-2 C
București
15 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

TikTok, un incubator global de fake news și propagandă. Oamenii sunt manipulați

Rețeaua TikTok a devenit un „incubator” global de fake news și propagandă. În multe țări, această platformă deja a fost interzisă din cauza haosului provocat. Nu doar România a fost victima unei campanii bine coordonate și bine puse la punct pentru manipularea votanților prin intermediul platformei.

TikTok, un incubator global de fake news

Metodele de manipulare și de diseminare a propagandei online și a dezinformărilor erau deja cunoscute la momentul în care a apărut Călin Georgescu, care a profitat din plin de această platformă. La alegerile din Germania din 2021, identitatea unor candidați și politicieni importanți a fost furată și folosită abuziv de conturi false cu un număr mare de urmăritori.

Chiar parlamentul german avea un cont fals pe TikTok, urmărit de peste 14 mii de oameni și folosit pentru a răspândi propagandă politică, conform unei investigații a Foundation Mozilla.

TikTok

Exact la fel s-a întâmplat și în Filipine. Ferdinand Marcos Jr., cunoscut și sub porecla sa „Bongbong” a folosit și el această platformă ca instrument de propagandă și manipulare pe scară largă pentru a câștiga alegerile din 2022, rescriindu-și, practic, istoria familiei.

Bonbong Marcos este fiul sângerosului dictator Ferdinand Marcos, care a condus Filipinele între 1965 și 1986. De-a lungul anilor în care a condus dictatorial Filipinele pe baza legii marțiale, regimul Marcos s-a remarcat prin brutalitate, corupție și cleptocrație.

Pe TikTok apăreau, atunci, o mulțime de clipuri video în care familia Marcos era portretizată drept o dinastie politică respectată global care a adus un „rafinament” de tip Jackie Kennedy în palatul prezidențial de la Manila.

Și americanii au fost manipulați

Platforma a reușit să-i manipuleze și pe americani. În 2024, dezinformările s-au făcut inclusiv folosind voci generate prin AI. Într-o astfel de postare, o voce gravă pare că citește o știre despre o presupusă tentativă de asasinat la adresa lui Donald Trump în Florida – postarea se răspândea, însă, în martie 2024 cu luni de zile înainte de tentativa reală de asasinat la un miting din Pennsylvania.

TikTok

Alte clipuri înșelătoare spuneau că Trump a fost arestat pentru că ar fi „atacat un judecător”, în timp ce un altul susține că Melania Trump vrea să divorțeze „din cauza mirosului” soțului ei.

TikTok a făcut haos în Marea Britanie

În iunie 2024, cu fix o lună înainte de alegerile parlamentare din Marea Britanie, BBC scria despre felul în care TikTok este folosit ca instrument de manipulare. Tinerilor li se recomandau clipuri video fake realizate cu ajutorul Inteligenței Artificiale – în ele apăreau lideri de partid care făceau susțineri false.

Clipurile video în cauză au strâns sute de mii de vizualizări și răspândeau teorii ale conspirației precum cea conform căreia Rishi Sunak a convocat alegerile anticipate din cauza unui mare scandal secret. Mulți britanici au căzut în capcană.

La fel ca în România, alte clipuri fake generate prin AI răspândeau informația falsă că tinerii de 18 ani vor fi încorporați și „trimiși să lupte pe front” în Ucraina sau Gaza. Utilizatorii scriau în comentarii că sunt confuzi.

Majoritatea clipurilor conțin informații false

CNN scria, în 2022, că utilizatorii TikTok sunt bombardați, imediat ce deschid aplicația, de conținut înșelător, informații false și teorii ale conspirației. Aproape 20% dintre clipurile prezentate aveau informații false, conform unui raport citat de publicația americană.

Cercetătorii au arătat că utilizatorii TikTok, în mare parte adolescenți și adulți tineri „au primit clipuri video cu conținut înșelător și fals în primele 20 de rezultate, uneori chiar din primele cinci”.

Mai multe guverne din toată lumea au interzis deja platforma ca urmare a îngrijorărilor legate de răspândirea propagandei, discursului urii, conținutului manipulator, campaniilor de provocări și amenințărilor teroriste. India este cea mai importantă țară care a interzis TikTok.

Related posts

Pensionarii păcăliți de șeful Casei de Pensii. De ce deciziile cu pensia recalculată întârzie 3 luni?

econtext

Piața Valea Ialomiței va fi gata în aproape o lună, așa a anunțat primarul Ciprian Ciucu

econtext

Rusia crede că Moldova se va uni cu Romania. Ce amenințări fără precedent a lansat Putin?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More