Premierul Armeniei consideră ‘foarte probabil’ un nou război cu Azerbaidjanul, pentru provincia Nagorno Karabah, din sudul țării.
Tensiunile de la granița celor două țări nu s-au aplanat după războiul de la finalul anului 2020, când Azerbaidjanul a reușit să reocupe provincia Nagorno Karabah.
În ciuda intervenției energice a Rusiei și Turciei, cele două țări nu au semnat un tratat de pace. Cele două țări au purtat mai multe discuții cu privire la acest aspect, dar de fiecare dată acestea nu au avut un rezultat concret.
Ba mai mult, de curând, premierul din Armenia, Nikol Pashinyan a declarat că un război la graniță este foarte probabil.
”Atât timp cât nu a fost semnat un tratat de pace şi un astfel de tratat nu a fost ratificat de parlamentele celor două ţări, desigur, un (nou) război (cu Azerbaidjanul) este foarte probabil”, a avertizat Pashinyan.
Armenii vorbesc despre un genocid
În ultimii trei ani, autoritățile de la Erevan au criticat de mai multe ori politica dusă de Azerbaidjan împotriva populației armene.
Premierul țării nu s-a ferit să catalogheze acțiunile Azerbaidjanului drept genocid.
”Nu este vorba de un genocid în pregătire, ci de un genocid în curs de desfăşurare. Potrivit logicii anumitor cercuri occidentale, Rusia nu răspunde tuturor aşteptărilor noastre pentru că nu-şi îndeplineşte obligaţiile, dar Rusia ne spune acelaşi lucru despre Occident”, a afirmat premierul armean, acuzând armata azeră că a creat un ”ghetou” în Nagorno-Karabah.
Negocierile dintre cel două țări sunt obstrucţionate de ”retorica agresivă şi discursul de ură al Azerbaidjanului faţă de armeni”, a declarat Pashinyan, care a acuzat Azerbaidjanul că duce o ”politică de purificare etnică” în regiunea Nagorno-Karabah.
UItimele negocieri de pace au avut loc în urmă cu cinci zile la Bruxelles, unde președintele azer Ilham Aliev și prim-ministrul armean Nikol Paşinian s-au întâlnit pentru noi negocieri privind o soluție durabilă de pace.
Primul război în Nagorno-Karabah în anii 1990 s-a soldat cu circa 30.000 de morţi, iar conflictul mai recent, cel din 2020, a făcut 6.500 de morţi de ambele tabere, potrivit AFP.