-0.2 C
București
15 ianuarie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

Rusia își mută baza din Siria, în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana

Rusia își mută baza din Siria, în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana. Rusia și-a intensificat traficul aerian între Siria și Libia în ultimele săptămâni, semnalând o schimbare a concentrării sale strategice.

Rusia își mută baza din Siria, în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana. Rusia și-a intensificat traficul aerian între Siria și Libia, în ultimele săptămâni, semnalând o schimbare a concentrării sale strategice, pe măsură ce Moscova încearcă să-și extindă prezența militară în Africa și să mențină un punct de sprijin, în Marea Mediterană.

Potrivit datelor de urmărire, avioanele de transport rusești Antonov AN-124 și Iliuşin IL-76 efectuează mai mult de un zbor pe zi, de la jumătatea lunii decembrie, de la Baza Aeriană Hmeimim, din Siria, la Baza Aeriană al-Khadim, din estul Libiei, lângă Benghazi.

Rusia își mută baza din Siria în Africa, pentru a păstra un pivot de sprijin în Mediterana

Creșterea zborurilor urmează înlăturării de la putere a liderului sirian Bashar al-Assad și pare a fi un element-cheie al planului mai amplu al Rusiei, de a-și susține influența în regiune.

Timp de aproape un deceniu, Baza Aeriană Hmeimim și Baza Navală Tartus, din Siria, au servit drept puncte centrale pentru activitățile militare ale Rusiei, în Mediterana, și operațiunile sale africane.

Acum, Libia, plină de conflicte, devine din ce în ce mai importantă, în eforturile Rusiei, de a-şi proiecta puterea în Marea Mediterană.

Rapoartele anterioare ale oficialilor americani și occidentali au indicat că Rusia a început să retragă o cantitate semnificativă de echipamente și personal militar, din Siria.

Unele dintre aceste echipamente, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană, par să fi fost mutate în Libia. Pe 28 decembrie, un avion rusesc Antonov s-a întors în Siria, din Libia, conform Eurasian Times.

Hmeimim a servit de mult timp drept centru pentru operațiunile mercenare ale Rusiei, în Africa, inclusiv în Republica Centrafricană, Sudan, Libia, Mali și Burkina Faso.

Cu această nouă rută logistică, prin Libia, Moscova încearcă să-și susțină prezența militară și mercenară în creșter,e în Africa, atenuând în același timp costurile asociate cu implicarea sa redusă în Siria.

Imaginile geolocalizate au arătat că unele dintre zborurile din Libia au continuat spre Bamako, în Mali, o zonă în care influența rusă s-a extins, mai ales că țara încearcă să înlocuiască forțele franceze, cu mercenari ruși.

Acest model de creștere a activității susține și mai mult ideea că Rusia poziționează Libia ca un centru critic, pentru operațiunile sale în Africa.

Relaţiile sunt mai vechi

În timp ce Rusia și-a menținut o prezență în Libia, de ani de zile, sprijinind generalul libian Khalifa Haftar și forțele sale, modelele recente de zbor sugerează o aprofundare a legăturilor sale cu Haftar.

Oficialii ruși, inclusiv ministrul adjunct al Apărării, Yunus-Bek Yevkurov, au făcut mai multe călătorii în Libia, pentru a consolida relațiile cu Haftar, iar marina rusă ar putea privi porturile controlate de Haftar ca alternative potențiale la baza Tartus, din Siria.

Din 2014, Libia este administrată de două guverne rivale: Guvernul de Unitate Națională (GNU), susținut de ONU, în vest, și Camera Reprezentanților, în est, pe care îl susține fostul conducător al războiului, devenit politician, Khalifa Haftar.

Related posts

Turcia rupe colaborarea cu Israelul. Recep Tayyip Erdogan: Nu datorăm nimic Israelului

econtext

Cea mai neagră săptămână pentru ruși. Au pierdut 7.000 de soldați, 86 tancuri, un avion

econtext

Un nou dezechilibru tinde sa cuprinda Europa: somajul in randul tinerilor. Vezi cum evolueaza somajul in randul tinerilor in fiecare stat din UE

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More