-0.2 C
București
15 ianuarie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

Soluție inovatoare pentru a sparge apărarea Rusiei. „Imaginați-vă 40.000 de drone care atacă simultan“

Un operator ucrainean de drone susține că un roi masiv de drone ar putea deschide o cale prin liniile inamice. Illia Sekirin, propune ca 40 000 de drone să bombardeze un sector de 10 kilometri lățime. Ideea sa prevede utilizarea dronelor în mod similar modului în care erau folosite tancurile în urmă cu un secol.

În spatele câmpurilor minate și al obstacolelor, inamicul așteaptă în tranșeele sale, gata să lovească tancurile și infanteria care încearcă să avanseze pe terenul înșelător. În schimb, zeci de mii de drone coboară asupra pozițiilor lor, aruncând în aer vehicule, artilerie și buncăre și eliberând o cale pentru trupele terestre prietene.

Aceasta este viziunea unui pilot ucrainean de drone de luptă care crede că armatele trebuie să creeze o ramură separată pentru sistemele de aeronave fără echipaj și pentru războiul electromagnetic – și să treacă la atac.

„Progresele cu formațiuni mecanizate mari devin un lucru al trecutului și războiul static, precum impasul pozițional din Ucraina, pare să fie noua normă”, a scris Illia Sekirin într-un articol pentru British Army Review. „Ca urmare, rolul UAS și al ramurii de război electromagnetic ar fi deosebit de util în spargerea pozițiilor fortificate ale inamicului prin utilizarea acțiunilor ofensive masive”.

Dronele – împreună cu artileria – au devenit armele dominante în războiul din Ucraina

Deși tancurile sunt încă o armă importantă pe câmpul de luptă, acestea nu se mai bucură de supremația pe care au avut-o odată. Hoardele de drone mici cu vedere la prima persoană au făcut viața periculoasă pentru armele masive și costisitoare, cum ar fi vehiculele blindate și piesele de artilerie, care operează acum cu prudență și sub protecția apărării aeriene și a sistemelor de război electronic.

„Dronele FPV au devenit atât de eficiente încât, la un cost de aproximativ 350-450 de dolari per unitate, pot fi descrise acum ca principala armă antitanc a armatei ucrainene”, a scris Sekirin, care are experiență de luptă în operarea DJI Mavic 3, o dronă populară atât printre amatori, cât și printre soldații ucraineni.

Cu toate acestea, Sekirin dorește să ducă lucrurile mai departe. Dacă spargerea liniilor fortificate, atât pentru ruși cât și pentru ucraineni, s-a dovedit a fi o operațiune extrem de costisitoare și riscantă, propunerea sa se centrează pe utilizarea unui număr imens de drone care să creeze un drum liber pentru trupele de asalt.

„ 200 de drone pe kilometru pătrat”

„Imaginați-vă 40.000 de drone care atacă simultan, în valuri, o zonă de front de 10 kilometri lățime și 20 kilometri adâncime. Aceasta ar duce la o densitate de atac de 200 de drone pe kilometru pătrat”, explică Sekirin. „Aceste drone ar asigura, de asemenea, acoperirea necesară pentru vehiculele de curățare a minelor și unitățile mecanizate de infanterie care vor avansa pentru a cuceri zona. Odată ce linia frontului este spartă, forțele convenționale pot intra și prelua inițiativa operațională.”

Potrivit acestuia, utilizarea dronelor ar economisi resurse și ar reduce victimele: „Dacă prețul unei drone de atac este de aproximativ 500 de dolari, 40.000 de drone ar costa 20 de milioane de dolari, echivalentul a două tancuri Abrams. Acesta ar reprezenta doar 0,8% din livrările globale de drone de consum, deci nu ar exista probleme de producție.”

Transformarea dronelor într-o forță de atac masivă ar necesita o coordonare foarte atentă a operațiunilor, pentru a evita rănirea propriilor trupe, care pot fi greu de diferențiat de inamic, având în vedere imagini de calitate scăzută din video sau infraroșu. Totuși, conceptul lui Sekirin reamintește de un alt moment din istorie: inventarea tancurilor în Primul Război Mondial pentru a sparge liniile de tranșee, apărate cu mitraliere. De atunci, tancurile au fost un simbol al puterii de foc pe câmpul de luptă, dar și acestea au devenit vulnerabile în fața noilor arme.

La fel cum tancurile au fost vulnerabile la mine, rachete antitanc și, acum, drone, și dronele ar putea deveni ținte pentru măsuri de contracarare, precum bruiajul electronic sau armele interceptoare.

O flotă de 40.000 de drone ar fi un spectacol impresionant și înfricoșător, dar nu poate fi considerată o soluție miraculoasă pentru toate problemele de pe câmpul de luptă.

Related posts

Vladimir Putin, pus în dificultate. Armata ucraineană a oprit contraofensiva rusă din Kursk

econtext

Armata Israelului a anunțat că a preluat controlul asupra a 11 posturi militare ale Hamas în Gaza

econtext

Navă de război a SUA, spionată de Iran

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More