7.8 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
PIAȚA MUNCII

Senatul a votat legea pensiilor speciale. Ce se va întâmpla cu veniturile militarilor și magistraților

Proiectul de lege privind pensiile speciale, adoptat luni de Camera Deputaților, a fost votat și de Senatul romaniei, marți.

Senatul a votat legea pensiilor speciale

Marți, 12:18 – Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale. „Cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere, legea a fost adoptată”, a anunțat președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Deputații au votat, luni, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

„Astăzi e un moment important. Pentru prima dată în 34 de ani Parlamentul României abrogă pernsiile speciale ale parlamentarilor și la două ore distanță impozitează, elimină pensii pentru mai toate categoriile profesionale din România. E adevărat că e o încercare complicată să respecți decizii CCR, mai multe, și să reușești să impozitezi și să elimini pensii speciale”, a spus în timpul dezbaterilor Alfred Simonis.

Deși coaliția de guvernământ a anunțat inițial un impozit de 30% pentru pensiile mari, în cele din urmă s-a decis menținerea variantei inițiale, astfel încât pensiile care depășesc 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Noile modificări din legea pensiilor speciale

În cadrul noului proiect de lege, parlamentarii au adoptat mai multe amendamente menite să ofere anumite garanții magistraților și militarilor, astfel încât să nu se producă schimbări majore în următorii cinci ani.

Unul dintre aceste amendamente stipulează că toți pensionarii speciali care îndeplinesc criteriile pentru a ieși la pensie până la intrarea în vigoare a legii vor putea rămâne în sistem și să se poată pensiona până în 2028 în aceleași condiții.

„Persoanele prevăzute la alin.(1) care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru a beneficia de pensie de serviciu conform reglementărilor în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani conform acelorași reglementări, beneficiază de drepturile aferente pensiei de serviciu în condițiile reglementate anterior intrării în vigoare a prezentei legi. (6) Prevederile alin.(5) se aplică până la data de 31 decembrie 2028”, prevede unul dintre amendamentele adoptate.

„Precizăm că amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii deosebite, semnificativ diferite, a proiectului de Lege faţă de forma adoptată de Senat, precum şi faptul că devin aplicabile dispoziţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţia României.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 116 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Legea se întoarce la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă”, se precizează în raportul comisiilor de specialitate.

Ce se întâmplă cu pensiile magistraților și militarilor

Pentru magistrați, opțiunea de pensionare rămâne disponibilă până în anul 2025 la vârsta de 50 de ani, cu condiția ca aceștia să aibă o vechime minimă de 20 de ani. Începând cu anul 2026, vârsta de pensionare se va ridica treptat până la 60 de ani.

Aceștia pot beneficia de o pensie de serviciu calculată la 80% din baza de calcul, reprezentată de media indemnizațiilor brute de încadrare și sporurile cu caracter permanent din ultimele 12 luni consecutive de activitate. Această perioadă va crește treptat până în anul 2043. Este important de menționat că nicio pensie specială nu poate depăși venitul obținut pe durata perioadei de cotizare.

Potrivit amendamentului adoptat pentru magistrați, aceștia își pot alege până în 2028 ca bază de calcul oricare 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate.

În ceea ce-i privește pe militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale vârsta standard de pensionare crește la 65 de ani până în 2035.

Related posts

CORONAVIRUS ROMANIA. Un milion de români ar putea intra în șomaj tehnic

Avramescu Radu

Politia Romana, in actiune! Ce salarii au cei mai tari politisti din Romania. TOP national!

Asaftei Bogdan

Pensiile speciale cresc într-un ritm amețitor. Pragul pe care l-au atins în luna iunie

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More