4.3 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Analiza tehnica: Programul USL ar genera o pierdere de 1,3 miliarde de euro. Intoarce bugetul cu cinci ani in urma!

Programul USL intoarce Romania cu cinci ani in urma in ceea ce priveste veniturile bugetare, cand tara noastra nici macar nu era parte a Uniunii Europene. Practic, ar da Romania cu cinci ani inapoi.

Mai exact, programul social-liberal ar genera o scadere de circa 3 puncte procentuale a veniturilor bugetare, dupa cum arata analiza tehnica pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza.

In bani, cele trei puncte procentuale ar echivala cu o pierdere de 5,4 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), pierdere din veniturile bugetare calculate pentru acest an.

Aceste afirmatii sunt insotite de calcule pentru fiecare grupa importanta de taxe. Cu alte cuvinte, vom vedea exact cat din veniturile statului s-ar pierde daca am aplica reducerile de taxe si contributii sociale, preconizate de programul USL.

Mai mult, USL are in vedere mai multe reduceri si scutiri, cum ar mai fi, de exemplu: reducerea integrala a CAS-ului datorat de angajatori pentru un an. Aceste scutiri si reduceri nu pot fi estimate, dar, in mod cert, ar spori masiv scaderea de la nivel bugetar. Prin urmare, pierderea finala ar putea fi cu mult mai mare decat calculul realizat de noi pentru principalele masuri!

Veniturile bugetare

In acest moment, veniturile la bugetul de stat se situeaza la 32% din produsul intern brut, iar prin scaderile de taxe (TVA la alimente, impozit pe venit, CAS) din programul USL, veniturile ar scadea cu 3 puncte procentuale, pana la valoarea de 29%. In 2006, ultimul an inainte de aderarea la UE, veniturile bugetare ale Romaniei au reprezentat 28,6% din PIB, de la 27,9% in 2005.

Ceea ce este si mai inexplicabil este ca USL pretinde ca programul sau ar spori veniturile la bugetul de stat la 38% din PIB, de la nivelul actual de 32%.

Dar, dupa cum vom vedea, avansul veniturilor de la 32% la 38% reprezinta, de fapt, un declin la 29%. Cu alte cuvinte, USL intrevede un avans al incasarilor de 18,75%, dar, in mod real, incasarile s-ar diminua cu 9%.

Structura bugetului in primul trimestru din 2011

Iata un grafic care prezinta structura bugetului consolidat in primul trimestru din 2011 (cea programata). Incasarile din CAS reprezinta 29% din totalul veniturilor, incasarile din TVA reprezinta 25% din venituri, iar incasarile din impozitul pe venit reprezinta 11% din totalul veniturilor.

 

Unde au loc scaderile:

Acum sa vedem cum au loc scaderile despre care am vorbit!

Scaderea CAS

Reducerea CAS-urilor cu cinci puncte procentuale va insemna o reducere cu 11% a sumelor incasate din CAS (si mai mult cu mentionata scutire de plata, dar sa fim conservatori), deci o scadere a veniturilor bugetare cu 0.11 × 29% = 3.19%.

Cota redusa la TVA pentru anumite alimente

Consumul de alimente reprezinta 40% din cheltuielile gospodariilor din Romania. Astfel, avem urmatoarea formula 0.4 × 24% x (1-9%/24%) = 6%. Practic, diminuarea TVA-ului ar genera o scadere a veniturilor bugetare cu 6%. Dar sa zicem ca ar fi o crestere din incasari datorata unei cresteri a consumului si ca nu toate produsele alimentare ar fi scutite. Am mai diminua astfel aceasta scadere la aproape 4%.

Reducerea cotei unice

Desi teoretic salariul minim ar trebui sa urce pana la 800 de lei (aici programul economic ignora prevederea din noua lege a dialogului social privind negocierile sectoriale in privinta salariului minim), se prevede o cota speciala pentru veniturile pana la 800 de lei, care va fi aplicata probabil persoanelor nesalariate care obtin alte venituri impozabile.

Urmarind structura pe valori a veniturilor din 2008 (nu sunt date mai recente la INS), 10% din populatie castiga sub 1.000 de lei, iar aproximativ 40% castiga sub 1.600 de lei.

Teoretic, incasarile din impozitul pe venit pe valoarea (decila) 1 reprezinta 4.7% din incasarile din impozitul pe venit, deci reducerea la 8% ar insemna o reducere cu 2.35%. Pentru valorile 2-4, care reprezinta teoretic 19% din incasarile din impozitul pe venit, reducerea de la 16% la 12% ar insemna o reducere de 19% x 0.75 = 14.25%. Per total, ar insemna o reducere de 16.6% a incasarilor din impozitul pe venit, deci cu 0.166 × 11% = 1.8% din bugetul general consolidat.

Tragem linie si rezulta o scadere a veniturilor cu circa 9% (3,19% + 4% + 1,8%). Practic, veniturile bugetare se reduc cu 9%, in loc sa creasca cu 18,75%, cum afirma USL. Iar aceasta scadere ar duce ponderea veniturilor in PIB sub pragul de 30%, la circa 29%, intrucat 32 × 0,91% = 29,12%. O pierdere de 3 puncte procentuale din veniturile bugetare!

Deficit bugetar

Aceasta scadere nu va fi acoperita din drepturi de poluare, combaterea evaziunii fiscale, absorbtie si reducerea risipei bugetare. Fara a mai preciza la ce deficit bugetar ar fi supusa tara, la ce dobanzi ne-am imprumuta pentru a acoperi acest deficit, pentu a putea plati salariile si pensiile.

Pe orizontul de referinta 2011-2013 veniturile bugetare au o pondere in PIB de 32,3-32,8% din PIB. La randul lor, tintele de defict bugetar sunt de 4,4% din PIB pentru 2011 si 3% in 2012.

Adaugand pierderea de 3 puncte procentuale, ar rezulta un deficit bugetar de 7,4% in 2011 si 6% pentru 2012, daca programul USL ar fi aplicabil imediat. Ceea ce ar putea conduce Romania in incapacitate de plata!

Pierdere de peste 1,2 miliarde de euro

Mai mult, cele 3 puncte procentuale care s-ar pierde ar insemna, in bani, circa 1,3 miliarde de euro, calculate la nivelul veniturilor bugetare din acest an! Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate sa urce de la 180,5 miliarde lei pentru acest an, iar 3 puncte procentuale ar insemna 5,4 miliarde de lei.

Acest articol este preluat de pe blogul Politica Sociala.

Articolul a fost editat si completat de catre Econtext.ro

http://www.econtext.ro/eveniment–2/dosar/analiza-tehnica-programul-usl-ar-genera-o-pierdere-de-13-miliarde-de-euro-intoarce-bugetul-cu-cinci-ani-in-urma.html

 

Related posts

Politia Romana, in actiune! Ce salarii au cei mai tari politisti din Romania. TOP national!

Asaftei Bogdan

DRAMATIC: doar unul din doi romani reuseste sa-si plateasca intretinerea la timp. VEZI si cati patroni, someri, salariati, fermieri isi pot achita intretinerea la termen

Asaftei Bogdan

LISTA DEMNITARILOR INFRACTORI! TOPUL celor 55 de politicieni care iau bani ilegal din mai multe functii

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More