Europa va fi exclusă de la discuțiile de pace între Rusia, SUA și Ucraina, a dezvăluit Keith Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, care le-a atras atenţia aliaţilor europeni să se concentreze pe creşterea cheltuielilor pentru armată, nu pe negocierile de pace.
Întrebat direct dacă Europa va fi prezentă la discuțiile planificate între Rusia, SUA și Ucraina privind un acord de încheiere a războiului, Keith Kellogg a spus că preferă să fie sincer şi realist, chiar dacă va stârni nemulțumiri şi a răspuns că „acest lucru nu se va întâmpla”.
„S-ar putea să fie ca scârțâitul de cretă pe tablă, s-ar putea să enerveze puțin, dar vă spun ceva care este cu adevărat destul de sincer: acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat el sâmbătă.
„Iar prietenilor mei europeni, le-aș spune: intrați în dezbatere, nu vă plângeţi că ați putea da sau nu. Fiți la masă, venind cu propuneri concrete, idei, sporiți cheltuielile [pentru apărare]”, le-a reamintit oficialul american aliaţilor europeni de creșterea la 5% din PIB a cheltuielilor pentru armată solicitată de Donald Trump.
Afirmaţiile lui Keith Kellogg au provocat consternare în rândul unor lideri europeni care nu au încredere în Donald Trump și cred că securitatea continentului este legată de soarta Ucrainei. În acest context, ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat liderii europeni la Paris duminică pentru a discuta situația, relatează The Guardian.
În continuare, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a explicat faptul că unul dintre motivele pentru care negocierile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost implicarea a prea multe țări, care nu aveau capacitatea de a coordona un astfel de proces. „Nu vom merge pe această cale”, a declarat el în marja Conferinței de securitate de la München.
După ce, vineri, vicepreşedintele american JD Vance a lansat o mulţime de acuzaţii la adresa liderilor europeni, comparându-i cu agenţii sovietici, declaraţiile de sâmbătă ale lui Keith Kellogg le dau şi mai multe motive de îngrijorare liderilor europeni, care sunt din ce în ce mai preocupaţi de abordarea lui Trump cu privire la un acord de pace în Ucraina și se tem că s-ar putea ajunge la un acord avantajos pentru SUA, dar cu implicații pe termen lung nu doar pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru Europa.
„Europa are nevoie urgentă de propriul său plan de acțiune privind Ucraina și securitatea noastră, altfel alți actori globali vor decide cu privire la viitorul nostru. Nu neapărat în conformitate cu propriul nostru interes … Acest plan trebuie pregătit acum. Nu este timp de pierdut”, a reacţionat prim-ministrul polonez, Donald Tusk, pe rețelele sociale:
În ceea ce priveşte situaţia de ansamblu, Keith Kellogg a declarat că aspectele critice sunt asigurarea că războiul nu va reîncepe după încetarea focului și determinarea modului în care Ucraina își va păstra suveranitatea. El a spus că acest lucru ar necesita o garanție de securitate credibilă, adăugând că Trump, în calitate de unic factor de decizie în SUA, nu a fost încă în măsură să definească o astfel de garanție.
„Trump ar avea nevoie de o gamă completă de opțiuni” și «toate opțiunile sunt pe masă». El a spus că lucrează în „ritmul lui Trump”, adăugând că se așteaptă la un acord în câteva săptămâni și luni. Un aspect cheie a fost să se convină asupra modului în care vor fi tratate încălcările oricărui acord de încetare a focului, a spus el.
Kellogg a declarat, de asemenea, că lucrează cu contactele sale din cadrul alianței NATO, în timp ce Steve Witkoff, emisarul pentru Orientul Mijlociu, a fost în contact cu rușii.
Avertismentul lui Volodimir Zelenski
În discursul său la Munchen, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizase sâmbătă dimineaţă că există posibilitatea ca Donald Trump să excludă participarea UE la negocierile de pace.
„Să fim sinceri! Acum nu putem exclude posibilitatea ca America să spună «nu» Europei în chestiuni care o amenință. Mulți lideri au vorbit despre o Europă care are nevoie de propria sa armată – o armată a Europei. Eu cred că a sosit momentul. Forțele armate ale Europei trebuie să fie create. (…)
„Acum câteva zile, președintele Trump mi-a povestit despre conversația sa cu Putin. Nici măcar o dată nu a menționat că America are nevoie de Europa la masa negocierilor. Asta spune multe. Vechile vremuri, când America sprijinea Europa doar pentru că așa a făcut întotdeauna, au apus. Ucraina nu va accepta niciodată înțelegeri făcute pe la spatele nostru, fără implicarea noastră. Și aceeași regulă ar trebui să se aplice întregii Europe. Nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina. Nicio decizie privind Europa fără Europa”, declara Volodimir Zelenski.