnim si pentru floarea soarelui, grau, porumb boabe, orz.

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/scumpire-in-masa-a-legumelor-si-cerealelor-in-ultimii-cinci-ani-cu-cat-s-au-scumpit-cartofii-rosiile-fasolea-porumbul-graul-orzul-varza-ceapa-etc.html

Related posts

Prognoza meteo, actualizată. Ce ne așteaptă în următoarele zile

econtext

Prognoza meteo de final de an. Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion

econtext

Joi, 31 august 2023, se face curățenie generală pe Calea Moșilor, între Bucur Obor și Bd. Carol I, din Sectorul 2

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More