Taxă pentru cei bogaţi. UE vrea să combată evaziunea fiscală prin impunerea unei taxe minime pe plan internațional, pentru miliardari. Iată ce efecte ar putea avea această măsură.
Taxă pentru cei bogaţi. UE vrea implementarea unei taxe minime globale pentru miliardari
Taxă pentru cei bogaţi. Uniunea Europeană (UE) dorește să își diversifice metodele de combatere a evaziunii fiscale pe plan internațional. Mai precis, vrea să implementeze o taxă minimă globală pentru miliardari. Un prim efect al acesteia ar fi notabil. Un adaos de 250 de miliarde de dolari anual la bugetul Uniunii.
Vă prezentăm în continuare rezultatele unui studiu european. El a fost realizat de Observatorul Fiscal al UE.
Potrivit studiului, această taxă minimă globală ar presupune echivalentul a 2% din averea miliardarilor. În total, averea cumulată a miliardarilor de la nivel internațional ajunge la 13.000 miliarde de dolari. Ea aparține celor 2.700 de miliardari de pe plan internațional.
Legea din prezent permite miliardarilor să plătească uneori chiar și sume mai mici în comparație cu alți plătitori de taxe. Asta se datorează faptului că miliardarii pot crea „companii scoică”, prin care pot reuși să nu plătească impozit pe venit.
„În opinia noastră, aceasta este dificil de justificat deoarece riscă să submineze sustenabilitatea sistemelor fiscale şi acceptabilitatea socială a impozitării”, potrivit directorului Observatorului Fiscal, Gabriel Zucman.
Conform estimărilor instituției, impozitul personal pentru miliardarii din SUA se situează la aproape 0,5%, în timp ce în Franța, o țară cu o fiscalitate ridicată, nivelul acestui impozit este de aproape zero.
Creșterea disparităților legate de avere în anumite țări a generat cereri pentru o contribuție fiscală mai semnificativă din partea celor mai înstăriți cetățeni. Acest lucru este justificat prin impactul pe care l-a avut pandemia asupra finanțelor publice. Totodată, și prin presiunile legate de îmbătrânirea populației și de necesitatea de a finanța tranziția către o economie mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
SUA plănuia să impună în 2024 o taxă minimă de 25%
SUA avea în plan o astfel de schimbare. Statele Unite doreau o taxă minimă de 25% pentru cei mai bogaţi 0,01% din cetăţeni. Cu toate acestea, oficialii americani au renunțat la idee din cauza preocupării referitoare la oprirea finanţării administraţiei federale a SUA (shutdown).
Implementarea unei astfel de taxe minime globale adresate miliardarilor ar putea dura câțiva ani. În acest sens, Observatorul Fiscal aduce în discuție succesele guvernelor în ceea ce privește eliminarea secretului bancar și restricționarea posibilităților companiilor de a transfera profiturile în țări cu impozite reduse.
Începând cu 2018, implementarea schimbului automat de informații bancare a redus semnificativ utilizarea paradisurilor fiscale ca mijloc de ascundere a averilor.
Un acord semnat în 2021 de către 140 de țări urmează să limiteze posibilitatea companiilor multinaționale de a evita plata impozitelor prin transferul profiturilor în state cu taxe reduse. Astfel, se va stabili un prag minim de impozitare pentru corporații la 15%, începând de anul viitor.
„Ceva ce mulţi oameni credeau că e imposibil ştim acum că poate fi de fapt realizat. Următorul pas logic este aplicarea acestei logici miliardarilor, şi nu doar multinaţionalelor”, anunță Zucman.
Eliminarea secretului bancar și impozitul minim pentru corporații au pus capăt competiției fiscale îndelungate între țări. Totuși, există în continuare multe strategii pentru reducerea taxelor.
În acest context, guvernele concurează tot mai mult pentru atragerea investițiilor, oferind subvenții. Această abordare poate să fie mai puțin dăunătoare pentru bazele lor de impozitare decât competiția pentru rate reduse de impozitare, sunt de părere specialiștii Observatorului Fiscal.