2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Zelenski își face bombă nucleară dacă Trump retrage ajutorul militar? Ar fi gata în câteva luni

Zelenski își face bombă nucleară dacă Trump retrage ajutorul militar? Ar fi gata în câteva luni. Ucraina ar putea dezvolta o bombă nucleară rudimentară în câteva luni dacă Trump va retrage ajutorul militar al SUA, dezvăluie un document informativ pentru Ministerul Apărării.

Zelenski își face bombă nucleară dacă Trump retrage ajutorul militar? Ar fi gata în câteva luni. 

Bomba ar fi din plutoniu și va folosi o tehnologie similară cu bomba nucleară aruncată asupra Nagasaki în 1945, se arată în raportul către Ministerul Apărării.

Deși a renunțat la arsenalul nuclear în 1996, Kievul deține controlul a nouă reactoare operaționale și are o expertiză semnificativă cu privire la modul de construire a armelor.

Zelenski își face bombă nucleară dacă Trump retrage ajutorul militar? Ar fi gata în câteva luni

Această dezvăluire a apărut după ce Trump a fost de acord cu „ultimatumul” pe care președintele Volodimir Zelenski l-a dat prezentat NATO luna trecută, când s-a exprimat că, „fie Ucraina se va alătura blocului, fie va deveni o putere nucleară”.

Zelenski a clarificat mai târziu că a vrut să spună că nu există o garanție alternativă de securitate, iar Kievul a negat de atunci că ia în considerare construirea unei bombe nucleare.

Potrivit The Times, documentul de informare pregătit pentru Ministerul Apărării spune: „Crearea unei bombe atomice simple, așa cum au făcut Statele Unite în cadrul Proiectului Manhattan, nu ar fi o sarcină dificilă 80 de ani mai târziu”.

„Greutatea plutoniului din reactorul disponibil Ucrainei poate fi estimată la șapte tone. Un arsenal semnificativ de arme nucleare ar necesita mult mai puțin material”, se arăta în raport, potrivit Daily Mail.

Bomba ar fi suficient de mare pentru a distruge o întreagă bază aeriană rusă sau ținte militare sau industriale concentrate, au scris autorii documentului.

Zelenski ar fi vorbit și cu Trump despre această posibilitate, iar acesta ar fi zis că e un plan „destul de corect”.

Președintele ucrainean a prezentat această variantă ce ar garanta securitatea Ucrainei și la summitul UE de la Bruxelles.

El ar fi plănuit să prezinte „Planul de victorie” șefilor de stat și de guvern ai Uniunii Europene, dar a făcut în schimb anunțul dramatic despre posibilitatea ca Ucraina să devină o putere nucleară dacă nu este primită în NATO, ca o garanție împotriva războiului Rusiei.

Trump nu susține aderarea Ucrainei la NATO

Trump are o propunere pentru încheierea războiului din Ucraina. Potrivit „planului Trump”, va exista o zonă demilitarizată de 1.300 de kilometri între Rusia și Ucraina.

Planul, conturat de trei membri ai personalului său, ar implica ca zona să fie supravegheată de trupe britanice și europene.

Ar însemna că Rusia își va păstra câștigurile teritoriale obținute în Ucraina, cu actuala graniță înghețată. Kievul ar trebui, de asemenea, să accepte că nu va intra în NATO timp de 20 de ani.

În acest caz, SUA ar înarma Ucraina pentru a împiedica Rusia să reia războiul, dar responsabilitatea pentru gestionarea și finanțarea zonei tampon ar reveni exclusiv aliaților europeni ai Ucrainei.

„Putem face antrenament și alt sprijin, dar țeava armei va fi europeană”, a declarat un membru al echipei lui Trump pentru Wall Street Journal.

„Nu trimitem bărbați și femei americane să susțină pacea în Ucraina. Și nu plătim pentru asta. Pune-i pe polonezi, germani, britanici și francezi să o facă.”

Mulți analiști au avertizat că Trump este într-adevăr probabil să reducă ajutorul militar al SUA pentru Ucraina și să forțeze partenerii europeni ai Kievului să își asume o povară uriașă pentru a menține o aprovizionare adecvată de arme, sperând că presiunea asupra lui Zelenski îl va forța la o înțelegere negociată.

Ucraina neagă că ar lucra la obținerea unei bombe nucleare

Înainte de dezvăluirile din The Times, jurnalistul Bild Julian Röpcke a susținut, citând un „oficial ucrainean fără nume”, că Ucraina ar putea dezvolta arme nucleare în câteva săptămâni pentru a le folosi împotriva Rusiei.

Ulterior, Zelenski a declarat că Ucraina nu are intenția de să-și restabilească arsenalul nuclear, comentând discuția sa cu Trump.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a respins joi rapoartele din mass-media conform cărora Ucraina ar putea construi propria sa bombă nucleară dacă SUA va reduce sprijinul militar, potrivit European Pravda.

„Ucraina este angajată față de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Nu deținem, nu dezvoltăm și nu intenționăm să achiziționăm arme nucleare. Ucraina lucrează îndeaproape cu AIEA și este pe deplin transparentă în ceea ce privește monitorizarea acesteia, care exclude utilizarea materialelor nucleare în scopuri militare”, a declarat Gheorghi Tihîi, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Related posts

Grupul Wagner ar încerca să recruteze într-un stat membru NATO. Poliția din Polonia, în alertă

econtext

Previziunile sumbre ale lui George Soros cu privire la regimul „despotic” al lui Vladimir Putin. Ce spune despre contraatacul Ucrainei

econtext

Războiul Rece continuă. China amenință după decizia lui Joe Biden

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More