Ucraina poate lovi, în premieră, Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. SUA închid ochii. Punct crucial în războiul dintre Rusia și Ucraina. Rachetele cu rază lungă de acțiune ale Occidentului pot lovi acum bazele de unde Putin își lansează atacurile.
Ucraina poate lovi, în premieră, Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune. SUA închid ochii.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, consideră că decizia de a autoriza Ucraina să lovească ținte în adâncul teritoriului rus cu rachete ATACMS furnizate de SUA a fost luată.
RIA Novosti scrie că Peskov consideră că această decizie este acum „formalizată” prin mass-media. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a remarcat că implicarea Statelor Unite și a țărilor europene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei „este directă, iar fiecare nou pas o mărește”.
Război: Ucraina poate lovi, în premieră, Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune
„Operațiunea specială însăși este un răspuns la posibile lovituri în adâncul Rusiei”, a spus Peskov, fără să detalieze.
În ciuda numărului mare de arme și echipamente, armata rusă suferă pierderi grele și nu au reușit să obțină nici cea mai mică victorie strategică: ocuparea întregii regiuni Donețk și Lugansk, potrivit European Pravda.
Putin caută sprijin din partea Chinei și Coreei de Nord. În special, el cumpără rachete din Coreea de Nord, ceea ce schimbă strategia aliaților Kievului în privința interdicției de folosire a rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva bazelor din Rusia de unde sunt lansate atacurile devastatoare asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Ucraina a cerut partenerilor săi autorizația de a folosi arme cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare în adâncul Rusiei.
Generali, diplomați și lideri ai societății civile au semnat o scrisoare deschisă către secretarul de stat american, Antony Blinken, și ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, cerând ca Ucraina să fie autorizată să lovească adânc în Rusia.
Un grup de republicani ai Camerei SUA a cerut, de asemenea, Casei Albe să ridice restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete ATACMS.
La 10 septembrie, președintele american Joe Biden a dat de înțeles că SUA ar putea ridica restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune în Rusia.
În acest moment, secretarul de stat american Anthony Blinken se află la Kiev, împreună cu ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy.
Blinken a raportat că scopul călătoriei este „să audă direct de la conducerea ucraineană ce nevoi are Kievul în prezent și ce ar putea face partenerii în următoarele săptămâni și luni”.
Ucraina decide singură cum să acționeze în conflictul cu Rusia, a declarat Ambasada SUA la Moscova pentru publicația rusă Izvestia.
„Ucraina ia decizii cu privire la modul de apărare împotriva agresiunii ruse”, a declarat Ambasada SUA în Rusia pentru Izvestia, răspunzând la o întrebare despre dacă SUA sunt gata să permită armatei ucrainene să lovească teritoriul Rusiei, adăugând că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește recomandările pentru Ucraina despre unde și cum pot folosi armele americane pentru a se apăra.
Experții intervievați de Izvestia sugerează că acest răspuns înseamnă că, dacă SUA ridică interdicția, vor continua să susțină că nu sunt implicați în potențiale atacuri.
Război Ucraina: Se înclină balanța în favoarea Kievului?
Ucraina are în prezent un singur tip de arme americane cu rază lungă de acțiune – rachete balistice ATACMS, cu au o rază de acțiune, în versiunea M57 cu focos unitar, de până la 300 km și o greutate a focosului de 214 kg.
De pe teritoriul Ucrainei, cu o retragere logică de la graniță, o rază de acțiune de 300 km este suficientă pentru a lovi obiectivele din zonele Smolensk și Lipețk. Și din zonele de primă linie din Donbas, se poate ajunge nu numai la baze militare precum bazele aeriene Millerovo și Ieisk, ci și la cele de lângă Rostov-pe-Don, precum și la baza pricipală de lansare a dronelor kamikaze Shahed/Geran II – Primorsko-Ahtarsk.
În același timp, în SUA au loc discuții privind transferul rachetelor de croazieră AGM-158 JASSM. Există informații că vor fi predate Kievului în această toamnă, potrivit Defense Express.
Aceste rachete de croazieră sunt singura muniție compatibilă cu avioanele F-16 livrate Ucrainei.
Raza de utilizare a acestor rachete de croazieră, care au un focos de 450 kg, este de până la 370 km în versiunea de bază.
Deși diferența de distanță față de ATACMS este de doar 70 km, această distanță este importantă deoarece permite atingerea unui obiectiv foarte importnt, Novorossisk, care a devenit principala bază pentru restul flotei ruse de la Marea Neagră, precum și baze din regiunea Krasnodar. În direcția nord, pot ajunge în Kaluga și Tula.
Trebuie luat în considerare faptul că o astfel de distanță este limita pentru această versiune a rachetei de croazieră. Și traseul său nu este o linie dreaptă, ci mai degrabă complicată, cu scopul de a ocoli pozițiile de apărare aeriană inamice și, prin urmare, raza practică de utilizare a acestor rachete poate fi mai scurtă.
Există și o versiune a AGM-158B JASSM-ER, care are o autonomie de aproximativ 900 km cu alți parametri similari, dar transferul acestora nu se discută acum. O astfel de distanță ar atinge Sankt Petersburg, Vologda, Nijnîi Novgorod, Toliatti, Astrahan și Groznîi.
Londra permite utilizarea rachetelor de croazieră Storm Shadow pe teritoriul Federației Ruse. Această rachetă este în prezent cea mai lungă rază de acțiune, deoarece raza sa inițială este de 560 km.
Cum răspunde Putin
Și este vorba deja despre posibilitatea de a atinge, în același timp, cu o anumită marjă, chiar regiunea Moscovei, precum și baze militare în apropierea unor orașe precum Tver, Riazan și Tambov. În acesta din urmă, rușii au transformat o fabrică de pâine într-o bază militară, unde depozitează drone.
În alte direcții, cu rachetele Storm Shadow se pot atinge obiective ca bazele militare din zona Soci, Stavropol, Maikop și Volgograd. Dar este o rachetă de croazieră și, prin urmare, raza reală de utilizare va fi mai scurtă.
Ca amenințare pentru „Occidentul colectiv”, cum numește Putin SUA și aliații, Federația Rusă a transferat în Belarus rachetele balistice Iskander OTRK, cu o rază de acțiune de 500 km și rachete de croazieră cu o rază de acțiune mai mare de 1.500 km.