0.3 C
București
24 februarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Bugetul Armatei Române crește peste pretențiile lui Trump și poate trece de 5% din PIB. Ce arme luăm

Bugetul Armatei Române crește peste pretențiile lui Trump și poate trece de 5% din PIB. Ce arme luăm.În legea Bugetului pe 2025 se prevede că Armata Română va primi 2,5% din PIB, dar va beneficia și de credite de angajament în valoare de mai bine de 5,6% din produsul intern brut.

Bugetul Armatei Române crește peste pretențiile lui Trump și poate trece de 5% din PIB. Ce arme luăm. În legea Bugetului pe 2025 se prevede că Armata Română va primi 2,5% din PIB, dar va beneficia și de credite de angajament în valoare de mai bine de 5,6% din produsul intern brut.

De precizat, creditele de angajament privesc această execuție multianuală a bugetului, adică sumele destinate angajării de cheltuieli multianuale, care atrage efectuarea de plăți în exercițiile bugetare viitoare.

Bugetul Armatei Române crește peste pretențiile lui Trump și poate trece de 5% din PIB. Ce arme luăm
Totul în contextul în care Donald Trump amenință că nu va garanta protecția SUA în cadrul NATO dacă țările membre nu alocă 5% din PIB la bugetul comun de apărare. Un mic calcul ne arată că depășim acest procent.

“În anul 2025, creditele de angajament aprobate pentru apărare reprezintă cel puţin 5,6% din produsul intern brut. Creditele bugetare alocate pentru apărare în anul 2025, în condiţiile legii, reprezentând maxim 2,5% din produsul intern brut, se asigură în funcţie de stadiul derulării programelor de înzestrare derulate de Ministerul Apărării Naţionale.(…) În anul 2025, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi se autorizează Ministerul Apărării Naţionale, să introducă în anexa nr. 3/18/07 <>, credite de angajament și credite bugetare aferente mecanismului Foreign Military Financing, oferit de către Guvernul Statelor Unite ale Americii”, se arată în proiectul de lege.

În același timp, România va primi fonduri externe pentru achiziția sau dezvoltarea capacităților antiaeriene. Este vorba despre aproximativ 2,07 miliarde lei (aproape 431 de milioane de dolari). Este vorba de compensațiile care vin pentru că România a donat Ucrainei un sistem PATRIOT.

Fonduri UE

În anul 2025, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi se autorizează Ministerul Apărării Naţionale în vederea includerii în bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2025 a sumelor primite în anul curent de la UE/ alți donatori, în contul plăților efectuate pentru derularea proiectelor care nu se mai află în implementare, finanţate din fonduri externe nerambursabile, să introducă în anexa nr. 3/18/13 <>, care începând cu anul 2019, include şi bugetele instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii, modificări în volumul şi în structura veniturilor proprii pe anul 2025, atât ale activităților finanțate integral din venituri proprii, cât și ale unităţilor din reţeaua sanitară proprie, precum şi în veniturile proprii ale instituţiilor de învăţământ superior militar subordonate, finanţate integral din venituri proprii, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate la titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”.

Ce cumpărăm

Reamintim că Ministerul Apărării Naţionale este una dintre instituţiile care beneficiază de creşteri bugetare, majorarea fiind de peste zece procente. Dacă în anul 2024 bugetul MApN a fost de 38,8 miliarde de lei anul acesta instituţiei i s-au alocat 42,7 miliarde de lei, cu 10,18% mai mult.

Sunt în pregătire procedurile de achiziții, cu initiere preconizată începând cu 2025, pentru următoarele programe de înzestrare care parcurg fazele finale de documentare și fundamentare:

1. Mașină de luptă a infanteriei, pe șenile – MLI;

2. Armament individual tip NATO;

3. Sisteme C4I cu compatibile ISTAR pentru structuri tip Batalion (SICIB);

4. Sisteme C4I cu compatibile ISTAR pentru Punct de comandă tip brigada (SICI PC Bg);

5. Sisteme C4I cu compatibile ISTAR pentru Punct de comandă tip divizie (SICI Div);

6. Modernizare sistem CI pe mașînă de luptă a infanteriei MLI-84M;

7. Transportor blindat pentru trupe – Etapa II, 150 TBT;

8. Modernizare fregate T22R;

Bugetul Armatei Române

9. Nave de patrulare maritimă;

10. Sistemul UAS tactic clasa I;

11. Rețele militare de date;

12. Echipamente de geniu;

13. Centru de operați tactice pentru apărarea aeriană și antirachetă (SBAMD-TC);

14. Sistem informatic de telemedicină a apărării (SITA);

15. Infrastructură și rețele de comunicații militare;

16. Revitalizarea aeronavelor C-130 și modernizarea sistemului de avionică al acestora;

Bugetul Armatei Române

17. Sistem de război electronic contra RC-IED;

18. Sistem de luptă individual avansat autonom (SLIA);

19. Sistem integrat C-UAS;

20. Sistem satelitar militar de telecomunicații – 1 sistem;

21. Soluție informatică pentru nivelurile strategic și operativ a sistemului integrat C4ISR

Pe de altă parte, “România va continuă toate eforturile necesare pentru facilitarea desfășurării activităților forțelor SUA în România și a modernizării infrastructurii bazelor militare, în special cele de la Mihail Kogălniceanu, Câmpia Turzii și Cincu”, se arată în proiectul de Buget.

Related posts

România vrea să intre în achiziția comună de Mistral 3, sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune

econtext

Rusia pune bombe ghidate împotriva navelor comerciale în apropiere de coastele României

econtext

Prognoza meteo, 4 octombrie. Vreme mohorâtă la început de weekend

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More