5.6 C
București
25 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Un fost director SIE explică implicațiile căderii lui Assad pentru România. Corelația cu războiul din Ucraina. „Am intrat în altă fază”

Căderea lui Bashar al-Assad și victoria rebelilor în Siria marchează o nouă etapă a istoriei, cu efecte asupra unei mari părți a lumii. Un fost director SIE explică, pentru „Adevărul”, care sunt implicațiile acestor evenimente pentru România și le corelează cu ceea ce se va întâmpla în Ucraina.

Un fost director SIE explică implicațiile căderii lui Assad pentru România. Corelația cu războiul din Ucraina. „Am intrat în altă fază”

Adevărul: Bashar al-Assad este de acum istorie, există informații că a murit, iar o lume întreagă este acum cu ochii pe Siria. Ce se întâmplă, dincolo de ceea ce poate să vadă oricine urmărind știrile?

Un fost director SIE explică: Siria nu e o problema de ieri sau de azi, acolo sunt probleme vechi de decenii. S-a intrat într-o altă fază încă de vremea primului mandat a Trump, evenimentele sunt în desfășurare, iar totul se întâmplă rapid. Mă rog, problema care e acolo ține de echilibru estic, de un raport de putere între Occident și Orient. Faptul că Rusia avea acces la o bază navală în Siria era semnalul că această zonă și, bineînțeles, apoi a mai contribuit cu forțe militare în confruntarea din Siria, a arătat că această problematică nu este tranșată, pentru că ea era legată de evoluția fostelor țări ale tratatului de la Vașsovia. Inclusiv în același joc este Georgia. Acum, dacă s-a ajuns să se anunțe ce s-a anunțat, că flota rusă a ieșit în larg, că Rusia nu mai e interesată în apărarea lui lui Assad, și uitați-vă la declarația lui Trump, înseamnă că de aici începe întregul parcurs care va fi urmat.

Legătura dintre ce se întâmplă în Siria și Ucraina
La ce ar trebui să ne așteptăm în următoarea perioadă?

E categoric că Siria va intra într-un proces de destructurare statală de la nivelul acesta. Gândiți-vă că acolo sunt cursuri, că acolo sunt interese turcești, că acolo sunt și șiiții cei susținuți și care sunt expresia Iranului, dar și ei se retrag, pentru că înălțimile Hezbollah, adică înălțimile și conexiunea cu Hezbollahul, era făcută prin Siria. Deci acum, inclusiv problematica aceasta aflată în dezbatere în ceea ce privește Palestina și Israelul, intră într-o altă fază. Pentru că retragerea iraniană din Siria înseamnă foarte mult. S-a ajuns undeva la o înțelegere.

O înțelegere între care părți și în ce sens ați vedea?

Înțelegerea ar putea fi în sensul unei, cum să zic eu, unui avantaj pe seama celor care vizează o nouă Sirie, categoric. Acolo este miezul, pentru că el continuă și în Irak. Deci e vorba de grupuri din aceste etno-religioase diferite. Ori Siria este o geografie din aceasta în care le cuprinde pe toate. Vă dați seama, în scandalul din Siria sunt implicați turcii, sunt implicați, mă rog, irakienii cu cât sunt ei implicați, dar iranienii, deci tot ce este acolo e un pol din acesta pe care prezența militară a Rusiei i-a conferit un echilibru în care Assad era un jucător. Sau jucătorul cel mai mare din această combinație și părea a continua varianta tatălui său. La ora actuală chestiile sunt evidente. Revin și la Trump… Se schimbă situația. Asta ce înseamnă? Că dacă Rusia a acceptat asta, va primi o compensație în altă parte.

Este vorba despre Ucraina?

Categoric, da. Uitați-vă și la ce a declarat Trump.

Ce se va întâmpla cu Ucraina
Ucraina va fi dezavantajată pe termen scurt, avantajată pe termen lung sau la ce să ne așteptăm?

Categoric va fi avantajată pentru un proiect viitor, acela în care ea peste 10 sau 20 de ani de, cum să spun, de silentio stampa și de reechilibrări, i se va acorda statutul de stat NATO în geografia de atunci. Aici, categoric, se va ajunge la o astfel de înțelegere. Adică va urma o etapă în care se vor face echilibrările de vigoare pentru un parcurs viitor în care Ucraina sau ce va rămâne din Ucraina și ce va fi Ucraina se va rupe de varianta ei deja hotărâtă la 1658.

Și Rusia ce va primi?

Rusia va rămâne cu partea aceea, cu Crimeea, pe care o avea oricum din 2014 și cu ce a mai ocupat în acești ani.

Se poate vedea pacea ca o luminiță de la capătul tunelului?

Deocamdată nu există așa ceva. Se va îngheța conflictul, se vor tranșa lucrurile, dar va mai dura. Nu va fi simplu. Dar se vor liniști lucrurile. Nu va mai fi o confruntare militară ulterioară.

Cum va fi afectată România
Recent, Volodimir Zelenski a declarat că ar fi dispus să renunțe temporar la anumite teritorii în schimbul intrării în NATO. Vom avea în următorii ani o Ucraină împărțită după modelul Germaniei?

Da, va fi și Ucraina împărțită așa cum a fost împărțită Germania în Germania de Vest și de Est. Sau uitați-vă la cele două Corei, la Coreea de Sud și de Nord. Credeți că degeaba este la ora actuală problematica coreeană? Sau credeți că degeaba se întâmplă ce se întâmplă în Georgia? De ce este vânzolită toată această chestiune cu Georgia? Pentru că a făcut parte și Georgia din aceeași problematică a tratatului de la Berlin din 187, în care România a devenit independentă. Nu și Georgia.

Cel mai important pentru noi, cum credeți că va fi afectată România de ceea ce se întâmplă și în Orientul Mijlociu?

Păi eu sper că România nu va fi afectată deloc, pentru că ea deja și-a creat un statut, iar dintr-un anumit punct de vedere, categoric, inclusiv Statele Unite au ajuns în înțelegere a faptului că România este o geografie absolut necesară Vestului. În ce privește Ucraina, acolo e o problematică mai serioasă. Dar eu cred că acolo se va ajunge la o negociere pe, există două variante, una pe 10 ani și alta pe 20. Dar după care se vor liniști lucrurile, se va intra într-o altă chestiune, vor fi garanții. Mă rog, nu e așa simplu, dar anumite lucruri se vor întâmpla inevitabil.

Related posts

Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!

econtext

Afaceri cu probleme în România. Domeniile în care firmele pun lacătul pe uşă

econtext

Motivul pentru care Mihai Gâdea nu face emisiuni vinerea și sâmbăta. Cu ce se ocupa directorul Antena 3 înainte să devină celebru

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More