1 aprilie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

Trump e considerat prieten al nostru de un sfert dintre români, ceea ce e aproape un record în Europa / Ce cer europenii

Mai mult de jumătate dintre europeni îl consideră pe Donald Trump un „dușman al Europei”, potrivit unui sondaj realizat în cele mai mari opt țări ale UE și Danemarca de revista franceză Le Grand Continent și de institut francez de sondaje Cluster 17.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-14 martie 2025, pe un eșantion de 10.572 de persoane din România, Franța, Italia, Spania, Germania, Belgia, Țările de Jos, Polonia și Danemarca, și a vizat măsurarea percepției cetățenilor europeni asupra relațiilor transatlantice și problemelor de securitate.

O majoritate dintre respondeții sondajului, mai exact 51%, îl consideră pe Donald Trump „un dușman al Europei”, în comparație cu doar 9% care îl văd drept „un prieten al Europei”.

În România, președintele SUA este văzut ca „dușman al Europei” de doar 37% de români, în timp ce 23% îl văd pe acesta ca pe un prieten. La polul opus, 66% dintre danezi îl văd e președintele american drept un adversar al Europei.

„Îl considerați pe Trump un prieten al țării voastre”? Doar Polonia are un scor mai mare decât România
La întrebarea „Îl considerați pe Trump un prieten al țării voastre”, doar Polonia are un scor mai mare decât România, cu 29%. Președintele SUA este considerat un prieten al României de 27% de români, în timp ce doar 23% îl văd pe acesta ca pe un inamic al țării noastre. La polul opus se află Danemarca, cu 66%, și Belgia, cu 53%.

Potrivit sondajului, 63% din totalul respondeților spun că alegerea lui Donald Trump la Casa Albă face lumea mai puțin sigură. 44% dintre românii cred același lucru, în timp ce 23% cred contrariul.

Doar 13% din totalul respondeților consideră că Trump „respectă principiile democratice”, în timp ce 43% consideră că „are o tendință autoritaristă” și 39% consideră chiar că „se comportă ca un dictator”.

În România, liderul american este văzut ca dictator de 23% dintre români, 45% cred că „are o tendință autoritaristă”, iar 25% sunt de părere că respectă principiile democractice.

La întrebarea: „Trebuie Europa să se bazeze doar pe forțe proprii?“, 70% dintre europeni cer o apărăre comună.

Românii se numără printre cei mai pro-americani. Dacă 57% sunt de acord că europenii trebuie să se bazeze pe ei înșiși, 27% spun că trebuie să ne bazăm pe SUA – cel mai ridicat procent dintre cele nouă țări studiate.

Întrebați „Credeți că există un risc ridicat de conflict armat pe teritoriul UE în următorii ani”, 55% dintre totalul respondenților afirmă că există un risc ridicat, iar țările estice România și Polonia sunt cele mai îngrijorate, 74% și, respectiv, 71%.

Vezi sondajul integral mai jos:

Barometer_of_European_Public_Opinion_Cluster_17_Le_Grand_Continent 7

Related posts

Războiul din Ucraina, ziua 595. Zelenski: Rusia ne-a atacat pentru că nu suntem în NATO

econtext

Topul celor mai mari economii în 2024. SUA conduce, în timp ce Rusia a ieșit din Top 10

econtext

Ultima ofertă „pașnică” a Chinei de a captura Taiwanul. Armata a înconjurat, deja, insula

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More