Mișcarea momentului din Belarus! Președintele belarus Aleksandr Lukașenko i-a invitat pe mercenarii Grupului Wagner în țara sa pentru a-i antrena armata.
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko i-a invitat pe mercenarii Grupului Wagner în țara sa pentru a-i antrena armata. Lukașenko a făcut această invitație într-un discurs ținut vineri, dedicat Zilei Independenței Belarusului, potrivit agenției de presă de stat Belta.
Anunțul surprinzător făcut de Aleksandr Lukașenko
„Din păcate, ei (mercenarii Wagner) nu sunt aici. Iar dacă instructorii lor, așa cum le-am spus deja, vin și ne transmit experiența de luptă, vom accepta această experiență”, a spus Lukașenko.
Într-o serie uimitoare de evenimente care au reprezentat cea mai mare amenințare la adresa președintelui rus Vladimir Putin din ultimii ani, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a mărșăluit cu forțele sale spre capitala rusă, preluând controlul asupra unor facilități militare din două orașe rusești, în ceea ce a declarat că a fost un răspuns la un atac militar rusesc asupra unei tabere Wagner.
Criza a fost încheiată doar după ce Lukașenko a intermediat un acord prin care Prigojin se va muta în Belarus. Ca parte a aceluiași acord, soldații Wagner au avut posibilitatea de a se înrola în armata rusă sau în forțele de ordine, de a se întoarce la familiile și prietenii lor sau de a merge în Belarus.
În discursul său de vineri, Lukașenko a declarat că nu se teme de membrii Grupului Wagner, deoarece „îi cunoaște de mult timp”.
„Aceștia sunt oameni care au luptat peste tot în lume pentru a stabili o civilizație normală. Occidentul îi urăște până în măduva oaselor”, a spus el.
De asemenea, el a avertizat că se pregătește o „criză politico-militară la scară mondială fără precedent în istoria omenirii” și a criticat Occidentul pentru că nu recunoaște necesitatea dialogului pentru a o rezolva.
De asemenea, liderul belarus a acuzat Uniunea Europeană și Statele Unite de „înarmarea Poloniei într-un ritm accelerat” și a afirmat că Occidentul transformă Polonia într-un „teren de antrenament prin procură” pentru a o folosi împotriva Belarusului și a Rusiei, comparând-o cu Ucraina.
„Astfel, se creează un alt focar de tensiune, se creează un alt bastion pentru agresiunea celei mai agresive țări din lume și, din păcate, cea mai puternică – Statele Unite”, a spus Lukașenko
Unde se află Prigojin?
La începutul acestei săptămâni, liderul belarus a afirmat că l-a convins pe Putin să nu „distrugă” grupul Wagner și pe șeful acestuia, Prigojin, despre care a spus că ar fi fost „zdrobit ca un gândac” dacă trupele Wagner și-ar fi continuat înaintarea spre capitala rusă.
Dar locul exact unde se află Prigojin rămâne neclar.
Liderul Wagner a fost văzut ultima dată părăsind orașul Rostov pe Don din sudul Rusiei sâmbăta trecută, după ce a anulat brusc marșul trupelor sale spre Moscova.
El a publicat luni un mesaj audio în care își explică decizia de a-și întoarce trupele.
Lukașenko a declarat că șeful Wagner a sosit marți în Belarus. Deși nu există înregistrări video sau fotografii care să îl arate pe Prigojin în Belarus, imaginile din satelit ale unei baze aeriene din afara Minskului au arătat două avioane legate de Prigojin aterizând acolo marți dimineața, transmite CNN.
Un important grup media a fost închis
Discursul lui Lukașenko a fost rostit în timp ce un grup media rusesc asociat cu Prigojin și-a încetat activitatea.
Grupul media Patriot al lui Prigojin, care include Agenția Federală de Știri, People’s News, Economy Today, Nevskiye Novosti și Politics Today, ar urma să „se închidă și să părăsească agenda informațională a țării”, a declarat vineri Evgheni Zubarev, directorul general al Agenției Federale de Știri.
Presa de stat rusă TASS a relatat vineri că autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, Roskomnadzor, a restricționat accesul la site-urile media aparținând Patriot.
Prigojin, fondatorul companiei militare private Wagner, ocupase recent funcția de director adjunct al consiliului de supraveghere al Patriot.