11.1 C
București
8 octombrie 2024
econtext.ro
TURISM

CATACLISM NATIONAL! Cate paduri noi s-au plantat in Romania in ultimii 32 de ani: TOPUL PE JUDETE

Padurile Romaniei plang sub lama drujbei, iar Ocolul Silvic si celelalte institutii abilitate nu fac mai nimic pentru a indrepta situatia. Cad stejarii tarii si autoritatile tarii privesc nepasatoare la aceasta situatie, desi ar putea face multe lucruri. Iar daca batalia cu cei care exploteaza fondul forestier e pierduta, ar exista alte cai prin care acest fenomen sa fie ameliorat.

Concret, ce ar putea face Ocolul Silvic in acest sens? Simplu, ar putea impaduri si reimpaduri zeci, sute de hectare de terenuri, ar putea planta butasi pentru a creste paduri noi in locul celor taiate! Dar se intampla acest lucru? Asa e, suntem saraci, dar nu e doar asta.

Econtext va prezinta o radiografie dramatica: va aratam cate hectare de teren au fost impadurite anul trecut in fiecare judet din Romania. Si pentru o imagine cat mai clara am comparat si cu anul 1990! Ca sa vedem o evolutie. Cat impaduream in 1990 si cat impadurim acum! Datele au fost obtinute de Econtext de la Ocolul Silvic si Institutul National de Statistica (INS). Iar concluziile sunt absolut tragice! Tragice: nu ne pasa deloc de tara asta!

Paduri noi

Daca batalia cu mafia lemnului e pierduta, institutiile din domeniu ar putea macar sa impadureasca suprafete noi de teren. Sau sa reimpadureasca terenurile forestiere care au fost deja exploatate! Se intampla acest lucru? Prea putin, extrem de putin.

Putina terminologie inainte! Regenerarea artificiala (impadurire sau reimpadurire) reprezinta ansamblul de lucrari de plantare de puieti, butasi si sade sau de insamantare a unei suprafate de teren cu scopul de a se crea noi arborete, atat pe terenuri forestiere de pe care a fost deja exploatat arboretul matur, cat si pe terenuri lipsite de vegetatie forestiera. Pe scurt, sa plantam paduri noi in locul celor vechi sau pe terenuri noi.

Impadurim

O prima concluzie: in 1990, totalul suprafetelor pe care s-au efectuat impaduriri s-a ridicat la 25.489 hectare. Treizeci de ani mai tarziu, in 2022, totalul suprafetelor pe care s-au efectuat regenerari de paduri a fost de 8200 de hectare! O scadere cu 68%! Sau altfel zis: de trei ori mai putin! In loc sa crestem suprafetele impadurite, noi le scadem. Si puternic!

Intr-adevar, putem spune ca zonele urbane, rezidentiale, se extind si inghit terenuri agricole, forestiere. E un fapt normal! Dar el ar putea fi compensat de catre autoritati prin impadurirea unor suprafete noi. Sau reimpadurirea terenurilor exploatate, caci multe din dealurile tarii sunt rase ca-n palma.

Situatia pe judete

Si sa mergem mai departe. Situatia pe judete e si mai dezastruoasa! Din 41 de judete, cate are Romania, 40 sunt pe minus. Concret, in 40 de judete, totalul suprafetelor (re)impadurite s-a redus considerabil in 2022, fata de anul 1990. Si sa vedem cateva exemple: daca in Constanta, autoritatile plantau in anul 1990 nu mai putin de 1040 de hectare cu puieti noi, in 2022, volumul impadurirlor s-a situat la 64 de hectare! O scadere de 94%! Da, 94%! Altfel spus, totalul suprafetei regenerate s-a redus de 16 ori. Constanta si Vrancea sunt judetele cu cele mai drastice scaderi, ambele avand un minus de 94% a suprafetelor forestiere regenerate!

Practic, in mai toate judetele, volumul de padure regenerata a scazut cu peste 50%. Doar in opt judete, procentajul a fost sub 50%.

Se poate

In aceasta mare de vesti negre, exista si un miracol. Un judet-miracol, mai exact! Iar acest judet este Harghita, unde suprafata de padure regenerata a urcat cu 56% in intervalul mentionat. Astfel, daca in anul 1990, Ocolul Silvic din Harghita a reimpadurit 524 de hectare de teren, in 2022, suprafata forestiera care a fost regenerata a urcat la 819 hectare! In procente, crestere de 56%!

Da, deci se poate. Si mai paradoxla este faptul ca vorbim de Harghita, locul de nastere si fieful fostului senator UDMR Verestoy Attila, celebru pentru defrisarile de paduri si afacerile cu cherestea. Exact in fieful acestuia, Ocolul Silvic sta bine la acest capitol! In rest, bate vantul tristetii!

Related posts

Afacere în turism la doar 29 de ani! Alexandra Bogatu a vorbit despre aventura în anteprenoriat!

Popescu Dan Cristian

Verdict: Noua tari europene au decis sa mentina restrictiile pentru romani si bulgari pana la finele anului 2013. Vezi care sunt aceste state

Asaftei Bogdan

Turistii straini au cheltuit 7 miliarde de lei in Romania in 2019

Axinte Dan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More