1.8 C
București
28 decembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Ploaie de rachete ATACMS, Storm Shadow și drone în Rusia. O rafinărie din Rostov, în flăcări

Ploaie de rachete ATACMS, Storm Shadow și drone în Rusia. Un atac masiv cu drone și rachete asupra regiunii Rostov din Rusia a declanșat un incendiu de amploare la rafinăria de petrol Novoșahtinsk.

Un incendiu de amploare a izbucnit la rafinăria de petrol Novoșahtinsk din regiunea Rostov, Rusia, în primele ore ale zilei de 19 decembrie, în urma unui atac în masă cu drone și rachete, a declarat Yuri Slyusar, guvernatorul interimar al Oblastului Rostov.

Ploaie de rachete ATACMS, Storm Shadow și drone în Rusia. O rafinărie din Rostov, în flăcări 

Potrivit autorităților ruse, Ucraina a lansat cel puțin 13 rachete și 84 de drone în cadrul acestui atac, vizând infrastructura petrolieră crucială pentru economia de război rusă.

„Apărarea aeriană rusă a reușit să doboare 84 de drone deasupra regiunilor rusești, inclusiv 36 deasupra regiunii Rostov”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Rafinăria Novoșahtinsk, care a fost și în trecut ținta atacurilor ucrainene, a fost grav afectată, iar flăcările au ars ore întregi. O persoană a fost rănită în urma atacului, conform declarațiilor guvernatorului Slyusar.

De la începutul conflictului, în 2022, Ucraina a vizat în mod regulat rafinării și depozite de combustibil din Rusia, încercând să reducă capacitatea Moscovei de a finanța operațiunile militare.

Deși Ministerul rus al Apărării nu a precizat cu ce tip de rachete a fost lovită regiunea Rostov, analiștii sugerează că Ucraina ar fi putut folosi rachete ATACMS, furnizate de Statele Unite, și rachete Storm Shadow, de producție britanică.

La 19 noiembrie, Ucraina a lovit un aerodrom militar rus cu șase rachete ATACMS, provocând pagube semnificative și declanșând un val de represalii din partea Rusiei.

Ca răspuns, președintele rus Vladimir Putin a ordonat lansarea unei noi rachete balistice hipersonice, cunoscută sub numele de „Oreșnik” („Alunul”), în data de 21 noiembrie. Această rachetă, descrisă ca fiind extrem de rapidă și capabilă să lovească ținte în mișcare, a fost folosită în atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Atacurile ucrainene asupra infrastructurii petroliere rusești sunt văzute de experți drept o parte a strategiei Kievului de a submina capacitatea de finanțare a Moscovei și de a reduce rezervele energetice esențiale pentru susținerea efortului de război.

Related posts

Ce spune un general rus despre potențialul de luptă al Moscovei după plecarea mercenarilor Wagner de pe front

econtext

Război în Ucraina, ziua 712. Ce decizie pregătește UE pentru a ajuta Ucraina

econtext

„1.000 de soldați pe zi”: Rusia a suferit pierderi „astronomice” în ofensiva de pe frontul din Harkov, susține un oficial NATO

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More