1 aprilie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Zelenski propune ca românii și bulgarii, alături de mari puteri, să monitorizeze încetarea focului la Marea Neagră: „Își cunosc regiunea”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat vineri de ce încetarea focului din Marea Neagră, asupra căreia Ucraina și Rusia au convenit în negocierile cu SUA, poate fi monitorizată, în special, de reprezentanții țărilor de pe litoralul Mării Negre, potrivit ziarului ucrainean European Pravda.

În urma negocierilor din Arabia Saudită din 23-25 ​​martie, Statele Unite a anunțat că Rusia și Ucraina au convenit asupra unui acord de încetare a focului la Marea Neagră. Imediat după anunțul SUA, Ministerul Apărării din Ucraina a transmis că pentru implementarea efectivă a încetării focului este nevoie de convenirea asupra tuturor detaliilor, inclusiv de cele referitoare la monitorizare.

Vineri, la un briefing de presă, presedintele Volodimir Zelenski a afirmat că fără monitorizarea acordului „nu este nimic de spus”.

„SUA pot monitoriza acest lucru (n.r. „armistițiul” din Marea Neagră), britanicii pot, francezii pot”, a declarat liderul de la Kiev. „Și o pot face și țările de pe litoralul Mării Negre – atât românii, cât și bulgarii, asta ne este absolut clar, pentru că își cunosc regiunea și s-au implicat în coaliția de deminare a Mării Negre”, a adăugat el.

Declarațiile lui Zelenski vin după ce președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, joi, la finalul sumitului de la Paris unde au participat 31 de lideri, că România va participa la grupul de lucru pentru monitorizarea respectării acordului de încetare a focului în Marea Neagră pentru că este o zonă strategică pentru statul român.

„Prin infrastructura pe care o avem, radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora astfel încât acest acord să fie respectat pentru că o zonă sigură la Marea Neagră e un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă”, a declarat Bolojan.

Ulterior, implicarea României în monitorizarea acordului dintre Ucraina și Rusia a fost discutată vineri în Consiliul Suprem de Apărare a țării.

„România urmărește cu maximă atenție toate discuțiile legate de armistițiu, monitorizarea acestuia și asigurarea siguranței navigației în zonă. România își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare, prin infrastructura sa și alte capabilități. Concomitent cu acțiunile de implementare a înțelegerii de armistițiu, ne vom coordona strâns cu aliații din regiune și din NATO în ceea ce privește aspectele legate de securitatea și siguranța navigației la Marea Neagră”, a transmis Administrația Prezidențială după ședința CSAT.

De asemenea, Administrația Prezidențială a mai transmis: „Acțiunile concrete ale țării noastre au ca obiectiv consolidarea contribuției europene la asigurarea securității Ucrainei, a regiunii noastre și a Europei. Ca stat riveran la Marea Neagră, România urmărește cu maximă atenție toate discuțiile legate de armistițiu, monitorizarea acestuia și asigurarea siguranței navigației în zonă”.

„România își va aduce contribuția la acțiunile de monitorizare, prin infrastructura sa și alte capabilități. Concomitent cu acțiunile de implementare a înțelegerii de armistițiu, ne vom coordona strâns cu aliații din regiune și din NATO în ceea ce privește aspectele legate de securitatea și siguranța navigației la Marea Neagră”, a mai transmis sursa citată.

Sursa foto: Dreamstime.com

Related posts

Prognoza meteo pe două săptămâni. România întră în forjă, canicula pune stăpânire pe țară

econtext

Cu două escadrile de F-16 Fighting Falcon România face legea pe cer în zonă. Bulgaria și Ungaria, pe mâna noastră

econtext

Dorian Popa nu se oprește! Își ia altă mașină! Cât costă viitoarea achiziție?

Cazaban Emilia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More