2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Xi Jinping sună clopotele de război. Vrea neapărat „reunificarea” Chinei cu Taiwanul. „Nimeni nu va putea opri marşul”

Preşedintele chinez Xi Jinping a reiterat luni, în ajunul sărbătorii naţionale care celebrează 75 de ani de la înfiinţarea Republicii Populare, apelul său la o „reunificare” a Chinei cu Taiwanul, insulă pe care aceasta o revendică, informează AFP.

În faţa a mii de persoane reunite la Beijing pentru un banchet în onoarea Zilei Naţionale de 1 octombrie, el a îndemnat de asemenea în discursul său la combaterea „activităţilor separatiste” ale susţinătorilor independenţei taiwaneze.

„Realizarea reunificării complete a patriei este aspiraţia comună a poporului chinez. Aceasta este o tendinţă ireversibilă, o problemă de justiţie, şi este conformă dorinţei populare. Nimeni nu va putea opri marşul istoriei!”, a subliniat Xi Jinping.

Republica Populară Chineză a fost fondată la 1 octombrie 1949 de către liderul chinez de la acea vreme Mao Zedong, în urma victoriei armatei comuniste după un război sângeros şi lung de două decenii.

În acest război, forţele lui Mao s-au confruntat cu cele rivale ale „Republicii Chineze” şi care s-au refugiat cu numeroşi civili în Taiwan, una dintre singurele părţi ale teritoriului naţional chinez ce nu fusese cucerită de comunişti.

„Taiwanul este un teritoriu sacru pentru China. Oamenii de fiecare parte a Strâmtorii Taiwan au legături de sânge şi aceste legături familiale vor fi mereu mai puternice decât altele”, a subliniat luni Xi Jinping.

El a făcut apel autorităţile taiwaneze actuale, care refuză acest lucru, să recunoască „consensul din 1992”, un acord tacit între Beijing şi precedentele guverne ale insulei, potrivit căruia în lume există „o singură Chină”.

Preşedintele chinez a mai îndemnat la „combaterea cu forţă a activităţilor separatiste ale celor care militează pentru independenţa Taiwanului”.

Relaţiile Beijing-Taipei s-au deteriorat puternic din 2016 şi după instalarea la preşedinţia Taiwanului a lui Tsai Ing-wen, apoi a succesorului său Lai Ching-te, în mai 2024, ambii susţinători ai unor legături mai puţin strânse cu China continentală.

Beijingul afirmă în mod regulat că preferă o reunificare paşnică cu Taiwanul, guvernată de un sistem democratic. Însă el nu a renunţat niciodată să utilizeze forţa militară şi să trimită aproape zilnic nave de război şi avioane de vânătoare care să patruleze în jurul Taiwanului.

Related posts

Alertă maximă în Marea Neagră! Rusia a atacat. Anunțul venit chiar acum din NATO

econtext

Un tren rusesc a fost aruncat misterios în aer în ziua când Putin a reluat atacul asupra Kievului

econtext

Directorul FBI vede „amenințări teroriste în toată țara”, ca la 11 septembrie 2001

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More