Tensiune macximă dintre Orientul Mijlociu și Iran escaladează de la o zi la alta. În acest context, ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a declarat că Teheranul nu are „linii roşii” atunci când vine vorba de apărarea poporului şi a intereselor sale.
Tensiune maximă în Orientul Mijlociu. Oficialii din Iran depun eforturi pentru a descuraja un război regional
„Deşi am depus eforturi enorme în ultimele zile pentru a descuraja un război total în regiunea noastră, afirm în mod clar că nu avem linii roşii în apărarea poporului şi a intereselor noastre”, a declarat Araqchi într-o postare pe X după aterizarea la Bagdad ca parte a turneului său în ţările arabe din zonă.
Ministrul de externe al Iranului a acuzat Statele Unite că au trimis un volum fără precedent de arme către Israel, într-o perioadă în care forțele israeliene își intensifică atacurile aeriene și invazia terestră în Liban, în paralel cu loviturile asupra Fâșiei Gaza, grav afectată de conflict.
Israel a primit din partea SUA ajutoare record, care depășesc 17 miliarde de dolari
Statele Unite au alocat un ajutor militar record de cel puțin 17,9 miliarde de dolari Israelului de la începutul conflictului din Fâșia Gaza, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă oferită de Washington de la lansarea programului său de asistență militară pentru Israel în 1959, conform unui raport realizat de Centrul de investigații neafiliat din cadrul Universității Brown, parte a proiectului „Costs of War”.
„Acum (SUA) pun în pericol şi vieţile trupelor lor prin desfăşurarea acestora pentru a opera sisteme de rachete americane în Israel”, a adăugat ministrul iranian în postarea sa.
Publicațiile israeliene au raportat că Statele Unite plănuiesc să disloce sisteme de apărare antiaeriană THAAD pe teritoriul Israelului, cu scopul de a consolida capacitatea țării de a răspunde unor posibile atacuri din partea Iranului, iar aceste baterii vor fi operate de trupe americane.
Iran a început consultările cu țările musulmane
Ministrul iranian de externe a ajuns duminică la Bagdad pentru a continua discuțiile cu țările musulmane în legătură cu criza din Orientul Mijlociu, care s-a agravat ca urmare a acțiunilor militare israeliene în Gaza și Liban, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Esmaeil Baghaei, a relatat agenția EFE.
Acest turneu diplomatic, ce a inclus și Libanul, dar și Arabia Saudită – rival tradițional al Iranului – vine într-un context tensionat, în care se așteaptă o reacție israeliană la atacul cu rachete balistice lansat de Iran la 1 octombrie.
Iranul a lansat acest atac în semn de represalii față de incursiunile israeliene în sudul Libanului și uciderea liderilor aliați ai săi, cum ar fi Ismail Haniyeh din Hamas, în Teheran, și Hasan Nasrallah, liderul Hezbollah, în Beirut.
Conform NBC News, autoritățile americane au indicat că Israelul ar putea limita răspunsul la bombardarea unor obiective militare și a infrastructurii energetice, fără să atace, pentru moment, siturile nucleare iraniene.