Exista si situatii in care judetele sarace ale Romaniei ocupa locuri fruntase.
Incredibil sau nu, sunt clasamente economice in care cele mai sarace judete din tara inregistreaza performante mai ridicate decat judetele cu pretentii.
Despre ce este vorba? Despre un capitol extrem de important: bugetul fiecarui judet. Mai exact, veniturile bugetare.
Econtext a analizat modul in care au evoluat veniturile de la bugetul fiecarui judet. Iar perioada analizata a fost intre anii 2000 si 2010, acestea fiind cele mai recente date.
Practic, prezentam ritmul in care a crescut bugetul tuturor judetelor in acest interval de zece ani. Si, surprinzator, cele mai bune rezultate au fost consemnate de judetele mici.
Economia fiecarui judet
Inainte de a trece la esenta problemei, sa mai spunem ca Econtext a mai publicat si alte analize despre situatia economica a judetelor Romaniei. Cum ar fi:
Romanii, la bani marunti! Cum a evoluat valoarea fiecarui judet din tara noastra! Harta valorica!
Saraci si bogati
Sa fie foarte clar! Ceea ce ne intereseaza in aceasta analiza este sa vedem cum a evoluat bugetul din 2000 si pana in 2010. Cat de rapid au crescut veniturile din fiecare judet in acesti zece ani. Pentru claritate, am echivalat toate sumele in lei noi (RON).
Iar dupa cum spuneam, cele mai bune rezultate au fost raportate de cele mai sarace judete.
Ceea ce, aparent, reprezinta un paradox. Ne-am fi asteptat ca judetele bogate sa aiba cele mai mari cresteri bugetare.
Dar nu este chiar asa. Potrivit analistilor, o explicatie ar fi ca judetele mari au un numar mai ridicat de companii care nu-si platesc taxele. Ceea ce implicit conduce la un ritm mai scazut de colectare si la un buget mai redus.
Top
Dar sa vedem clasamentul. Cea mai rapida crestere a veniturilor a fost inregistrata de Ilfov. Bugetul judetului Ilfov a raportat in 2000 venituri de 50,3 milioane de lei, pentru ca aceste venituri sa urce la 1,03 miliarde de lei in 2010.
Ceea ce inseamna un avans de 20,5 ori. Bineinteles, dezvoltarea acestei zone a contribuit decisiv la cresterea bugetului raportat de acest judet.
Al doilea loc este ocupat de Suceava. Bugetul acestui judet avea venituri de doar 71,2 milioane de lei in 2000, pentru ca acestea sa creasca de 18 ori in zece ani, pana la 1,28 miliarde de lei in 2010.
Iar dupa acestea urmeaza cateva dintre cele mai sarace judete din tara: Salaj, Tulcea, Vaslui, Giurgiu.
Dupa cum spuneam, judetele mari ocupa ultimele locuri. De exemplu, ultimele doua locuri ale topului sunt ocupate de Bucuresti si Galati.
Dar iata cu cat a crescut bugetul fiecarui judet in perioada 2000 – 2010:
https://econtext.ro/dosar–2/analiza/topul-in-care-judetele-sarace-domina-economia-romaneasca-cum-a-evoluat-bugetul-fiecarui-judet-in-ultimii-zece-ani.html